• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

[Anlatım] PHP Dilini Tanıyalım...

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Screwy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Screwy

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
2 Eki 2011
Puanı
175
d08rl.gif

Merhaba arkadaşlar; PHP hakkında inşallah bu konuda biraz bilgi sahibi olacağız...

PHP Nedir?: PHP dilini kısaca dinamik olarak web sayfaları hazırlamak için geliştirilmiş web tabanlı programlama dili olarak tanımlayabiliriz. PHP, yıllarca peersonel home page (kişisel ana sayfa) olarak tanımlanıyordu fakat artık PHP kelimesinin açılımı PHP:(Hypertext Preprocessor (üstün yazı ön işlemcisi) olarak değiştirildi. PHP ilk olarak 1995 yılında Danimarka kökenli kanadalı bir yazılımcı olan Rasmus Lerdorf tarafından oluşturuldu. Lerdorf ilk olarak perl betiği halinde kişisel web sayfasına gelen ziyaretçilerin sayısını tutmak için geliştirdiği bu yaklaşımı, kısa zamanda insanlar benimsedi... Daha sonralarnda PHP dilinin kullanılması için çalışmalara başlandı ve açık kaynak kodlu olarak piyasaya sunuldu.

PHP İle Neler Yapılabilir?: PHP, web sayfalarının arka planında çalıştığından dolayı, sayfaların görünümleri ile ilgilenmez. Arka planda bazı işlemleri yerine getirir ve sonuçlar üretir. Bu sonuçlar ise HTML,CSS ve JavaScript gibi betik dilleri ile daha görsel ve kullanışlı hale getirilir.
PHP ile yapılabilecek şeyleri saymak mümkün değildir. Web tabanlı programlama ile gerçekleştirilebilecek her şeyi PHP ile geliştirmek mümkündür. Bu tamamen geliştiricinin hayal gücü ve becerisine bağlıdır...

PHP'nin Avantajları: Aşağıda PHP ile çalışmanın size sağlayacağı bazı avantajlar yer almaktadır... Elbette PHP dilinin avantajları bunlar ile sınırlı değildir. PHP ile çalıştıkça size ne gibi avantajlar sağladığını anlayacaksınız...

• PHP ücretsizdir, kullanmak için lisans bedeli ödemenize gerek yoktur.
  • PHP, Sanal sunucular sayesinde neredeyse tüm işletim sistemlerinde çalışabilir.
  • Basit söz dizimi sayesinde öğrenimi oldukça kolaydır.
  • Hızlıdır. PHP çalışma motoru kodları çok kısa sürede yorumlar.
  • MySQL, MS-SQL, Oracle ve neredeyse tüm veritabanı yönetim sistemleri ile birlikte çalışabilmektedir.
  • Açık kaynak kodlu (open source) olduğundan dolayı tüm insanlar tarafından geliştirilebilir.
  • Çok fazla sayıda kaynağa sahiptir. PHP için örnek kod ve kaynak sıkıntısı yaşanmaz.
  • Derleme ihtiyacı yoktur. Kodlarını notepad gibi basit kelime işlem programlarında dahi yazarak sanal ve gerçek sunucuda çalıştırabilirsiniz.

PHP'nin Dezavantajları:
Elbette her dilde olduğu gibi PHP dilinin de bazı dezavantajları vardır. Aslında dezavantajlar kişiden kişiye değiştiği gibi, kullanıclar tarafından genel olarak ifade edilen dezavantajlar aşağıdaki gibidir:

• Sürüm uyuşmazlığı. PHP her ne kadar geriye uyumlu çalışsa dahi, bazen yeni bir sürüm çıktığında eski sürüme ait işlevleri kaldırılabilir. Bu gibi durumarda hizmet alınan firmanın sağladığı PHP sürümüne uygun kod yazılmaktadır.
  • PHP dilinde nesne yönelimli programlamanın (OOP) yetersiz olduğu söylenmekteydi. PHP 5.3 sürümüyle birlikte nesne yönetimli programlama üzeerinde çalışmalar yoğunlaşmış ve PHP6 sürümüyle birlikte OOP algoritması yeniden inşa edilmiştir.

PHP Nasıl Çalışır?:
Neredeyse tüm web tabanlı programlama dilleri benzer algoritma ile çalışır. Her dilin kendisine ait bir yapısı vardır. PHP dili genellikle .php uzantılı dosyalardan oluşturulur. Sunucuda bu dosyalar çalıştırıldığında PHP yorumlayıcısı sayfa içerisindeki PHP komutlarını algılar ve bu komutları çalıştırarak sonuçlar üretir. Çık ise sadece bu sonuçlardan oluşur...

Daha genel olarak ifade edeyim. PHP ile bir sayfa oluşturup bunu local veya gerçek sunucuda çalıştırdığınızda php çalışma motoru sayfa içerisindeki rastladığı PHP komutlarını ayıklar. Bu komutları çalıştırıp sonuçları elde ettiğinde, HTML çıktısı olarak ekranda görüntüler. Tarayıcıların kaynak kodu gösterme özelliği kullanarak PHP ile oluşturulmuş bir sayfanın kaynağı görüntülendiğinde, aslında hiç PHP komutunun olmadığı görülebilir... Güvenlik dolayısıyla PHP çalışma motoru, PHP diline ait komutları görüntülemeye müsaade etmez...

PHP Nasıl çalışır başlığı biraz daha uzun ama ben devamını yazıp sizi yormak istemedim. Bu kadarı okuyup devamını merak eden olursa yazabilirim. :)

[BILGI]PHP nedir isimli bir konu vardı fakat alıntı idi. Ben bunu bizzat kendi okuduğum ve edindiğim bilgiler doğrultusunda her harfini kendi ellerimde yazdım. Umarım okursunuz... Emin olun okuduğunuza pişman olmayacaksınız. Gerçekten sıkılmayacağınız şekilde anlattığımı düşünüyorum. :)[/BILGI]

Son düzenleme:
Uzun Zamandır PHP Çalışmalarına Meraklıydım Bi Yerden Başlayayım Diyordum Ve Forumda Gezerken Konunu Okudum Bana Bu Yazın Çok Yardımcı Oldu Saol . :)

Geri