• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Bir Web Sitesi Oluşturmak.

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Dulcie
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Dulcie

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
339
Puanı
139
Konum
İstanbul
maxigamelogo.png

Selam Maxigame, düşük bütçe ile başlangıç yapabileceğiniz blog, portfolyo, kurumsal şirket, elektronik ticaret sitelerinizi oluşturmak istiyorsanız doğru rehberdesiniz. Birkaç başlık altında toparlayacağım konuyu, dikkate almanız gereken noktalar ayrılacak bütçe ve kendinize yeterli alanı oluşturmak. Başlayalım.


Fiyatlandırma

Alan Adı (Domain) :
Alan adlarımı sürekli GoDaddy üzerinden kayıt ettiriyorum, sürekli kampanyalar yapıyor ve internette araştırarak bulabileceğiniz promo kodlar ile maksimum 3TL karşılığında tescilinizi yapıyorsunuz.

Barındırma (Hosting) : Uygun fiyata bulabileceğiniz firmalar elbette var fakat prosedürlerine eklemediği detaylar var tabi. Bunu reklamlarda kullandıkları altta kayan küçük yazılar gibi düşünebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, limitsiz barındırma hizmeti verdiklerini söyleyip ve dediklerini yapıp, fakat sunucuların cpu limini eklemeyen ve satın almanızı sağlayan firmalar var. Bu demek oluyor ki web sitenizde aynı zamanda 100 kişi bulunup makinenin ısınmasına sebep olamaz. Bu arkadaşların yaptığı işler genellikle aynı sunucu makinesinden yüzlerce sınırsız barındırma sunmak ve bir site kalabalık olduğu taktirde makine ısınırsa, barınan bütün sitelerin aynı anda kapanması demektir. Bu yüzden firmaları iyi araştırmanızı tavsiye ediyorum. İyi bir araştırma ile uygun fiyata makine bulabileceğinizden eminim, alan adı için verdiğim tavsiye veremeyeceğim çünkü bu mesuliyeti alamam.

Hosting fiyatlandırmaları genelde yıllık alımlarda uygun olacaktır. En kötü ihtimalle cebinizden 50 TL çıkacaktır. Bir blog yazacaksanız ve portfolyo sitesi açacaksanız, sınırsız bant genişliğine sahip bir hosting fazla gelecektir. Cebinize zarar. Fakat bir elektronik ticaret sitesi açacaksanız, limitsiz bir pakete sahip olmalısınız ve tabiki bütün belgelere sahip olmalısınız. Güvenli alışveriş için SSID satın almanızıda öneriyorum. Bu şekilde müşterilerinizi profesyonelliğiniz ile çekebileceksiniz.

Kurulum

Gelelim işin bu kısmına, öncelikle bilmeniz gereken programlara gelelim. Bilmek derken arayüzünü aklınıza yazmanız yeterlidir. Basic bir ingilizce ile bile yapamayacağınız yok diyelim.

FTP (File Transfer Protocol) : Dosyaları web sitenizin bulunduğu makineye aktarmanızı sağlayacak program. İşleyişi çok basittir, hosting sağlayıcınızın size verdiği bilgiler ile bağlantı gerçekleştirebilirsiniz. Gösterecek olursak, genellikle FileZilla kullanırım..

8bn3bW.png

Evet açıldığında karşınıza gelecek arayüz bu olacak. Hemen yukarıda gördüğünüz, Sunucu, Kullanıcı Adı, Parola ve Kapı kısmını dolduracağınız bilgiler size sağlayıcınız tarafından verilmiş olacaktır ve onlar ile doldurmanız gerekecektir. Biz dolduralım ve ne göreceğinizi gösterelim..

WZ2y9P.png

Evet gördüğünüz gibi sağ alt kısımda web sitemin bulunduğu dizin var. Dizininizi göremiyorsanız www isimli klasörü veya public_html isimli klasör sitenizin kök dizini olacaktır. Bu kadar basit gerisi sürükle bırak mantığı ile işlemektedir. Bazı hostinglerde hatta çoğunda cpanel veya plesk panelinizde zaten otomatik script kurulumları olduğunu göreceksiniz. Bunu ileride hazırlayacağım cpanel rehberinde detayları ile göreceksiniz.

Geliştirme

Öncelikle kafanızda ne planladığınızı sorayım. Eğer kişisel bir blog tutmak istiyorsanız tabi ki alakanız olmasa adını duyduğunuzu tahmin ettiğim WordPress ilk tavsiyem olacaktır. Yönetici panelinin akışkanlığı ve dinamikliği sizleri şaşırtacak ve siz rahat olun diye o kadar basitleştirilmiştir ki herkes rahatça blogunu tutabilir. Eğer kendinize bir portfolyo hazırlamak isterseniz bu biraz daha zorlayacaktır. İnternet sayfalarında, insanların geliştirip ücretsiz dağıttığı açık kaynak portfolyo yazılımları bulunmakta. Sizin yapmanız gereken ise yalnızca sizi anlatacak olan kısımları düzenlemek olacak.

Çok geniş kapsamlı bir rehber olacağı için başlangıç aşamasını bu şekilde bitiriyorum. Diğer rehberler videolu olacak ve konu sürekli güncellenecek.
 
Geri
Üst