• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Dota 2 Pudge Rehberi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell
maxigamebanner1.png

maxayrac3.jpg

2lnww9v.jpg


Bu Pudge Rehberi oyun kazanmak için doğru Pudge item build ve Pudge skill build seçmenize yardım edecek bilgiler içerir. Pudge Rehberi içerisinde aşağıdaki soruları cevaplayacağız.

1) Neden Pudge Seçmeliyiz?

2) Pudge’nin Artıları/Eksileri.

3) Nasıl Hook atılır?

4) Hook, Rot ve Dismember Üçlüsü.

5) Orta Kulvar Pudge.

6) Takım Mücadelesi.

7) Eşyalar.

8) Yetenek Sıralaması ve Taktikler.

1) Neden Pudge Seçmeliyiz?

Pudge, kesinlikle oyuncunun beceri düzeyine bağlı bir kahramandır. Bu klişeyi tüm kahramanlar için söyleyebiliriz fakat Pudge için durum çok farklıdır. Rakibe adapte olabilmeli, yürüyüş hızını kestirebilmeli ve BOOM! HOOK! Pudge tercihi oyundan oyuna değiştiği gibi; karşımızda çok fazla disable(işlev dışı bırakma) özelliği bulunan kahramanlar varsa bu kahraman tercihinden uzak durulmalıdır.

2) Pudge’nin Artıları/Eksileri.

Artıları;
-Hook!
-Orta kulvarda büyük başarı olasılığı.
-Devre dışı bırakma özellikleri.
-Aksiyon başlatıcı ve hayat kurtarıcı kişiliği.
-Deneyim seviyeleri ile birlikte gelen yüksek kuvvet kazancı.

Eksileri;
-Yeteneklerinin hepsinin ustalık işi olması.
-Yavaş olması.
-Mana problemi.
-Çok fazla zıt kahraman bulunması.

3) Nasıl Yapılır?

Nasıl hook atılır?

Hareket halindeki hedefleri yakalamanız için kesinlikle Hook atmak istediğiniz yere tıklamanız gerekmektedir. Diğer yetenekler gibi kahramanı tıklamaya çalışırsanız(sabit hedefler hariç) çok yüksek bir ihtimalle ıskalayacaksınız.
Kendilerini hedef haline getiren düşmanlar;

Hepimizin bildiği gibi hiçbir kahraman sağ tuş ile atak yaparken hareket edemez. Bu özellikle oyunun erken dakikalarında bizim avantajımıza olacaktır. Örneğin karşımızda Zeus olduğunu düşünelim. Zeus, atak animasyon süresi, diğerlerine göre oldukça uzun bir kahramandır. Rakibinizi çok dikkatli bir şekilde izleyin ve Zeus diğer ünitelere son vuruş yapmaya çalışırken BOOM!

Hareket halindeki düşmanları yakalama;

Bu düşmanın yürüyüş hızını kontrol etmeli, ona göre gittiği rotasyonu gözümüze kestirerek yaklaşık 0.8 saniye sonra (0.3+0.43/0.46/0.5/0.53) nerede olacağını hissederek tam oraya ”“yere- atışımızı yapmalıyız.

Sabır!

Pudge, oynaması keyifli olduğu kadar da sabır isteyen bir kahramandır. Düşmanı görür görmez gafil avlamaya çalışmayın. Önce onu kurtarabilecek dostları olmadığından veya onu sersemletecek/yavaşlatacak dost kahramanın yanında olmadığınızdan emin olun. Eğer bu durumlar var ise önce takım arkadaşınızın hamlesini yapmasını bekleyin. Onun büyü etkisi altındaki düşmanı çekmek çok daha kolay olacaktır. (Mirana’ nın okunu, Bane’ in uyutmasını örnek verebiliriz)

Akıllı düşman!

Seviyeniz yükseldikçe rakibinizin kalitesi de artacaktır. Bu tür düşmanlar sizin Hook’ u ıskalamanızı sağlayacak hareketler yapacaklardır. Bunlar genelde kaçış fonksiyonu veya hareket hızı yüksek olan düşman kahramanlardır. (Örneğin; Storm Spirit, Queen Of Pain, Night Stalker, Puck) Bu tür düşmanları kendi zekasıyla kandırmak ise yetenek isteyecektir.

Hook stop!

Bu tür rakiplerde hamlenizi yapacakmış gibi hissettirip, Hook animasyonunu durdurmanız(stoplamanız) gerekmektedir. Böylece rakibinizin hamlesini (Örneğin; Blink) yapmasını sağlayabilir ve daha sonra gittiği rotasyona Hook’ u atabilirsiniz. Bu taktik aynı zamanda karanlık bölgeye kaçan düşmanlara da uygulanabilir. Tabi bu kısım da biraz tecrübe gerektiriyor.

4) Hook, Rot ve Dismember Üçlüsü.

Bu “Combo” ya eğer rakip sizi görmüyorsa Rot ile başlamanızı öneririm. Çünkü rakibinizi çektikten sonra Rot, yavaşlatma etkisi ile Dismember büyünüzü kullanmanızı kolaylaştıracaktır. Eğer rakip sizi görüyorsa ve refleksleriniz henüz çok iyi değilse Rot açmayın. Çünkü bu rakibinizi kaçması için tetikleyecektir.

Shift kullanma;

Shift tuşu bildiğiniz üzere yeteneklerinizi ardı ardına sıralamanız için kullanabileceğiniz bir tuştur. Dismember’ ı kaçırmak istemeyenlerin vazgeçilmezidir. Hook attığınız düşmana serice Shift’ e basarak Dismember büyünüzü uygularsanız, Rakibiniz yanınıza gelir gelmez ultinizin etkisinde kalacaktır. (Shift genelde kaçış fonksiyonu olan düşmanlarda uygulanır).

Eğer Shift i sevmiyorsanız, oyun görüşünüze aykırı ise rakibiniz kancanın ucunda size gelirken (R veya D) tuşlarına basarak rakibiniz üzerine serice tıklamalı, ultiyi kaçırmamalısınız.

5) Orta Kulvar Pudge.

Pudge, orta kulvarda sürekli ayakta kalabilecek, rakibine kolayca üstünlük sağlayabilecek bir kahramandır. Bunun gerçekleşmesi için izleyeceğimiz adımlar ise şöyledir;

Pudge, hızlı seviye atlaması gereken, oyun içerisinde daima en üst tecrübe puanında olması gereken kahramanların başında gelir. Çünkü bahsettiğimiz gibi Pudge, tamamiyle yeteneklerine bağlıdır. En çok bilinen strateji ise bir an önce 6. Seviyeye ulaşıp rakibi avlamaktır. Bu çoğu oyunda geçerlidir.

Dota kurallara sığmayan bir oyundur. Her şeyi doğru uygulamanıza rağmen işler yolunda gitmeyebilir. Birkaç örnek ile bu durumlarda neler yapılması gerektiğine açıklık getireceğim.

  • Karşıdaki kahraman sizi creeplere yaklaştırmıyorsa, sabır ilkesini hatırlayın. Güvenli bölgelerde kalarak seviye 6/7 olmaya çalışın. Doğru yer ve doğru zamanda, kendi beceriniz veya rakibin hatasını kullanarak kendinize kill çıkarın.
  • Nehrin öteki tarafına geçmeyin. Oyun başlarında yabancı tabir ile “River” ın karşı tarafına geçmek, riskli bölgeye giriş yapmak demektir. Bu fırsatı takım lehine çevirmek isteyen rakip destek oyuncularından birinin yardımı ile baskın yiyebilir, ölebilirsiniz.
  • Reddetme! Creeplerin canı %50’ nin altına düşer düşmez reddetmeye başlayın. Bu taktik creeplerin savaştığı alanın sizin bölgenize yaklaşmasını sağlayacaktır. Eğer bu bahsettiğim çarpışma sizin kulenizin önünde olursa, rakibi kendi kuleniz altına çekerek kolayca öldürme imkanı dahi sağlayacaktır.
  • Destek isteyin! Bunların hepsini yaptınız fakat rakip gerçekten iyi çıktı hiçbir taktik işe yaramıyor, çaresiz kalıyorsanız destek kahramanlarınızdan baskın yapmasını veya en azından görüş alanı sağlaması için “Observer Ward” isteyin. Merak etmeyin, saçma sapan hooklar atıncaya dek kimse sizle alay etmeyecektir
  • Rune kaçırmayın! Bildiğiniz gibi çift dakikalarda çıkan Rune’ lar, Pudge’ ın olmazsa olmazlarıdır. Yeni güncellemelerde dahil olan “Bounty Rune” sayesinde “Rune Spawn” lardan eliniz boş dönmeyeceksiniz. Rakibinizi iyi izleyin, eğer onu öldürebilecekseniz, onun gittiği “Rune Spawn” a gidin. Eğer rakibinizi öldürebileceğinizi düşünmüyorsanız diğerine yönelin.
  • Hedeflediğiniz ivmeyi yakaladıktan sonra oyunu rakip alana yıkın! İşler yolunda gitmeye başladığında sürekli avlanmaya çalışın. Pudge creep öldürerek değil kahraman keserek oynanmalıdır. Bir saniye bile kaybetmeden sürekli av peşinde koşun. Şahsi önerim ise “Çıkamayacağınız yere girmeyin”! Bunun bir oyun olduğunu unutup, karşıdaki rakip ile kişisel meseleye dönüştürmek, hatayı peşinde getirecektir. Oyunların çoğu orta kulvar oyuncusunun performansına bağlıdır, unutmayın.

6) Takım Mücadelesi


Hook atın! Bol bol hook atın. Ne kadar çok denerseniz, başarı yüzdeniz o kadar yükselecektir. Güzel bir hook, takım savaşının 4v5 şekilde başlamasını sağlayacaktır. Bu yüzden aksiyon başlatıcı özelliğiniz olduğunu unutmayın ve af göstermeyin!
Her şeyi çekmeyin! Karşı tarafta Tidehunter, Magnus, Enigma gibi kahramanlar varsa ve bu adamı takımınızın tam ortasına çekerseniz yedi düvel küfür yemenizi sağlayabilir. Bu yüzden rakip takımdaki en zayıf kahramanı avlamaya çalışın.
Karşıdaki kilit kahramanları eleyin. “Dismember” büyü bağışıklığını delen bir yapıya sahiptir. “Black King Bar” türü eşya veya yetenekler bize işlemeyecektir. Takım savaşında karşı tarafta bu tarz eşyalar/yetenekler kullanan kahramanlar varsa bunları tutmaya çalışın.

Takım oyuncusu olun! Takımdan ayrı gayrı tüm oyunu sıkıcı bir şekilde tek başınıza oynamayın. Savaşlarda önemli yer alın, taşıyıcınızı koruyun, her şeyi layığıyla yapın. Aşağıdaki Video bana ve 5.3k+ mmr oyuna aittir. Carry olan Juggernaut’ ın Force Staff, Hook, ve Dismember ile tarafımca korunduğunu açıklayacaktır. En sonda yine Juggernaut’ ı kurtarmak isterken Invoker’ ın Hook’ a takılması da tebessüm sebebi.


7) Eşyalar.

Kurye! Kesinlikle kuryeniz olması gerekiyor. Düşük seviye oyuncuların “Asla kurye almamak” gibi huyları olduğu için, gerekiyorsa kendi kuryenizi kendiniz almanız gerekiyor. Pudge, erken oyun dakikalarındaki Mana problemi dolayısıyla Bottle bağımlısı bir kahramandır. Eğer Bottle almaz, Rune kovalamazsanız, avantajınız olsa bile dezavantaja dönüşebilir.

2edquk7.jpg


Bunlar klasik başlangıç eşyalarımız. “Tango” ve “Healing Salve”, sizin kulvarda ayakta kalmanızı ve Rot açtıkça kaybettiğiniz canı geri toplamanızı sağlayacaktır.

27zfath.jpg


6.84 ile gelen eşyalarımızdan biri ise “Enchanted Mango”. Bu eşya eğer bir kahraman için bile yapılacak olsaydı, mutlaka Pudge olurdu diye düşünüyorum. Yüksek sayıdaki canımızı doldurması için HP regen, yetenek kullanma(özellikle hook) ihtiyacımız olduğunda ama mana puanımız olmadığında ise derdimize çare oluyor bu yeni mahsül. Yukardaki başlangıç eşyalarından (eşdeğer parada) biri yerine bunu alabilirsiniz. Pişman olmazsınız.

2nsmfjo.jpg


Mümkün oldukça hızlı bir şekilde “Bottle” alıyoruz. Pudge rakibine üstünlük sağlamayı başardıktan sonra diğer kulvarlara yardım ederek, oralardan kendine av çıkarması gereken bir kahramandır. Dolayısıyla bu noktada “Urn Of Shadows” çok işimize yarayacaktır. “Magic Wand” ise tüm bunlar yaşanırken size fazladan can ve mana kazandıracaktır.

jjps1d.jpg


Hangisini almalıyım? Çoğu kişi hızlı bir şekilde aksiyona dahil olabilmek veya ürkütücü bir şekilde rakibi yakalamak için “Blink Dagger” almaktadır. Fakat benim kanaatimce “Force Staff” daha efektif olmaktadır. Çünkü kaçmanız gerektiği yerde “Blink Dagger” sizi zora sokabilir. Veya takımınızdaki birini kurtarmak için kullanabilirsiniz. Emin olun belli bir seviye sonra “Blink Dagger” ile yaptığınız her şeyi “Force Staff” ile de yapabilecek hale geleceksiniz. Verdiği özellikler ve 6.84 ile saniyedeki HP regen’ i 4 olması da fazladan bir avantaj.

2q1t8ib.jpg


Daima kafalarda soru işareti olmuştur. Hangi botu alacağım? Çözmesi çok kolay bir sorudur bu ki oyundan oyuna göre değişir. Savaşlarda tank görevi görmek ve bu görevi başarıyla tamamlamak istiyorsanız; Tranquil Boots (Regen ve Armor). Karşıda yürüyüş hızı yüksek kahramanlar varsa (Başarıyla kovalamak için) Phase Boots. Kendi takımınızda çok fazla yetenek kahramanı varsa onlara ve kendinize mana puanı sağlamak için; Arcane Boots. Şahsi düşüncem ise Phase Boots. Çoğu yerde kaçan adamı yakalamak veya kaçmak için kullanıyorum. Sürekli Rune aldığım için çok fazla Hp&Mp sıkıntısı çekmiyorum. Son güncelleme ile de artık daha ucuz!

w6rucm.jpg


Bunlar “olmazsa olmaz” eşyalarımız. “Aghanim’s Scepter” ile gerçekten yüksek miktarda HP getirisi ve rakipten götürüsü sağlıyorsunuz. “Hood Of Defiance” ise büyü bağışıklığını artırdığı gibi kendi “Rot” yeteneğinizden daha az etkileniyorsunuz.

wbv59f.jpg


6.84 ile bufflanan “Shiva’s Guard” yüksek miktarda defans sağladığı gibi, aktif olarak kullanılması ve pasif özelliği olan “atak hızı azaltma” özelliği ile adeta Pudge tarzı kahramanlar ile özdeşleşmiş eşyaların başında gelmektedir. Yine bufflanan eşyaların başında gelen “Hood of Defiance” ı “Pipe Of Insight” a çevirerek takımımıza büyük ölçüde yardım sağlamış oluyoruz. Harikulade şekilde fiziksel defansımız ve büyü bağışıklığımız olduğuna göre geriye HP kaldı. Bunu da “Heart Of Tarrasque” ile sağlayabilirsiniz. Oyunda gerçekten yüksek miktarda “Str” kazandıysanız bu eşyaya pek gerek kalmayabilir, onun yerine “Scythe Of Vyse” alabilirsiniz. Bu sayede hem hex hem de ultiniz sayesinde adeta rakibin korkulu rüyası haline geleceksiniz. Bu eşya, içerisinde Orb barındırdığı için kahramanınızı toparlamakta, mana regen ile daha fazla yetenek kullamınına yardımcı olmaktadır.

6.84 ile gelen eşyalar ve diğer isteğe bağlı olanlar ise;

En merak edilen sorulardan biri ise “Şimdi biz Pudge’ a bu yeni eşyalardan hangisini alacağız”. Birlikte bu soru işaretinin yanıtını arayalım.

Lotus_Orb_icon.png


Lotus Orb: Her oyunda bulunması gereken eşyaların başında geliyor. Bu eşya;4050 gibi çok fazla bütçe gerektirmeyen, doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişiye (genelde tank veya ölmemesi gereken carryler) kullanıldığında ibret alınması gereken sonuçlar doğuracaktır. HP&MP regen, Attak ve Armor verdiği için Pudge’ a kasılabilir, neden olmasın?

Guardian_Greaves_icon.png


Guardian Greaves: Bu yeni bot, temelinde “Arcane Boots” eşyasını alan oyunculara uygun olmakla birlikte, savaşlarda “En son ölecek kişi”nin yapması gereken eşyadır. Pudge, aynı şekilde Durable/Str bir kahraman olduğu için bu eşyaya da neden olmasın diyoruz. Takım arkadaşlarınızın canı azaldıkça ölmelerini zorlaştıran Guardian Greaves kararını ise siz değerli okurlarımıza bırakıyoruz.

Octarine_Core_icon.png


Octarine Core: Geldik yeni patch de genel olarak en sağlam olarak nitelendirdiğim eşyaya. Int, Hp&MP, HP&MP Regen, ve pasif olarak yeteneklerin doluş süresini 25% oranında kısaltıyor tamam. Peki bu eşyayı Pudge için önemli hale getiren faktör nedir? “Biz Invoker gibi skill yağdırmıyoruz ki” kanısına lütfen kapılmayın. Ek özelliği olan “Spell Lifesteal” bu eşyayı kahramanımız için özel kılıyor. Tabiki bunu kullanabilmemiz için öncesinde “Aghanim’s Scepter” gerekiyor. Scepter sayesinde kahramana verdiğimiz HP zararının tekrardan %25ini kendi HP Bar’ ımıza yazdığımız için adeta canımızın tamamını tek dismember ile doldurmamız içten bile olmayacaktır. Tekrarlıyorum; yeteneklerin doluş sürelerini kısalttığından dolayı uzun soluklu, late game combatlarda iki defa “Aghanim’s Scepter” ile birlikte “Dismember” kullanabilme ihtimali doğacaktır.
Klasik eşyalara alternatif olarak aşağıdakilerden seçim yapabilirsiniz;

Eul%27s_Scepter_of_Divinity_icon.png


Eul’s Scepter of Divinity; Mana Regen/Movement Speed için önemli faktör ve Eul combo ile garanti Hook’ başarısı.

Blade_Mail_icon.png


Blade Mail; Pudge, Hp’ si yüksek bir kahraman olduğu için bu HP sayısını avantaja çevirebilirsiniz. Kendinize 4.5 saniye kazandırabilirsiniz. Bu eşya aynı zamanda hatrı sayılır (6) defans vermektedir.

Black_King_Bar_icon.png


Black King Bar; Karşıda çok fazla devre dışı bırakma özelliği olan kahraman var ve huzur vermiyorlarsa BKB alabilirsiniz.

Bu tercihlere son olarak eklemek istediğim en temel ve en önemli unsur ise, eşya seçimlerinin ezbere olarak değil de oyun gidişatına göre yapılması gerektiğidir. Kendi ve rakip takımı iyi analiz edebilmeniz, doğru seçimleri yapabilmeniz, sizlere önemli ölçüde deneyim ve ciddi ölçüde saygınlık kazandıracaktır.

8) Yetenek Sıralaması ve Taktikler.

Bu bölümde sizlere standart olarak; “Şu seviyede bunu verin” demeyeceğim. Bunun yerine püf noktalardan bahsedeceğim.

Yetenek puanını harcamak için acele etmeyin. Eskiden direkt olarak “Rot” ile başlayın derdim lakin belirli seviye rank oyunlardan sonra ilk dakikada Rune kavgaları yüzünden durum biraz değişebiliyor. Hook, saf hasar verdiği için maksimum seviyede tutmaya çalışın. Rakibiniz ilk üç seviyesi boyunca “Rot” içerisinde “Healing Salve”,”Clarity Potion” kullanabildiği için bu yeteneği de dörtlemeye çalışalım(Phase Boots için başka bir sebep daha). Ultimate seviyeleri (6-11-16)ne dikkat edin. Geriye kalanı da Flesh Heap’ e verebilirsiniz.

Genel olarak son sözlerimi birkaç taktik ile bitirmek istiyorum. Pudge oynarken “Sight” görüş çok önemlidir. Destek kahramanlarınızdan “Ward/Smoke” isteyin. Almıyorlarsa iki-üç creep fazla öldürmeye çalışarak siz alın. Haritada mümkün mertebe gözükmemeye çalışın. Gündüz dakikalarda lane de creep eksiğinizi tamamlayıp, gece dakikalarında gank yapın. Haritada ne kadar çok karanlıkta kalırsanız, rakip kendini o kadar huzursuz hissedecektir. Başarılı gankler ile de tamamiyle sizden korkmalarını ve ürkek oynamalarını sağlayabilirsiniz. Kendinize güvenin, Hook atmaktan korkmayın. Ama gereksiz yere de kullanmayın. Unutmayalım ki onlarca başarılı Hook’ a kimse bir şey söylemez ama birkaç tane kaçırırsanız mutlaka yerin dibine sokarlar.
Bol bol deneyim kazanmaya çalışın, hislerinize güvenin. Aşağıdaki video’ daki Hook’ un tecrübe mi yoksa şans mı olduğunu çözebilmeniz umudu ile, başka bir rehberde görüşmek üzere...

 
Geri
Üst