• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Final Fantasy XII Savaş Sistemi Bilgi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell

Final Fantasy
serisi hikâyenin, olayların ve karakterlerin üzerine kurulu olduğu gibi serinin olmazsa olmazı savaşlardı. İlk başlarda sıra tabanlı(Turn Based) savaşlar vardı. Daha sonra FF4 ile birlikte gelen yeni sistemin adı ATB yani Active Time Battle idi. Bu sistem FFX hariç FFX-2 ye kadar kullanıldı. Ardından FFX’te yepyeni bir sisteme geçildi ve bu sisteme CTB yani Conditional Turn Based Battle adı verildi. Fakat FFXII’de bir şeylerin değişmesi gerekiyordu. Eski sistemlerden herhangi biri aynen kullanılamazdı. Savaşlara daha fazla özgürlük getirilmeliydi. Ve Square-Enix harekete geçti…

Dünya haritasının çok büyük oranda genişletilmesi, mekânların büyütülmesi oyuncuların mekânlarda dolaşırken sıkılmalarına neden olabilirdi. Bu yüzden öncelikle özel efektlerle, savaş yapılacak başka bir boyuta geçiş kaldırılarak yerine dünya haritasında gezerken yaratıkları görebilme özelliği eklendi. Evet, artık dünya haritasında dolaşırken yaratıkları görebiliyorsunuz ve onlara yaklaşınca silahlarınızı çıkararak savaşa başlayabiliyorsunuz. Başka bir boyuta geçilmeden yapılan bu savaş sistemine ADB yani Active Dimensional Battle adı verildi.

image002.jpg


ADB sisteminde her karakterin ATB sisteminde olduğu gibi bir barı var ve bu bar dolduğunda önceden verilmiş olan komutu yerine getiriyor. Fakat bu sistemin diğer sistemlerden farkı komutunuzu istediğiniz zaman değiştirebiliyor olmanız. Örneğin saldırı komutunu verdiniz ve saldırmak için barın dolmasını bekliyorsunuz. Fakat kararınızı değiştirdiniz ve başka bir hedefe saldırmak istiyorsunuz. Hemen O tuşuna basıp komut ekranından hedefinizi değiştirebilirsiniz. Bu durumlarda komut aynı olduğundan dolayı bar kaldığı yerden dolmaya devam eder. Ancak bar dolmadan komutu değiştirmek istiyorsanız, örneğin büyü yapmaya karar verdiyseniz komutunuzu değiştirdiğiniz için bar boşalacak ve en baştan yeniden dolmaya başlayacaktır.

ADB sisteminde komut verirken 2 seçeneğiniz var. Komut verirken zamanın durmasını istiyorsanız config ekranından Wait seçeneğini seçerek komut ekranını açtığınızda siz komutu verene kadar zamanın durmasını sağlayabilirsiniz. Veya zamanın sürekli devam etmesini istiyorsanız Active seçeneğini seçerek komut verme esnasında zamanın sürekli akmasını sağlayabilirsiniz.

ADB sisteminde savaş esnasında ekran çok kalabalık olacağı için kimin kime ne tür saldırı yapacağı konusunda bilgi vermeye yarayan renkli çizgiler vardır. Yalnızca komut ilk verildiği anda ortaya çıkan daha sonra kaybolan bu çizgiler saldırı türüne göre 3’e ayrılır.

Mavi renkli çizgiler sizin karakterlerinizden herhangi birinin hangi yaratığa attack komutuyla saldıracağını gösterir. Mavi bir çizgi saldıracak karakterinizden çıkarak saldıracağı yaratığa kadar uzanır. 2 saniye sonra bu çizgi kaybolur.

Kırmızı renkli çizgiler hangi yaratığın hangi karakterinize saldıracağını gösterir. Kırmızı bir çizgi saldıracak olan yaratıktan çıkıp saldıracağı karakterinize kadar uzanır. 2 saniye sonra bu çizgi kaybolur.

Son olarak yeşil renkli çizgiler büyü ve item kullanımını gösterir. Büyüyü yapacak veya item’ı kullanacak olan karakterden çıkıp üzerinde kullanılan yaratık ya da karaktere kadar uzanır. 2 saniye sonra bu çizgi kaybolur.

Bu renkli çizgilerden hoşlanmayan oyuncular da düşünülmüş ve oyuna bu çizgileri kapatma özelliği eklenmiş. Config ekranına girerek çizgileri kapatabilirsiniz.

Savaşlar başka bir boyuta geçilmeden harita üzerinde yapılmasına rağmen kaçma(escape) özelliği oyunda unutulmamış. Savaşta zor duruma düştüğünüz anda ya da savaşmak istemediğiniz bir anda R2 tuşuna basılı tutarak kaçabilirsiniz. Ancak R2 tuşundan elinizi çektiğiniz anda savaş moduna gireceğinizden dolayı yaratıklardan kurtulana kadar basılı tutmanız tavsiye edilir.

image006.jpg


FFXII savaşlarına getirilen yeni özelliklerden biri ise Chain yani zincirleme adı verilen, yaratık öldürdükçe ekranın sağ alt tarafında beliren bir sayaçtır. Bu zincirleme sayacı aynı tür yaratıkları ardı ardına her öldürüşünüzde 1 artar. Sayaçtaki rakam ne kadar yüksekse öldürünce kazanacağınız eşyanın değeri de o kadar yüksek olur. Ancak aynı türün yaratıklarını öldürürken arada başka bir türden yaratık da öldürürseniz sayaç sıfırlanır.

Her yaratık öldürüşünüzde eşya alamasanız da zincirleme sayısı arttıkça alacağınız değerli eşyalar bu açığı kapatmaya yetiyor. Fakat FFXII’deki savaşlarda maalesef para kazanamıyorsunuz. Peki, nasıl mı para kazanıyorsunuz? Mob Hunt adı verilen görevleri yerine getirerek veya eşyalarınızı satarak para kazanıyorsunuz. Para kazanmanın en kolay yolu zincirleme sayınızı arttırarak kazandığınız eşyaların değerini arttırmak ve onları satarak yüksek miktarda para kazanmaktır.

Önceki FF oyunlarına göre level atlamak FFXII’de oldukça zor. Çünkü savaşlarda kazandığınız EXP sayısı oldukça düşük ve bu karakterlerinizin level atlamalarını oldukça zorlaştırıyor. Fakat bu zorluk oyunun oynanış süresini uzatıyor.

FFXII’de MP barı sadece büyü yapmaya yaramıyor. Artık Mist Knack adı verilen karakterlerin limit break’leri ve esper(summon) kullanımları da MP kullanıyorlar. Bunun için MP barına bir yenilik getirilmiş. MP barı artık 3 kademeli. Karakterinizin her yeni Mist Knack kazanmasıyla MP barı 1 kademe artıyor ve bu MP’nizin 2 hatta 3 ile çarpılmasını sağlıyor. Her Mist Knack hareketinin ya da her esperin çağırılırken kullanıldığı bir MP kademe miktarı vardır. Örneğin Velius çağırılırken 1 MP kademesi harcarken Zodiac çağırılırken 3 kademe MP harcıyor. Bu da MP’nizin çabuk bitmesini engellediği gibi ardı ardına esper veya Mist Knack kullanımına olanak sağlıyor. Ayrıca MP’nin çabuk tüketilmesini engellemek için oyuna bir de şarj özelliği eklenmiş. Artık yürürken veya her saldırışınızda MP barınız azar azar şarj oluyor. Bu da savaşlarda daha rahat MP kullanabilmenizi sağlıyor.

ADB sistemine geçildiğinden dolayı yapay zekânın da geliştirilmesi şarttı. Artık savaşlarda siz bir karakteri kontrol ederken diğer 2 karakter yapay zekâ tarafından kontrol edilerek savaşmaya devam ediyorlar. Bunu sağlayan sisteme Gambit sistemi adı verilir. İstenildiğinde komut ekranından Gambit kapatılarak karakterlerin kendi başlarına hareket etmelerini engelleyebilirsiniz.

Her karakterin kendine ait bir Gambit sistemi vardır ve bu her birinin yapay zekâsının ayrı olmasını sağlar. Peki, nedir Gambit? Gambit karakterin çeşitli koşullarda ayarlanan komutu otomatik olarak yerine getirmesini sağlayan bir sistemdir. Gambit menüsünün ekranındaki ilk kısımda koşullar, ikinci kısmında ise o koşul gerçekleştiği an yapılması gereken komut yer alır. Örneğin Koşul bölümüne HP %60’ın altına düştüğünde koşulunu ayarlıyor karşısındaki Komut bölümüne de Cure büyüsünü ayarlıyorsunuz. Savaş sırasında bu Gambit’i ayarladığınız karakter, karakterlerden herhangi birinin HP’si %60’ın altına düştüğünde otomatik olarak Cure büyüsünü kullanıyor. Veya Komut bölümüne düşmanla karşılaşıldığında seçeneğini ayarlıyor, Komut kısmına da saldır komutunu ayarlıyorsunuz. Böylece ne zaman bir düşmanla karşılaşsanız otomatik olarak onunla savaşıyorsunuz. İsterseniz kendiniz istediğiniz komutu verebildiğiniz gibi isterseniz de hiçbir tuşa dokunmadan karakterlerin kendi kendilerine savaşıp kazanmalarını izleyebilirsiniz.

Kontrol ettiğiniz karakter dışındaki diğer karakterler kendi başlarına hareket edebildikleri gibi eğer isterseniz yukarı veya aşağı ok tuşlarıyla diğer karakterlerin de kontrolünü elinize alabilir ya da kontrolü elinize almadan sadece komut vermek için komut ekranında sağ ve sol ok tuşlarını kullanarak karakterler arası değişim yapmadan diğer karakterlere de komut verebilirsiniz.

Gambit sistemi oyunun yapay zekâsını tamamen gerçek kılıyor ve savaşların sıkılmadan oynanılabilmesini sağlıyor. Bu da oyunun ömrünü saatlerce uzatıyor. Gambit sistemi ve ADB sayesinde çok eğlenceli ve stratejik geçen savaşlar ile insanın hep savaş yapası geliyor.
 
Geri
Üst