• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Hafta tatili sorunu ! Cezai işlem ?

Baykaahkahaa

Daimi Üye
Aktiflik
K.Tarihi
11 Kas 2012
Mesajlar
47
Puanı
32
Konum
Eskişehir
Merhaba, biz özel sektör'de bir alçı fabrikasında çalışıyoruz. 2,5 aydır hafta tatili kullanamıyoruz. Hep mesai yapıyoruz. Hafta tatilimizi kullanmak istiyoruz fakat bize şöyle bir cevap veriyorlar ;

Mesailere gelmeyenler hakkında cezai işlem uygulanacaktır. (Prim vs. kesme gibi)

Biz bu sorun karşısında ne yapabiliriz? Bize yardımcı olabilir misiniz?
 
İşe girmeden önce size mesai konusunda vs kağıt imzalatsa bile haftalık çalışma saati 45 saattir.Bunun dışındaki bütün zaman mesai kapsamına girer ve mesai ücreti verilmesi zorunludur.Tabi bunu vermeyebilir fakat dava açarsanız mahkeme ile alırsınız.Ayrıac bu işlemlerin 10 yıl takibi oluyor.Yani sen işten ayrıldın 5 sene sonra dahi bu konuda dava açabilirsin.Milli bayramlarda ise mesai ücreti x2'dir.

Benden bukadar :)


İnternetten bulduğum;İş Kanununun 46. Maddesinin 2. Fıkrasına göre; çalışılmayan haftatatili günü için işçiye, işveren tarafından, bir iş karşılığı olmaksızın ogünün ücreti tam olarak ödenir. İşçinin onayı alınmadan hafta tatili günüçalıştırılması yasaktır. Eğer işçi, hafta tatili günü çalışmışsa, hafta tatiliücreti yanında, çalışmasının karşılığı olan ücrete, yani bir yevmiyeye hakkazanacağı gibi (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 1997) hafta tatili çalışması,haftalık kırk beş saatin üzerinde ise, fazla çalışma sayılır ve çalıştırıldığıhafta tatili ücretinin % 50 zamlı olarak ödenmesi gerekir, buna göre işçiyehafta tatilinde yaptığı çalışma karşılığı olarak iki buçuk yevmiye (%150zamlı) ödenmek zorundadır. Ancak, çalıştırıldığı hafta tatili yerine haftaiçinde bir gün istirahat veriliyorsa, ne çalışılan hafta tatili için ayrıca ücret nede fazla çalışma ücreti söz konusu olur (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 1981).


Gün içerisinde şirketin insan kaynakları ve muhasebesinden bilgi alırım konuyla ilgil
 
Son düzenleme:
Teşekkürler dostum.. Konuya daha çok hakim olan arkadaşlar varsa cevaplarını bekliyorum. Resmen tehdit ediliyoruz iş yerinde :)
 
Muhasebeye sordum,dediğim gibi haftalık çalışma saatinin üstünü anca işçi rızasıyla çalıştırabilir.Prim vs keserse işten çıkmayı göze alıp dava açabilir dediler.
 
Tipik Türk insanı ve aptalca tehdit etme yöntemleri... Daha önce benzer bir olay benimde başıma gelmişti. İmza atmayanlara cezai işlem... Peh...

Emin ol hiç bir şey yapamazlar. Yasalarca şuan siz haklısınız ve hakkınızı sonuna kadar arayın. Bu tip insanlar karşısında ses çıkaran birisi olmadığında bir hayli kuduruyorlar, kendilerini bir şey zannediyorlar.
 
Bende bir üretim firmasında çalışıyorum, bizdede şöyle bir sistem var.

1 ayda 40 saat mesai yaptın diyelim, 2 gün işe gelmezsen (tatilin dışında) o 40 saat mesain düşüyor 5 saate veya komple siliniyor. Bizde mesai demekte şöyle birşey, 50 saat mesaiden sonra saatliğin 75 liraya geliyor hesabını sen yap.

Fakat şöyle bir gerçek var, kanunen iş veren haftada en az 1 günü tatil yapmak zorunda. Mesai saati dışında çalışılan sürelerde elemanına mesai yazmak zorunda. Şuanda sizin patron kanunen suç işliyor sizi tatile çıkarmadığı için. Şimdi sizdeki sistem nasıl bilmiyorum fakat bu adam zaten şuan kanun dışı iş yapıyor, muhtemelen o izin vermediği sürece siz izin alırsanız maaşınızdan kesinti yapar ki yapılmaması gerekiyor haftada 1 gün mutlaka izin vermek zorunda. Bizim haftada 1,5 gün iznimiz var.

Not: Mesailere gelip gelmemek personelin elinde patron bunu zorunlu kılamaz. Siz mesaiye gelmezseniz yapacağı maksimum şey mesailerinizden keser.
 
Son düzenleme:
Şimdi burada toplu iş sözleşmesine bakılması gerekiyor,normalde bir işçi günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz ve haftada 1 gün izin verilmek zorundadır fakat işin türüne göre bu değişir yetiştirilmesi gereken bir iş ise sizin fazla çalışma saatinizi 180 güne bölerek hesaplarlar zannediyorum ki patron tayfasını bunu düşünmüş olsa gerek... İzin gününde çalışmama diye bir şey yok iş yoğun ve yetiştirilmesi gerekiyorsa kanun firmanın arkasında duruyor onun dışında toplu iş sözleşmesinde ne yazıyorsa o olur imzaladığınız sözleşmeyi incelemenizi tavsiye ederim.

- - - Güncellendi - - -

Not:Mesaiye gelmezsen primlerini kırarım diye bir kanun yok yaptığın mesailerde her saat başı ya ücret almak zorundasın ya da yaptığın mesai kadar sana off gün vermeli
 
Geri
Üst