• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Haxball Mevkiiler Hakkında Bilgi - Rehber

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell

HAXBALL'DA MEVKİİLER


Merhaba arkadaşlar ,

Bildiğiniz gibi futbolda her oyuncunun kendi mevkiisi ve görevleri vardır. Bir takımda bütün oyuncular mevkiisinin yüklediği görevleri tam olarak yerine getirirse o takım başarı olacaktır. Peki haxball'da da futboldaki gibi çok fazla mevkii var mıdır ? Aslına bakarsak futboldaki gibi genelgeçer herkesin kabul ettiği mevkiiler vardır demek zordur haxball için. Fakat mantık ve taktik çerçevesinde sizlere birkaç mevkii ve görevleri hakkında bilgi vereceğiz. Bir haxball takımını başarılı yapmak için oyuncuların mevkiilerinde hakkını vererek oynaması gerekiyor.

Peki nedir o zaman bu mevkii ve görevleri ? Biz 3v3 ve 4v4 formatında inceleme yapalım. Çünkü en çok oynanan oyun formatları bunlardır Haxball'da. İlk olarak 3v3 formatını inceleyelim.

Genellikle 3v3'de 1 tane savunmaya yönelik 2 tane ise hücuma yönelik oyuncu oynar. Savunmaya yönelik oyuncu Kaleci(GK) veya Savunmacı (Def) olabilir. Hücum oyuncuları ise Forvet(Fw) veya Ofansif Ortasaha (Amf) olabilir.

Şimdi ise 4v4 formatını inceleyelim. 4v4 formatında en sağlıklı diziliş şöyle olmalıdır. 1 tane Kaleci(GK), 1 tane Defansif Ortasaha (DMF) , 2 tane ise hücumcu (Fw veya AMF) .

Bu diziliş ve taktikleri daha sonraki yazılarımızda daha ayrıntılı şekilde açıklayacağız. Ama öncelikle bu yazımızda mevkiiler hakkında bilgiler verelim.

KALECİ - GOALKEEPER (GK) :

Kaleciler oyunda çok büyük rol oynayan oyunculardır. Bir forvet gol kaçırdığı zaman fazla üzülmez. Çünkü karşısına bir gol fırsatı daha gelir. Fakat kaleci bir hata yaptığında dönüşü yoktur. Çünkü gol yedikten sonra geri dönüşü olamaz. O yüzden kalecilerin çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Refleksleri hızlı ve çabuk karar verebilmeleri gerekir kalecilerin.

Fakat kalecilerin maximum verimle oynayabilmesi için takımındaki Dmf ' nin de rolü büyüktür. Kaleci Rehberi'nde daha ayrıntılı şekilde açıklayacağız ama kısaca değinelim. Karşı takım hücum yaparken en geride GK onun önünde DMF olmalıdır. Köşe toplarına DMF gider ve pressi DMF yapar. DMF'nin yapacağı bir hatada kaleci 2 rakip hücum oyuncusuna karşı tek başına yakalanabilir ve kurtarma şansı oldukça düşebilir. DMF ve GK çok iyi anlaşabilmelidir.

DEFANSİF ORTASAHA - DEFENCIF MIDFIELDER (DMF) :

Unutmayın arkadaşlar başarılı bir hücum başarılı bir savunmanın ardından gelir. İyi bir savunma yapıp, rakibin hücum oyuncularını oyundan düşürdükten sonra yapılan bir hücum daha etkili olacaktır. Rakip savunmasında sadece GK ve DMF kalacaktır. Bunu yapabilmek için de tecrübeli ve yetenekli bir DMF ' ye ihtiyaç vardır. DMF'ler genel olarak duvarla çok iyi oynayabilmelidir. Oyuncuların "roket şut" adını verdikleri topu normalden daha hızlı şekilde göndermeyi çok iyi yapabilmeleri gerekiyor. Bu şekilde rakip hücum oyuncularını kolaylıkla oyundan düşürebilirler.

Ayrıca şunu da unutmayalım ki 10 dakikalık bir maçın neredeyse 5 dakikası sahanın köşelerinde geçer. Top oraya girdiği anda savunma ve hücum oyuncuları topu çıkartmak için uğraşırlar. Köşelerde savunmayı yapacak oyuncu ise DMF'dir. Yani duvarla iyi oynayabilmeli, topu köşelerden çabuk kurtararak hızlı hücuma çıkmayı sağlamalıdırlar. Rakip takım topu alıp bize karşı hücuma geçtiği anda bizim hücum oyuncularımız press yapıp pas trafiğini kesmeye çalışmalıdırlar. Fakat bu her zaman başarılı olmayabilir. Fakat DMF oyuncuları pasları önceden sezip kesebilmeli ve doğru zamanda press yapmalıdırlar. Geriye kaçarak savunma yapmamalı press yapmalıdırlar. Köşe toplarını GK'lere bırakmazlar.

OFANSİF ORTASAHA - ATACKER MIDFIELDER (AMF) :

Ofansif ortasahalar daha çok hücuma yönelik oyunculardır. DMF yerine AMF tercih etmek genelde pek doğru bir karar değildir maçlarda. Rakip çok kolay bir rakip değilse mutlaka DMF oynamalıdır. Fakat rakip kolay ise veya gol atmaktan başka çareniz yok ise AMF oynatabilirsiniz. Takıma sağlayacağı avantajlar fazladır. Hücumda hızlı ve etkili paslar dağıtarak gol yollarını açarlar. Tempolu press yapmak zorundadırlar. Çünkü geride GK dışında bir savunmacı olmadığından kendi yarıalanına gitmesine izin vermemelidir topun. Dezavantajları da vardır elbette. Savunmada özellikle köşelerde sıkıntı çekebilir AMF ' ler . Bu da GK'lerin omzundaki yükü arttıracaktır. Mutlaka gol atmanız gerekiyorsa AMF kullanabilirsiniz. Fakat kontrollü bir maç istiyorsanız DMF en iyi seçenektir.

FORVET - FORWARD (FW) :

Forvetler takımın golcü oyuncularıdır. Başarılı bir savunmanın ardından yetenekli forvetlerle birçok gol bulabilirsiniz. Forvetlerin en önemli özellikleri pas, fake ve şut olmalıdır. Rakip yarıalanında hızlı paslaşmalar rakip savunmanın dengesini bozacaktır ve boş alanlar yaratacaktır. Karşınızdaki rakip savunma oyuncusuna atacağınız bir fake ile onu oyundan düşürebilir ve önünüzde boşluk yaratabilirsiniz. Tabi olmazsa olmaz şut yeteneği... Genellikle forvetler aceleci davranarak kalecilerin üstüne çekiyorlar şutları. Fakat sakin davranıp kaleciye en uzak ve uygun noktaya yapılmalıdır vuruşlar .

Mevkiiler hakkında kısaca bilgiler verdik arkadaşlar. Sonraki yazılarımızda her mevkiiyi ayrı ayrı ve detaylı şekilde inceleyeceğiz.
 
Geri
Üst