• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Ivan Pavlov (1849-1936)

PageMaster

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
4 May 2009
Mesajlar
1,205
Puanı
344
Konum
El Paso,Texas
ivan_Pavlov_sözleri.jpg


Ivan Petrovich Pavlov, 14 Eylül 1849 tarihinde, Ryazan, Rusya’da dünyaya geldi. Gençlik yıllarını bu şehirde geçiren ve yüksek öğrenim için Ryazan Dini Okulu’na kayıt olan Pavlov, buradaki eğitimini daha bilimsel bir eğitim almak üzere yarıda keserekSaint Petersburg Üniversitesi’ne kayıt oldu ve 1878 tarihinde bu okuldan doktorasını almaya hak kazandı.

1890’lı yıllarda, köpekler üzerine yaptığı bir araştırma sonucunda, köpeklerin daha yiyecek kendilerine ulaşmadan önce salya salgılamaya başladığını keşfeden Pavlov, bu konu üzerine çalışmaya başladı. Genel olarak belirli tepkilere koşullana köpekler, onun gözlemlediğine göre her gün kendilerine yemek getiren asistanın daha ayak seslerini duydukları anda salya salgılamaya başlıyorlardı. Bu gözlem, bilimadamının klasik koşullanma üzerine yapacağı büyük çalışmaya önayak oldu., Pavlov’un ünlü klasik koşullanma deneyi, tam olarak şu şekildeydi; Bilimadamının denek olarak seçtiği köpeğe ilk olarak birkaç kez zil çalınır. Fakat köpek tepki vermez. Sonradan et verilir. Köpeğin salyaları akar. Sonra et ile birlikte zil çalınır. Daha sonra et verilmediği halde zil çalındığında köpeğin ağzının suyunun aktığı görülür. Şartlı ya da şartlandırılmış refleks denen olay da budur. Pavlov, bu davranışın, psikolojik etkinlikle özdeş olan yüksek düzeyde sinir etkinliğinin belirtilerinden biri olduğunu öne sürdü ve psikoloji alanında geçerli tek yaklaşımın deneysel yöntem olduğunu vurguladı. Bu çalışması Pavlov’a 1904 yılında Fizyoloji ve Tıp alanında Nobel ödülü kazandırdı. Bu çalışma daha sonraki yıllarda Carl Jung ve William Sargant gibi pek çok başarılı bilimadamını etkiledi.Bütün hayatını bilime adayan ve pozitivm ekolünün en sadık izleyicilerinden birisi olan Pavlov, bu tavrını ölüm anına kadar sürdürdü. 73 yaşındayken geçirdiği bir tramvay kzası sonrasında (hareket halindeki tramvaydan acelesi olduğu için aşağıya atlayıp ayağını kırmıştı) bile bilim için yaptığı çalışmaları bırakmayan Pavlov, Soyvet yönetimi tarafından da en fazla tutulan bilimadamlarından birisiydi; öyle ki bizzat Lenin tarafından destekleniyordu.Ivan Pavlov, 27 Şubat 1936 tarihinde, Leningrad, S.S.C.B.’de hayatını kaybetti. Bilime o kadar içten bir bağla bağlıydı ki, ölmeden önceki son dakikalarını eski bir öğrencisi olan nöropatolog bir arkadaşıyla hastalığının sebeplerini tartışarak geçirdi.
 
Geri
Üst