• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

LCD ve Amoled Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Deepblue
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Deepblue

~More Than Blue~
Administrator
Aktiflik
K.Tarihi
18 Nis 2007
Mesajlar
21,208
Puanı
3,756
Konum
Ankara
maxigamebanner1.png

maxayrac3.jpg

Merhaba arkadaşlar,

Bu makalemde LCD ve Amoled panelleri açık sade ve anlaşılır bir şekilde kısaca anlatıp ikisinin birbirine göre avantajlarına ve dezavantajlarına değineceğim.

LCD Nedir? : LCD nin açılımı "Liquid Crystal Display" yani Türkçe karşılığı "Sıvı Kristal Ekran" anlamına gelmektedir. Sıvı kristal tanımı ise bu paneli oluşturan moleküllerin yapısının kristallere benzemesi ve akışkan bir formda olmasından geliyor. Akışkan demişkin öyle ekranda su gibi oraya buraya akan bir durum göremezsiniz lakin ekrana parmağınız ile bastırdığınızda renklerin sağa sola dağıldığını görebilirsiniz.

Bu kristaller pasif haldeyken katı ve bükük bir halde dururlar, içerilerinden elektirik akımı geçtiğinde ise aktif hale gelip düzleşirler. Bu işlem sonucunda içlerinden geçen ışık farklı açılarda kırılarak farklı frekanslara sahip ışıkların yayılmasına sebep oluyor.

rur9qp.jpg


Bu küçük sıvı kristal molekülleri yalnızca içlerinden geçen ışığa etki edebiliyorlar, kendileri ışık yaymıyorlar. Bu nedenle sıvı kristaller arkalarında bir ışık kaynağına ihtiyaç duyuyorlar. Cihaz içerisindeki devre ağı bütün sütun ve satırlara elektrik göndererek her bir pikselin kontrol edilmesini sağlıyor. Buraya kadar herşey tamam peki ya renkler? Renklerin oluşumu "alt piksel" olarak da bilinen mavi, yeşil ve kırmızı renkli filtreler sayesinde gerçekleşiyor. Bu 3 renkteki filtreler, farklı açılarla kesiştirilerek farklı renk kombinasyonlarının oluşması sağlanıyor.

30l2mpy.jpg


AMOLED Nedir?: Amoled'in açılımı ise "Active Matrix Organic Light Emitting Diode" yani Türkçesi ile "Aktif Matris Organik Işık Yayan Diyot" tur. Amoled'de işler biraz daha basittir. Amoled'de renklerin oluşması için arkaplanda bir ışık kaynağına ihtiyaç yoktur. Çünkü ışık 3 farklı renkte bulunan kırmızı, yeşil ve mavi diyotlarda üretilir. Kırmızı, Yeşil ve Mavi diyotlara farklı voltajlarda elektirik verdikçe bu diyotların parlaklıkları ve ortaya çıkardıkları renkler değişir. Örneğin kırmızı ve mavi diyotlara aynı voltajlarda elektirik verilip aynı parlaklığa getirildiğinde mor renk elde edilir, kırmızının voltajını arttırıp haliyle parlaklığını arttırıp mavininki düşürülürse pembe veya ona yakın bir renk ortaya çıkar. Sistem bu denli basit AMOLED tarafında.

11ub69s.jpg


LCD'nin Avantajları ve Dezavantajları:

(+) Avantajları

- Sürekli arkadan ışık alarak adyınlattırıldığından beyaz renklerde daha başarılıdır.

- Daha doğal ve gerçeğe yakın renkler sunar.

(-) Dezavantajları

- Sürekli arkadan aydınlatılma gereksinimi duyduğundan daha fazla güç tüketir.

- Yine aynı sebepten Amoled'e nazaran daha zayıf siyah renkler sunarlar.

- Görüntü ışığın farklı filtrelerden kırılarak geçmesinden dolayı izleme açısı AMOLED'e göre biraz daha geridedir. (Fakat bu üretici ile de alakalıdır, iyi bir optimizasyonla bu fark farkedilmeyecek kadar düşürülebiliyor).

- Zamanla ekranda ve renklerde solma meydana gelebiliyor.

AMOLED'in Avantajları ve Dezavantajları:

(+) Avantajları

- Diyotlar komple kapatılarak veya parlaklılğı düşürülerek daha başarılı siyah renkler elde edilebiliyor.

- Görüntü daha canlı, doygun gözükür. Lakin bu kimileri için bir dezavantaj kategorisinde yer alıyor, çünkü kimileri AMOLED'deki görüntüleri gerçekçi bulmuyorlar.

- Farklı bir ışık kaynağına ihtiyaç duyulmadığı için daha az enerji tüketir.

- İzleme açısı daha başarılı ve geniştir.

(-) Dezavantajları

- Beyaz renklerde LED kadar başarılı değildir.

Sonuç itibari ile her ne kadar AMOLED daha başarılı gibi gözüksede bazı avantaj ve dezavantajlar kişisel tercihlere göre yön değiştirebiliyor. Misal kimileri canlı renkleri avantaj olarak görürken kimisi gerçekçi bulmayıp dezavantaj olarak görüyor. Ayrıca üreticilerin'de bazı dezavantajların avantaja dönüştürülmesi konusunda büyük rolleri bulunmakta. Örneğin ilk Samsung Galaxy serisinde kullanılan Amoled panellerde beyazlar bariz bir şekilde mavimsi gözükürken günümüzdeki üst seviye NOTE 5 gibi cihazlarda bu durum giderilmiş olup neredeyse fark yok denecek kadar azaltılmıştır.
 
Geri
Üst