IMLEGEND
Aileden
Evet arkadaşlar Temel Bilgiler serimin 2. rehberiyle sizlerle beraberim. Konu belli anlatıma geçiyorum.
1- Konum
Kale savunmasında konum çok önemlidir. Hatta en önemli şeydir. Size bir kaç konum yeri söyleyeceğim.
a- Kapı arkası
b- Merdiven ve Kulelerin dayanma yeri
c- Surların yıkılma yeri
d- Sokaklar
e- Sur önü
2- Kılıçlı Piyadeler
Kılıçlı piyadeler kale savunmasında önemlidir ama bence aşırıda önceliği yok. Çünkü yaptığı işi mızraklı birimlerde hemen hemen yapabilir. Savunmada mızraklı tercihiniz olsun.
a- Kılıçlı Piyadeler savaşın başlangıcında surlarda olmalılar. Merdiven ve Kulelerden gelen saldırıları buradan savuştururlar.
b- Kapı önünde kurulan savunmanın önlerinde olmamalılar. Çünkü atlılar uçurur bunları.
c- Kale önünde gerek var ise ilk önce mızraklıları dizin. Sonra arkalarına kılıçlı piyade dizin. Mızraklılar düşman atlılarını halledince. Kılıççılar serbest kalır.
d- Ayrıca kılıççı birimler düşman atlıları tamamen imha olmadan ön sıralara sokulmamalı veya kale önüne çıkmamalı.
3- Okçu Birimler
En can alıcı 2. birim diyebiliriz
a- Sur üstüne dikiniz. Gerisini hallederler.
b- Kapı önünüzde yeteri kadar mızrakçı birim varsa düşmanın güçlü piyadelerini saldırın.
c- Yeteri kadar mızraklı biriminiz yoksa. Hedefiniz düşman atlıları olmalı.
d- Kapı önünü kaybettiniz diyelim. Geriye sadece okçularınız kaldı. O okçuları Düşmanın atlı birimlerine saldırtın. Öncelikli hedef general olmalı. Atlı birimleri kestikten sonra düşman piyadelerine karşı şansınız olabilir.
e- Sur üstüne dikerken düşmanın merdiven ve kule koyduğu yerlere yerleştirmeyin okçuları. Kule dayandığında okçuları hareket ettirmek size zaman kaybettirir. (Ör: Kuleler genellikle kapının sağ ve sol tarafına hemen kulenin dibine çekilir. Oralara okçu koymayın.)
f- Kazık. Bazı okçular kazığa sahiptir. Kazığınızı hemen kapının girişine dikin ve savaş başlar başlamaz okçu biriminizi hemen sura çıkartın. Düşman saldırıya geçince sakın düşman atlılarına ok atmayın. Düşman ağır piyadelerine ok atın. Çok az kayıpla yenersiniz.)
4- Mızraklı birimler
Kapınızın direkleri.
a- Mızraklı birimlere sur üstünde ihtiyacınız yok. Sur üstünde gerek olmadıkça bulundurmayın.
b- Mızraklı birimler kapı önünde, sokaklarda ve meydanda en büyük savunmayı gösterecek birimlerdir.
c- Bu birimleri illede düşman kesmek için kullanmayın. Her türlü birime karşı savunmaları var. Karşısında kılıçlı birimler olsa da onlara karşı dayanabiliyor. O birimleri biraz oyalamak bile zafer kazandırır. Hemen arkadan atlı getirebilirsiniz ve düşmanı arada sıkıştırırsınız. Veya oklayarak eritirsiniz.
d- Dizimlerinizde düşmanı kıskaca alma olsun. Düşman mızraklı birimleri kıskaca alınca mızraklılar hemen erir ama siz "V" şeklinde dizilirseniz çok etkili olabilir.
5- Atlı Okçular
Savunmada fazla tercih etmem.
a- Atlı okçuları şehirlerde tutmayın fazla işe yaramazlar.Ama kullanmayı bilenlere bazı avantajlar sağlayabilirler. (Büyük avantajlar değil. Hem riskli hem de zor durumlar.)
b- Atlı okçularınızı sakın surun arkasına koyup düşmana ok attırmayın. İsabet ettiremiyorlar orada çok güçsüzler.
c- Atlı okçularınızı kapıya bakan 3 yola yerleştirebilirsiniz. (Öncelikle kenarlar ondan sonra karşı yola.) Mızraklılarınız "V" şeklini alıp düşmanı oyalarken. Düşman ordusu sıkışık bir şekilde kapının orada olacaktır. Siz de 3 açıdan ağır bir ok yağmuruna tutarsanız düşmanı düşman zarar görecektir. Ama kendi birimleriniz de zarar görebilir.
d- Atlı okçuları Hafif atlı niyetine kullanabilirsiniz. (Hafif Atlıları ayrı başlıkta anlatacağım.) Not: İşe yarayabilirler ama büyük performans beklemeyin. En fazla düşmanı oyalayabilir veya kritik birimlerine biraz zarar verebilirsiniz.
e- Kapıdan ümidi kesmişseniz. Şehir meydanında savunmadaysanız. Atlı okçuları meydana yerleştirip düşmana zarar verebilirsiniz.
f- Bir kapıdan saldırı yapılırken. Öteki kapılardan dışarı çıkıp düşmanı arkadan vurabilirsiniz.
6- Hafif Atlılar
Her savunma savaşında atlı olmalıdır. Ama fazla olmamalı. General+ en fazla 3 birim atlı.
a- Atlılar ile vur kaç yaparak düşman zayıflatılabilir.
b- Yan kapılardan dışarı çıkartılarak düşmana saldırabilirsiniz.
c- Sokaklarda iken düşmana karşı işe yararlar. YEterli mızraklı biriminiz yoksa. Bu birimleri düşman atlılarını imha etmek için kullanabilirsiniz.
d- Bence en önemlisi düşman kuşatma aletlerini yok etmek. Mancınık balista vb. maddeler halinde anlatayım çok önemli hareket.
- Düşman mancınıkları surlarımızı yıkarak hem sur üstündeki askerlerimizi rahatsız edecek ve düzenimizi bozacak. Okçular için en önemli olan yeri kaybedeceğiz. Mancınıkların genellikle ateş ettikleri yer okçularımı yerleştirdiğim kısım.
- Düşman mancınıksız saldırdığında. Ordu kapının önüne yığılıyor. Düşman kapıyı kırana kadar siz düşmanı okçular ile kırıyorsunuz. Ama mancınık kapıyı kırar ise bu fırsat elinizden alınmış oluyor.
- Mancınıklar surlara ateş ettiğinde surlar yıkılıyor ve düşmanın girebileceği bir kapı daha oluşuyor. 2 farklı girişi savunmak oldukça zor bir şey.
+Bu yüzden düşman ordusunda böyle aletler varsa. İlk işimiz atlılarımızı kapıdan dışarı çıkartarak uygun bir şekilde düşmanın aletlerine saldırmak olmalı.
+Bunu yaparken. Bazı birimlerinizi düşmanın diğer birimlerine yollayabilirsiniz düşmanı oyalamak için. Ama asıl önemi düşmanın aletlerine verin. Gerekirse birimleriniz imha olsun. Önemli değil.
+Ben bir oyunumda İngiltere olmuştum ve Avrupada hiç gelişmedim. Britanya adasından tek bir şey için ayrıldım moğollar ile savaşmak için. Gaza kalesine saldırdım he Mısırdan aldım o kaleyi. En az 5 6 tur hazırlık yaptım. 1 tur geriye fort kurup fazlalık askerleri oraya yerleştirdim. Çünkü moğollar her tur saldırıyor. Ve zarar gören askerlerin yerini hemen doldurmalıyız. Moğolların ilk saldırıları acemice oldu ama ondan sonra kuşatma araçları ile daldılar. İlk saldırılarında benim ordu baya zarar gördü. Sur yıkıldı kazık boşa gitti. Fazla kayıpla düşmanı yendim. Bir dahakine ders aldım ve. Savaşın hemen ilk başında atlıları dışarı çıkartıp düşman aletlerini yerle bir ettim. O atlılar orada imha oldu ama değdi. O aletleri imha etmesem 1000 kişiye karşı 300 kayıp vereceğim ama imha ettikten sonra en fazla 90 100 kayıpla moğol ordularını kestim o kayıplarda atlı kayıplar.
Not: Atlıları kapıdan dışarı çıkartırken yürür pozisyonda çıkartın yoksa kazıklar sizlere de zarar verir. (Uzun oldu biraz kusura bakmayın.)
7- Ağır Atlılar
Hafif atlılardan fazla farkı yok savunmada o yüzden az madde olacak.
a- Hafif atlıların yaptığı her şeyi yapabilirsiniz ek olarak. Düşman aletlerini yok etme görevini de iyi yapar bu birimler.
b- Ayrıca sokaklarda düşmanı kıstırarak en çok zararı verebilirsiniz.
8- Savaş Aletleri
Çok işe yarayabilir ya da hiç işe yaramayabilirler.
a- Atlı okçularda yaptığınız gibi kapının tam karşısına koyabilirsiniz. Düşman geldikçe atış yapar ve büyük kayıplar verdirtebilirsiniz. Ama sizin birimler de gidebilir.
b- Kapıda savunmanızın zayıf olduğu zamanlar. Meydanda veya sokaklarda savaşırken size en çok yarayacak birim budur. Sizin sadece 1 birim mızrakçınız sokakta düşmanı oyalarken tüm düşman ordusu o birimin önünde olacak bir kaç atışta düşman ağır kayıplar verecektir.
9- Sur Önü
Fazla kullanılan bir taktik değildir. Çoğu zaman kötü sonuçlar doğurabilir ama kimi zamanlarda ise. Çok işe yarayabilir.
- Bu taktiği okçunuz çok ve mızraklı biriminiz az iken kullanabilirsiniz.
- Okçuları surlara yerleştirin. Sıkışık bir şekilde. Kapıya yakın olsun okçularınız.
- Piyadelerinizi Sur kapısının hemen önüne ama şehrin dışına yerleştirin. (Truva filmindeki gibi.
- Atlılarınızı da kanatlara yerleştirin.
- Bir çeşit meydan savaşına dönüşecek iş. Düşman kapıya ilerleyecektir. Ama kapı dolu. Kapı önünde bizim askerleri kesmek için uğraşacak.Bu sırada da bizim okçular düşmana büyük zarar verecek.
- Okçularımız ve kapı önündeki askerlerimizin öncelikli hedefleri:
1- Düşman Generali
3- Elit birimler
2- Düşman atlıları
3- Düşman kılıçlı piyadeleri
4- Kısaca okçularımızın yakın mesafede kesemeyeceği her birim.
Not: Generalinizi sakın dışarı çıkarmayın. Generaliniz ile sokaklarda vur kaç taktiği yapabilirsiniz. Düşman sokaklara gelene kadar yenilmez ise.
Not2: Garanti bir taktik değildir. Sur önündeki askerlerinizi iyi kullanmazsanız çok kısa sürede eriyeceklerdir. Ama iyi kullanırsanız ve şansınız yaver giderse sur kapısı kırılmadan düşman ordusu beyaz bayrak çekebilir de.
Not3: Fazla önermem ama çaresiz kalınca uygulanabilecek bir taktik.
Not4: Truva Filminden sonra aklıma geldi bu fikir. Truva'da da o birlikler oyalıyor. Okçularda düşmanı eritiyordu.
Sizlerden gelen önemli bilgiler.
- Savunma yaparken mümkün olduğunda kaliteli 1- 2 biriminizi savaşın sonuna saklayın. Savaşın ilerleyen zamanlarında yorgun düşman birimleri kaliteli piyadelerinize karşı yenik düşebilir ve generalleri de düşmüşse kolayca kaçabilirler. Ayrıca atlı birimlerini, kaçan düşmanı toparlanmadan avlamak için her daim savaşın gidişatına yakın bölgelerde hazır halde bekletmeniz de mantıklı olacaktır.