• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

PDO (PHP Data Objects) Nedir?

CottonCandy

Atlas Evren
Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
26 Tem 2009
Mesajlar
1,087
Puanı
472
Konum
M.K.ATATÜRK
7XXn8Y.png



PHP Data Objects (PDO) eklentisi PHP içerisinde veritabanlarına erişim için küçük, kararlı bir arayüz tanımlar. PDO arayüzünü implemente eden herbir veritabanı sürücüsü kendi eklentilerindeki veritabanına has özelliklerini kullanılabilir hale getirirler. PDO eklentisinin kendisi ile herhangi bir veritabanı işlevi yerine getiremezsiniz. Veritabanına erişmek için veritabanına has PDO sürücüsünü kullanmalısınız.

PDO veri-erişim katman soyutlaması sunar, yani kullandığınız veritabanı ne olursa olsun sorgu ve veri çekmek için aynı fonksiyonları kullanırsınız. PDO veritabanı soyutlaması sağlamaz; SQL in yeniden yazılması değildir, veya eksik özelliklerin tamamlanması değildir.

PDO 5.1 sürümü ile kullanılmaya başlamıştır. PDO yu kullanabilmek için php.ini dosyasındaki PDO yu etkinleştirmelisiniz bununla birlikte veritabanına has olan PDO sürücüsünü de etkinleştirmelisiniz. Yoğun biçimde MySql kullanıldığı için biz MySql eklentisini etkinleştireceğiz, bunun için php.ini ye şu satırları ekleyebilirsiniz

[PHP_PDO]
extension=php_pdo.dll
[PHP_MYSQL]
extension=php_mysql.dll

Bu adımdan sonra bir örnek ile PDO kullanımını açıklayalım:

PHP:
<?php
try {
/**
* PDO __construct ( string $dsn [, string $username [, string $password [, array $driver_options ]]] )
*
**/
$dbh = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=test', $user, $pass);
foreach ($dbh->query('SHOW DATABASES') as $row) {
print_r($row);
}
$dbh = null;
} catch (PDOException $e) {
print "Hata!: " . $e->getMessage() . "
";
die();
}
?>

Yukarıdaki örneği açıklayalım. PDO kurucusunda bulunan “dsn” parametresi PDO nun hangi veritabanı sürücüsünü kullanacağını belirlemesine yardımcı olan veriyi barındırır. Burada “mysql” yerine “mssql” veritabanına bağlanmak isteseydik “dsn” imiz şöyle olacaktı: ‘mssql:host=localhost;dbname=test’. Bu durumda PDO MsSql sürücüsünü arka planda yükleyecekti (tabi MsSql sürücüsünü öncelikle sizin aktif etmiş olmanız şartıyla).
 
Geri
Üst