• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

print() Fonksiyon & Python Rehberi

CottonCandy

Atlas Evren
Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
26 Tem 2009
Mesajlar
1,087
Puanı
472
Konum
M.K.ATATÜRK
print() Fonksiyon & Python Rehberi

kB58Ar.png


Geçen bölümde bir yandan Python’ın etkileşimli kabuğunu yakından tanıyıp bu vesileyle bazı önemli fonksiyon ve araçları öğrenirken, öbür yandan bu öğrendiklerimizi kullanarak örnek programlar yazdık. Gördüğünüz gibi, azıcık bir bilgiyle dahi az çok işe yarar programlar yazmak mümkün olabiliyor. Daha yararlı programlar yazabilmek için henüz öğrenmemiz gereken pek çok şey var. İşte bu bölümde, ‘daha yararlı programlar yazmamızı’ sağlayacak çok önemli bir araçtan söz edeceğiz. Öneminden dolayı ayrıntılı bir şekilde anlatacağımız bu aracın adı print() fonksiyonu.


Elbette bu bölümde sadece print() fonksiyonundan bahsetmeyeceğiz. Bu bölümde print() fonksiyonunun yanısıra Python’daki bazı önemli temel konuları da ele alacağız. Mesela bu bölümde Python’daki karakter dizilerine ve sayılara ilişkin çok önemli bilgiler vereceğiz. Ayrıca print() fonksiyonu vesilesiyle Python’daki ‘fonksiyon’ konusuna da sağlam bir giriş yapmış, bu kavram ile ilgili ilk bilgilerimizi almış olacağız. Sözün özü, bu bölüm bizim için, deyim yerindeyse, tam anlamıyla bir dönüm noktası olacak.


O halde isterseniz lafı daha fazla uzatmadan işe print() fonksiyonunun ne olduğu ve ne işe yaradığını anlatarak başlayalım.


Nedir, Ne İşe Yarar?

PHP:
>>> "Python programlama dili CottonCandy Maxigame.org"
'Python programlama dili'
>>> 6567
6567


Etkileşimli kabuk da, ekrana yazdığımız bu karakter dizisi ve sayıyı doğrudan bize çıktı olarak verdi. Ancak ilerde Python kodlarımızı bir dosyaya kaydedip çalıştırdığımızda da göreceğiniz gibi, Python’ın ekrana çıktı verebilmesi için yukarıdaki kullanım yeterli değildir. Yani yukarıdaki kullanım yalnızca etkileşimli kabukta çalışır. Bu kodları bir dosyaya kaydedip çalıştırmak istediğimizde hiçbir çıktı alamayız. Python’da yazdığımız şeylerin ekrana çıktı olarak verilebilmesi için print() adlı özel bir fonksiyondan yararlanmamız gerekir.


O halde gelin bu print() fonksiyonunun ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını anlamaya çalışalım:


PHP:
>>> print("CottonCandy Maxigame.org")
Python programlama dili

Bildiğiniz gibi burada gördüğümüz “CottonCandy Maxigame.org” bir karakter dizisidir. İşte print() fonksiyonunun görevi bu karakter dizisini ekrana çıktı olarak vermektir. Peki bu karakter dizisini print() fonksiyonu olmadan yazdığımızda da ekrana çıktı vermiş olmuyor muyuz? Aslında olmuyoruz. Dediğimiz gibi, ilerde programlarımızı dosyalara kaydedip çalıştırdığımızda, başında print() olmayan ifadelerin çıktıda görünmediğine şahit olacaksınız.

Nasıl Kullanılır?

Yukarıda verdiğimiz örnekte ilk gözümüze çarpan şey, karakter dizisini print() fonksiyonunun parantezleri içine yazmış olmamızdır. Biz bir fonksiyonun parantezleri içinde belirtilen öğelere ‘parametre’ dendiğini geçen bölümde öğrenmiştik. Tıpkı öğrendiğimiz öteki fonksiyonlar gibi, print() fonksiyonu da birtakım parametreler alır.
Bu arada print() fonksiyonunun parantezini açıp parametreyi yazdıktan sonra, parantezi kapatmayı unutmuyoruz. Python programlama diline yeni başlayanların, hatta bazen deneyimli programcıların bile en sık yaptığı hatalardan biri açtıkları parantezi kapatmayı unutmalarıdır.


Elbette, eğer istersek burada doğrudan “Python programlama dili” adlı karakter dizisini kullanmak yerine, önce bu karakter dizisini bir değişkene atayıp, sonra da print() fonksiyonunun parantezleri içinde bu değişkeni kullanabiliriz. Yani:

PHP:
>>> dil = "Python programlama dili">>> print(dil)
Python programlama dili

Bu arada, hem şimdi verdiğimiz, hem de daha önce yazdığımız örneklerde bir şey dikkatinizi çekmiş olmalı. Şimdiye kadar verdiğimiz örneklerde karakter dizilerini hep çift tırnakla gösterdik. Ama aslında tek seçeneğimiz çift tırnak değildir. Python bize üç farklı tırnak seçeneği sunar:


  1. Tek tırnak (‘ ‘)
  2. Çift tırnak (” ”)
  3. Üç tırnak (“”” “””)

Dolayısıyla yukarıdaki örneği üç farklı şekilde yazabiliriz:

PHP:
>>> print('Python programlama dili')
Python programlama dili
>>> print("Python programlama dili")
Python programlama dili
>>> print("""Python programlama dili""")
Python programlama dili

Gördüğünüz gibi çıktılar arasında hiçbir fark yok.
Peki çıktılarda hiçbir fark yoksa neden üç farklı tırnak çeşidi var?
isterseniz bu soruyu bir örnek üzerinden açıklamaya çalışalım. Diyelim ki ekrana şöyle bir çıktı vermek istiyoruz:

Python programlama dilinin adı "piton" yılanından gelmez

Eğer bu cümleyi çift tırnaklar içinde gösterirsek programımız hata verecektir:

PHP:
>>> print("Python programlama dilinin adı "piton" yılanından gelmez")
File "<stdin>", line 1  print("Python programlama dilinin adı "piton" yılanından gelmez")                                              ^SyntaxError: invalid syntax

Bunun sebebi, cümle içinde geçen ‘piton’ kelimesinin de çift tırnaklar içinde gösterilmiş olmasıdır. Cümlenin, yani karakter dizisinin kendisi de çift tırnak içinde gösterildiği için Python, karakter dizisini başlatan ve bitiren tırnakların hangisi olduğunu ayırt edemiyor. Yukarıdaki cümleyi en kolay şu şekilde ekrana yazdırabiliriz:

PHP:
>>> print('Python programlama dilinin adı "piton" yılanından gelmez')
Python programlama dilinin adı "piton" yılanından gelmez

Burada karakter dizisini tek tırnak içine aldık. Karakter dizisi içinde geçen ‘piton’ kelimesi çift tırnak içinde olduğu için, karakter dizisini başlatıp bitiren tırnaklarla ‘piton’ kelimesindeki tırnakların birbirine karışması gibi bir durum söz konusu değildir.

Bir de şöyle bir örnek verelim: Diyelim ki aşağıdaki gibi bir çıktı elde etmek istiyoruz:

PHP:
İstanbul'un 5 günlük hava durumu tahmini

Eğer bu karakter dizisini tek tırnak işaretleri içinde belirtirseniz Python size bir hata mesajı gösterecektir:

PHP:
>>> print('İstanbul'un 5 günlük hava durumu tahmini')
File "<stdin>", line 1  print('İstanbul'un 5 günlük hava durumu tahmini')                    ^SyntaxError: invalid syntax

Bu hatanın sebebi ‘İstanbul’un’ kelimesi içinde geçen kesme işaretidir. Tıpkı bir önceki örnekte olduğu gibi, Python karakter dizisini başlatan ve bitiren tırnakların hangisi olduğunu kestiremiyor. Python, karakter dizisinin en başındaki tek tırnak işaretinin ardından ‘İstanbul’un’ kelimesi içindeki kesme işaretini görünce karakter dizisinin burada sona erdiğini zannediyor. Ancak karakter dizisini soldan sağa doğru okumaya devam edince bir yerlerde bir terslik olduğunu düşünüyor ve bize bir hata mesajı göstermekten başka çaresi kalmıyor. Yukarıdaki karakter dizisini en kolay şöyle tanımlayabiliriz:

PHP:
>>> print("İstanbul'un 5 günlük hava durumu tahmini")
İstanbul'un 5 günlük hava durumu tahmini

Burada da, karakter dizisi içinde geçen kesme işaretine takılmamak için karakter dizimizi çift tırnak işaretleri içine alıyoruz.
Yukarıdaki karakter dizilerini düzgün bir şekilde çıktı verebilmek için üç tırnak işaretlerinden de yararlanabiliriz:

PHP:
>>> print("""Python programlama dilinin adı "piton" yılanından gelmez""")
Python programlama dilinin adı "piton" yılanından gelmez
>>> print("""İstanbul'un 5 günlük hava durumu tahmini""")
İstanbul'un 5 günlük hava durumu tahmini

Bütün bu örneklerden sonra kafanızda şöyle bir düşünce uyanmış olabilir:


Görünüşe göre üç tırnak işaretiyle her türlü karakter dizisini hatasız bir şekilde ekrana çıktı olarak verebiliyoruz. O zaman ben en iyisi bütün karakter dizileri için üç tırnak işaretini kullanayım!
Elbette, eğer isterseniz pek çok karakter dizisi için üç tırnak işaretini kullanabilirsiniz. Ancak Python’da karakter dizileri tanımlanırken genellikle tek tırnak veya çift tırnak işaretleri kullanılır. Üç tırnak işaretlerinin asıl kullanım yeri ise farklıdır. Peki nedir bu üç tırnak işaretlerinin asıl kullanım yeri?


Üç tırnak işaretlerini her türlü karakter dizisiyle birlikte kullanabiliyor olsak da, bu tırnak tipi çoğunlukla sadece birden fazla satıra yayılmış karakter dizilerini tanımlamada kullanılır. Örneğin şöyle bir ekran çıktısı vermek istediğinizi düşünün:

ljA4kk.png




Böyle bir çıktı verebilmek için eğer tek veya çift tırnak kullanmaya kalkışırsanız epey eziyet çekersiniz. Bu tür bir çıktı vermenin en kolay yolu üç tırnakları kullanmaktır:

VajBlV.png


Burada bazı şeyler dikkatinizi çekmiş olmalı. Gördüğünüz gibi, üç tırnaklı yapı öteki tırnak tiplerine göre biraz farklı davranıyor. Şimdi şu örneğe bakın:

PHP:
>>> print("""Game Over!...
Buraya çok dikkatli bakın. Karakter dizisine üç tırnakla başladıktan sonra, kapanış tırnağını koymadan Enter tuşuna bastığımızda >>> işareti ... işaretine dönüştü. Python bu şekilde bize, ‘yazmaya devam et!’ demiş oluyor. Biz de buna uyarak yazmaya devam edelim:

PHP:
>>> print("""Game Over!... Insert Coin!""")
Game Over!Insert Coin!

Kapanış tırnağı koyulmadan Enter tuşuna basıldığında >>> işaretinin ... işaretine dönüşmesi üç tırnağa özgü bir durumdur. Eğer aynı şeyi tek veya çift tırnaklarla yapmaya çalışırsanız programınız hata verir:

PHP:
>>> print("Game Over!
File "<stdin>", line 1  print("Game Over!                  ^SyntaxError: EOL while scanning string literal

veya...


PHP:
>>> print('Game Over!
File "<stdin>", line 1  print("Game Over!                  ^SyntaxError: EOL while scanning string literal

Üç tırnak işaretlerinin tırnak kapanmadan Enter tuşuna basıldığında hata vermeme özelliği sayesinde, bu tırnak tipi özellikle birden fazla satıra yayılmış karakter dizilerinin gösterilmesi için birebirdir.
Gelin isterseniz üç tırnak kullanımına ilişkin bir örnek daha verelim:

>>> print("""Python programlama dili Guido Van Rossum
... adlı Hollandalı bir programcı tarafından 90’lı
... yılların başında geliştirilmeye başlanmıştır. Çoğu
... insan, isminin "Python" olmasına bakarak, bu programlama
... dilinin, adını piton yılanından aldığını düşünür.
... Ancak zannedildiğinin aksine bu programlama dilinin
... adı piton yılanından gelmez.""")

Python programlama dili Guido Van Rossum
adlı Hollandalı bir programcı tarafından 90'lı
yılların başında geliştirilmeye başlanmıştır. Çoğu
insan, isminin "Python" olmasına bakarak, bu programlama
dilinin, adını piton yılanından aldığını düşünür.
Ancak zannedildiğinin aksine bu programlama dilinin
dı piton yılanından gelmez.


Elbette eğer istersek bu metni önce bir değişkene atamayı da tercih edebiliriz


>>> python_hakkinda = """Python programlama dili Guido Van Rossum
... adlı Hollandalı bir programcı tarafından 90’lı
... yılların başında geliştirilmeye başlanmıştır. Çoğu
... insan, isminin "Python" olmasına bakarak, bu programlama
... dilinin, adını piton yılanından aldığını düşünür.
... Ancak zannedildiğinin aksine bu programlama dilinin
... adı piton yılanından gelmez."""
>>> print(python_hakkinda)

Python programlama dili Guido Van Rossum
adlı Hollandalı bir programcı tarafından 90'lı
yılların başında geliştirilmeye başlanmıştır. Çoğu
insan, isminin "Python" olmasına bakarak, bu programlama
dilinin, adını piton yılanından aldığını düşünür.
Ancak zannedildiğinin aksine bu programlama dilinin
dı piton yılanından gelmez.

Siz yukarıdaki çıktıyı tek veya çift tırnak kullanarak nasıl ekrana yazdırabileceğinizi düşünedurun, biz önemli bir konuya geçiş yapalım!


Bir Fonksiyon Olarak print()


print() ifadesinin bir fonksiyon olduğunu söylemiştik hatırlarsanız. Dediğimiz gibi, fonksiyonlarla ilgili ayrıntılı açıklamaları ilerleyen derslerde vereceğiz. Ancak şimdi dilerseniz bundan sonra anlatacaklarımızı daha iyi kavrayabilmemiz için, fonksiyonlar hakkında bilmemiz gereken bazı temel şeyleri öğrenmeye çalışalım.


Gördüğünüz gibi, print() fonksiyonunu şöyle kullanıyoruz:

PHP:
>>> print("Aramak istediğiniz kelimeyi yazın: ")

Burada print() bir fonksiyon, “Aramak istediğiniz kelimeyi yazın:” adlı karakter dizisi ise bu fonksiyonun parametresidir. Daha önce len() adlı başka bir fonksiyon daha öğrenmiştik hatırlarsanız. Onu da şöyle kullanıyorduk:


PHP:
>>> len("elma")

Burada da len() bir fonksiyon, “elma” adlı karakter dizisi ise bu fonksiyonun parametresidir. Aslında biçim olarak print() ve len() fonksiyonlarının birbirinden hiçbir farkı olmadığını görüyorsunuz.


Daha önce söylediğimiz ve bu örneklerden de anladığımız gibi, bir fonksiyonun parantezleri içinde belirtilen öğelere parametre adı veriliyor. Mesela aşağıdaki örnekte print() fonksiyonunu tek bir parametre ile kullanıyoruz:

PHP:
>>> print('En az 8 haneli bir parola belirleyin.')

print() fonksiyonu, tıpkı pow() fonksiyonu gibi, birden fazla parametre alabilir:

PHP:
>>> print('Fırat', 'cottoncandy')
CottonCandy

Bu örnekte bizim için çıkarılacak çok dersler var. Bir defa burada print() fonksiyonunu iki farklı parametre ile birlikte kullandık. Bunlardan ilki Fırat adlı bir karakter dizisi, ikincisi ise Özgül adlı başka bir karakter dizisi. Python’ın bu iki karakter dizisini nasıl birleştirdiğine dikkat edin. print() fonksiyonu bu iki karakter dizisini çıktı olarak verirken aralarına da birer boşluk yerleştirdi. Ayrıca, geçen derste de vurguladığımız gibi, parametrelerin birbirinden virgül ile ayrıldığını da gözden kaçırmıyoruz.


Gelin bununla ilgili bir iki örnek daha verelim elimizin alışması için:

PHP:
>>> print("Python", "Programlama", "Dili")
Python Programlama Dili
>>> print('cottoncandy', 'abdulkerim, 'mersin', 1991)
CottonCandy 1991 Mersin

Bu arada dikkatinizi önemli bir noktaya çekmek istiyorum. Yukarıdaki örneklerde bazen tek tırnak, bazen de çift tırnak kullandık. Daha önce de söylediğimiz gibi, hangi tırnak tipini kullandığımız önemli değildir. Python hangi tırnak tipini kullandığımızdan ziyade, tırnak kullanımında tutarlı olup olmadığımızla ilgilenir. Yani Python için önemli olan, karakter dizisini hangi tırnakla başlatmışsak, o tırnakla bitirmemizdir. Yani şu tip kullanımlar geçerli değildir:

PHP:
>>> print("karakter dizisi')
>>> print('karakter dizisi")
Karakter dizisini tanımlamaya başlarken kullandığımız tırnak tipi ile karakter dizisini tanımlamayı bitirirken kullandığımız tırnak tipi birbirinden farklı olduğu için bu iki kullanım da hata verecektir.

print() Fonksiyonunun Parametreleri

Şimdiye kadar verdiğimiz örneklerde belki çok da belli olmuyordur, ama aslında print() fonksiyonu son derece güçlü bir araçtır. İşte şimdi biz bu fonksiyonun gücünü gözler önüne seren özelliklerini incelemeye başlayacağız. Bu bölümü dikkatle takip etmeniz, ilerde yapacağımız çalışmaları daha rahat anlayabilmeniz açısından büyük önem taşır.

sep

print() fonksiyonu ile ilgili olarak yukarıda verdiğimiz örnekleri incelediğimizde, bu fonksiyonun kendine özgü bir davranış şekli olduğunu görüyoruz. Mesela bir önceki bölümde verdiğimiz şu örneğe bakalım:
PHP:
>>> print('abdulkerim', 'evren')
Abdulkerim Evren

Burada print() fonksiyonunu iki farklı parametre ile birlikte kullandık. Bu fonksiyon, kendisine verdiğimiz bu parametreleri belli bir düzene göre birbiriyle birleştirdi. Bu düzen gereğince print(), kendisine verilen parametreleri birleştirirken, parametreler arasına bir boşluk yerleştiriyor. Bunu daha net görmek için şöyle bir örnek daha verelim:

PHP:
>>> print("Python", "PHP", "C++", "C", "Erlang")
Python PHP C++ C Erlang

Gördüğünüz gibi, print() fonksiyonu gerçekten de, kendisine verilen parametreleri birleştirirken, parametrelerin her biri arasına bir boşluk yerleştiriyor. Halbuki bu boşluğu biz talep etmedik! Python bize bu boşluğu eşantiyon olarak verdi. Çoğu durumda istediğimiz şey bu olacaktır, ama bazı durumlarda bu boşluğu istemeyebiliriz. Örneğin:

PHP:
>>> print("http://", "www.", "maxigame.", "org")
http:// www. maxigamerz.com

Ya da boşluk karakteri yerine daha farklı bir karakter kullanmak istiyor da olabiliriz. Peki böyle bir durumda ne yapmamız gerekir?


İşte bu noktada bazı özel araçlardan yararlanarak print() fonksiyonunun öntanımlı davranış kalıpları üzerinde değişiklikler yapabiliriz.


Peki nedir print() fonksiyonunu özelleştirmemizi sağlayacak bu araçlar?


Hatırlarsanız, Python’da fonksiyonların parantezleri içindeki değerlere parametre adı verildiğini söylemiştik. Mesela print() fonksiyonunu bir ya da daha fazla parametre ile birlikte kullanabileceğimizi biliyoruz:

PHP:
>>> print("Abdulkerim", "Evren", "Mersin", "Yenişehir", 93, "/", 4)
Abdulkerim Evren Mersin Yenişehir 93 / 4

print() fonksiyonu içinde istediğimiz sayıda karakter dizisi ve/veya sayı değerli parametre kullanabiliriz.


Fonksiyonların bir de daha özel görünümlü parametreleri vardır. Mesela print() fonksiyonunun sep adlı özel bir parametresi bulunur. Bu parametre print() fonksiyonunda görünmese bile her zaman oradadır. Yani diyelim ki şöyle bir kod yazdık:

PHP:
>>> print("http://", "www.", "google.", "com")
Burada herhangi bir sep parametresi görmüyoruz. Ancak Python yukarıdaki kodu aslında şöyle algılar:
>>> print("http://", "www.", "google.", "com", sep=" ")




sep ifadesi, İngilizcede separator (ayırıcı, ayraç) kelimesinin kısaltmasıdır. Dolayısıyla print() fonksiyonundaki bu sep parametresi, ekrana basılacak öğeler arasına hangi karakterin yerleştirileceğini gösterir. Bu parametrenin öntanımlı değeri bir adet boşluk karakteridir (” “). Yani siz bu özel parametrenin değerini başka bir şeyle değiştirmezseniz, Python bu parametrenin değerini bir adet boşluk karakteri olarak alacak ve ekrana basılacak öğeleri birbirinden birer boşlukla ayıracaktır. Ancak eğer biz istersek bu sep parametresinin değerini değiştirebiliriz. Böylece Python, karakter dizilerini birleştirirken araya boşluk değil, bizim istediğimiz başka bir karakteri yerleştirebilir. Gelin şimdi bu parametrenin değerini nasıl değiştireceğimizi görelim:




PHP:
>>> print("http://", "www.", "maxigame.", "org", sep="")
https://www.maxigamerz.com




Gördüğünüz gibi, karakter dizilerini başarıyla birleştirip, geçerli bir internet adresi elde ettik.


Burada yaptığımız şey aslında çok basit. Sadece sep parametresinin ‘bir adet boşluk karakteri’ olan öntanımlı değerini silip, yerine ‘boş bir karakter dizisi’ değerini yazdık. Bu iki kavramın birbirinden farklı olduğunu söylediğimizi hatırlıyorsunuz, değil mi?


Gelin bir örnek daha yapalım:




PHP:
>>> print("T", "C", sep=".")
T.C


Burada Python’a şöyle bir emir vermiş olduk:


“T” ve “C” karakter dizilerini birbiriyle birleştir! Bunu yaparken de bu karakter dizilerinin arasına nokta işareti yerleştir!
sep parametresinin öteki parametrelerden farkı her zaman ismiyle birlikte kullanılmasıdır. Zaten teknik olarak da bu tür parametrelere ‘isimli parametreler’ adı verilir. Örneğin:


[/PHP]>>> print("Adana", "Mersin", sep="-")


Adana-Mersin[/PHP]




Eğer burada sep parametresinin ismini belirtmeden, doğrudan parametrenin değerini yazarsak, bu değerin öteki parametrelerden hiçbir farkı kalmayacaktır:




PHP:
>>> print("Adana", "Mersin", "-")
Adana Mersin -




Gelin isterseniz bu parametreyle ilgili bir örnek daha yapalım:


‘Bir mumdur iki mumdur...’ diye başlayan türküyü biliyorsunuzdur. Şimdi bu türküyü Python’la nasıl yazabileceğimizi görelim!




PHP:
>>> print("bir", "iki", "üç", "dört", "on dört", sep="mumdur")
birmumdurikimumdurüçmumdurdörtmumduron dört




Burada bir terslik olduğu açık! Karakter dizileri birbirlerine sıkışık düzende birleştirildi. Bunların arasında birer boşluk olsa tabii daha iyi olurdu. Ancak biliyorsunuz sep parametresinin öntanımlı değerini silip, yerine “mumdur” değerini yerleştirdiğimiz için, Python’ın otomatik olarak yerleştirdiği boşluk karakteri kayboldu. Ama eğer istersek o boşluk karakterlerini kendimiz de ayarlayabiliriz:


PHP:
>>> print("bir", "iki", "üç", "dört", "on dört", sep=" mumdur ")


bir mumdur iki mumdur üç mumdur dört mumdur on dört[/PHP


[COLOR=#ff0000][SIZE=3][B]Python Nerelerde kullanılır ?[/B][/SIZE][/COLOR]



[LIST=1]
[*]Piton ile web server yazabilirsin,
[*]Piton ile web server'ı maintain edecek script'i yazabilirsin
[*]Piton ile web sayfası yazabilirsin,
[*]Piton ile API yazabilirsin
[*]Piton ile database'e erişim sağlayabilirsin
[*]Piton ile Json datalarını aktarabilirsin
[*]Piton ile sunucunu maintain edecek scriptler yazabilirsin
[*]Piton ile bu sunucuya bağlanıp data çekebilirsin
[*]Piton ile çektiğin datayı işleyip bir yere kaydedebilirsin
[*]Piton ile (ve opengl ile) oyun yazabilirsin
[*]Piton ile çekmiş olduğund datayı oyunun içinde verebilirsin
[*]Piton ile adamın highscore'unu aynen geri yollayabilirsin
[/LIST]

[SIZE=3][COLOR=#0000ff][B]Python Tarihi :  [/B][/COLOR][/SIZE]Python,ilk olarak 1990 yılında Guido Van Rossum tarafından geliştirilmeye başlanmıştır ve adını Monty Python’s Flying Circus adlı programdan almıştır.Günümüzde, Python Software Foundation tarafından geliştirilmesi sürdürülmektedir ve 2000 yılından itibaren de Python lisansı(GPL ile uyumlu bir lisans) altında açık kaynaklı olarak dağıtılmaktadır

[SIZE=3][COLOR=#0000ff][B]Python Nedir? : [/B][/COLOR][/SIZE]Python nesneye yönelik bir proglamlama dildir..Google gibi büyük firmaların iş başvurularında aranan bir dil olmuştur..Örneğin Microsoft .Net desteği sağlayan bir python türevi Iron pythonu yazdı.Ya da 3D Studio Max ve Photoshop gibi programlara alternatif olarak çıkarılan Blend programı python ile yazıldı.
 
Python derlenen değil de yorumlanan bir dil olması nedeniyle hemen her platformda rahatlıkla çalışmaktadır..
Kod bloklarını açmak veya kapatmak için parantez ya da herhangi bir blok sonlandırıcı bir deyim kullanamazsınız.Bu işi girintiler yapar..
Değişkenler için tür belirlemenize gerek yoktur.Python programın içerisinde kullanımına göre tür bu işi sizin yerinize yapar.
Pythonda kütüphane kullanıldığından dolayı kullanacağımız işleme yönelik büyük bir kütüphane desteği mevcuttur ve gün geçtikçe de artmaktadır.Kullanıcı isterse kendi kütüphanesini kendisi yazabilir..
C++ içinde de python kodlamak mümkün ya da python içinde c++ kodlamak mümkündür..
Hız olarak da birçok dile göre hızlıdır.


[COLOR=#0000ff][SIZE=3][B]Python'u Nasıl Kullanabiliriz? :  [/B][/SIZE][/COLOR]Yukarıda Python'un geçmişinden ve ne işe yarayacağına kısaca değindik şimdi ise Python'u telefonumuzda nasıl kullanırız hep birlikte görelim.
Pythonda kütüphane kullanıldığından dolayı kullanacağımız işleme yönelik büyük bir kütüphane desteği mevcuttur ve kullanıcı isterse kendi kütüphanesini kendisi yazabilir demiştik, bu özelliğinden dolayı python çok çabuk gelişmiş ve birçok platformda kullanılabilir hale gelmiştir.
Nokia'nın Symbian'lı akıllı telefon seriside bu gelişmeden nasibini almış bulunuyor. Bir örnek verecek olursak; İnternette dolaşırken telefonumuz için birçok özelliği bulunan bir uygulama bulduk ve hemen yüklemeye başladık fakat tam yüklerken " Python bileşeni eksik" gibi bir uyarı ile karşılaştık, hemen anlarız ki bu uygulama Python ile yazılmıştır. Hata mesajı almamızın nedeni telefonumuzda uygulamanın çalışması için gerekli Python platformu yüklü olmamayışından kaynaklanıyor.
İnternete kısa bir arama yaptığımızda telefonlar için derlenmiş birçok Python modülü bulabiliriz.Python'un resmi olarak yayımladığı  Python 2.0 & Script Shell her ne kadar güncel olsada piyasadaki uygulamaların bu sürümü tam desteklemediği için Python 1.45 ve çeşitli modulpack'lerden derlenmiş olan Python sürümlerini kullanmanızda fayda var.


[DOWN]https://www.python.org/downloads/[/DOWN]

[COLOR="silver"][SIZE=1]- - - Güncellendi - - -[/SIZE][/COLOR]

Python download linkleri eklenmiştir ( 11.05.2016 )
 
Son düzenleme:
bu konu python eğitim rehberimi olacak?
 
Geri
Üst