• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Sosyoloji Soruları yardım ederseniz :)

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan JeeKi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

JeeKi

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
7 Şub 2011
Mesajlar
514
Puanı
92
Konum
BizeHerYerTrabzn
5 Soru var yoruma dayalı tam arastırcaktm internet gitti :(

Sınavda Yarın malesef soruları yan sınıftan aldım :)

1- Sosyolojinin diger bilim dalları arasındaki Bağ ?
2- Gündemdeki bir önemli haberi sosyolojik terimlerle acıklayınız.
3-x y z kusakları hakkında bilgi (40 puan)
4- ziya gökalp medeniyet ve uygarlık hakkkinda yorumunuzu yaziniz

İnteenerim paketim az durumum vahim diyebilirim
Arastirabilcek isi olmayan biri varsa yardmci olursa sevinirim yoksada caniniz sagolsun :)
 
1)


[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD]Sosyoloji ve Diğer Bilim Dalları

Her sosyal bilim, sosyal gerçekliğin yalnızca kendini ilgilendiren kısım ve alanlarını inceler. Oysa sosyal gerçeklik bir bütündür. Bu bütünlüğü açıklayabilmek için sosyal bilimler işbirliği yapmak zorundadır. Hiçbir bilim toplumun tümünü kendi başına tam olarak açıklayamaz.

A. Sosyoloji ve Tarih:

Yer ve zamanı belli tarih, toplumların ortaya çıkma, gelişme, dağılma ve çözülme devrelerindeki somut sosyal olayları belgelere dayanarak incelemeye çalışan bir bilimdir. Sosyoloji ise bu sosyal olayları açıklayarak, bir takım ortak ilkelere, kurallara, genellemelere ve mümkünse yasalara ulaşmak ister. Tarih, diğer sosyal bilimlerle uğraşanlara olayların geçmişi hakkındaki verileri sunmaktadır. Sosyoloji tarih bu verilerinden yararlanarak, farklı toplumlarda görülen sosyal olayların ortak özelliklerini inceler ve genellemelere ulaşır.

B. Sosyoloji-Psikoloji:

Psikoloji, insan davranışlarını konu edinen bir bilim dalıdır. Çoğu psikolojik olayların temelinde toplumsal öğeler mevcuttur. Öğrenme, kişilik, algı, davranışların şekillenmesinde sosyal öğeler mevcuttur. Bu yönüyle psikoloji, sosyolojinin verilerinden yararlanmak zorundadır. Diğer taraftan da fertlerin psikolojik durumlarını dikkate almadan, grup ve toplum ilişkilerinin doyurucu bir açıklamaya kavuşması güçtür. Sosyal psikoloji, insanın sosyal bir ortamdaki davranışlarını konu alan sosyoloji-psikoloji arası bir alt bilim dalıdır.

C. Sosyoloji-Antropoloji: Antropoloji insanın yeryüzündeki toplumsal gelişimini inceler. İnsan fizyolojisi ve iskelet yapısı, dil,araç yapımı ve teknolojisi, fen, eğitim, siyaset, örgütlenme türünden konular antropolojinin çalışma alanlarındandır.

Fiziki Antropoloji:

İnsanın biyolojik yapısını, insan ve ırklar tarihini inceler.

Kültürel Antropoloji:

Yaşanan toplumların ya da kültürlerin sosyal ve kültür tarihi ile uğraşır. Toplum türleri, yayılma.


3)


Dünyada jenerasyonlar, X,Y,Z kuşakları olarak isimlendirilmektedir.1961-1979 yilları arasında doğduysanız X,1980-1999 yılları arasında doğduysanız Y, ve 1999 yılı sonrası doğduysanız da Z kuşağısınızdır.Kuşaklar arasında günlük hayatımızda farklılıklarını her ne kadar gözlemlesek de asıl farklar iş dünyasında karşımıza çıkmaktadır.Firmalar kuşaklar arası iletişimi iyi planlarsa kuşak çatışması yaşamamakta ya da yaşanılan sorunları en aza indirmektedirler.
X Kuşağı her zaman daha temkinli,daha empatik olmaya çalışsa da,ilk işe başladıkları dönemde eğitimlerindeki kısıtlamalar,yabancı dili daha az bilen kişilerin olması,çalışma saatlerinin daha yoğun olması,işveren döneminden geliyor olmaları gibi bazı karakteristik özelliklere sahipler.Ayrıca,X kuşakları,çalıştıkları firmalara karsı daha sadakatli olup,mevcut çalışma sartlarıyla yetinip,uzun yıllar çalışabilmektedirler.
Y Kuşağındaysa, eğitim olanakları daha iyi olduğu için,yabancı dil bilgisi ve üniversite mezunu olanların sayısı çok daha fazladır.Araştırmacı bir yapıya sahiptirler.Ebeveynleri X kuşağı olduğu için sorumluluk duygusu ile yetiştirilmişlerdir ve yaratıcıdırlar.Üst düzey yönetici olabilirler.Çalışma şartlarına uyum sağlarlar.Fikirlerini açık şekilde paylaşırlar..
Z Kuşağı,çok daha tüketicidir.Çok hızlıdırlar.Çok sıkılgan ve yaratıcıdırlar.Birçoğunun elinde oyuncak yerine PC Tablet görmeniz mümkündür.Sorgulayıcıdırlar.Neden,sonuç ilişkisine bağlıdırlar.”Kristal çocuklar” olarak adlandırılırlar.En önemli özellikleri hızlarıdır.Çok çevik ve hareketlidirler.Çok çabuk yetkili ,müdür olmak isterler.Diğer kuşaklara göre daha asosyaldirler.




Elimden bu kadarı geldi, kolay gelsin. :)


[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Geri
Üst