• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

SQL Server Veritabanı – Tablo Oluşturma

CottonCandy

Atlas Evren
Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
26 Tem 2009
Mesajlar
1,087
Puanı
472
Konum
M.K.ATATÜRK
1.SQL Server Veritabanı Oluşturma

SQL Serverımızı açıyoruz ve resim 1 deki SQL Server'ı yüklerken belirlediğiniz server name ile connect yapıyoruz.(Resim 1)
lkXaGp.png


Wiew menüsünden Object Explorer'ı (F8) açıyoruz.(Resim 2)

VlOqnR.png


Artık veritabanımızı yani databasemizi oluşturabiliriz. Database > New Database diyerek databasemizi oluşturabiliriz.Karşımıza gelen pencerede Database Name kısmına databasemizin adını yazıyoruz Daha sonra OK diyerek databasemizi oluşturuyoruz.(Resim 3)

22dXpv.png



Bu bölümümüzde ise databasemi tablolarımızı ekleyeceğiz.Öncelikle Object Explorer'a geri dönüyoruz ve databasemizi buluyoruz ve sol tarafında bulunan + ya tıklıyoruz.Database Diagrams,Tables,Wiews dosyalarını görüyorsunuz. Tablo oluşturmak için burada sadece Tables dosyasını kullanacağız. Tables > New > Table Tıklıyoruz.

5805bj.png


3.Tablonun Sütunlarını Oluşturmak

Karşımıza çıkan pencerede tablomuzun sütunlarını(Column) yazıyoruz. İlk olarak Id sütunumuzu yazıyoruz ve yazdığınız satırın üstüne sağ tıklayıp Set Primary Key seçeneğine tıklıyoruz.

Peki set primary key ne işe yarıyor derseniz eğer bir kaç madde ile tanımlayalım.

Primary Key Özellikleri Nelerdir ?

1) Bir tabloda en falza 1 primary key olabilir.

2) Primary key olan sütunda veri tekrarı olmaz. Unique Index özelliği vardır yani benzersiz değerler farklı değerler,veriler olması gerekiyor.

3) Primary key olan sütunlar "NULL" değeri taşıyamaz.



Kısacası primary key 1 tane değerden bir tane daha eklenmemesini sağlıyor. Örnek olarak verirsek "maxigamerz.com" adlı veriyi ikinci kez kayıt etmiyor. İlerleyen zamanlarda bu çok işinize yarayacak.Devam edicek olursak, Id adlı sütunumuzu primary key olarak ayarladıktan sonra properties veya column properties penceremizden (eğer açık değilse Wiew menüsünden Properties Window yada F4'e basarak açabilirsiniz.) Identity Specification seçeneğini yes yapıyoruz.Peki Identity seçeneği bize ne işimize yarıyor ?

Identity Specification Özellikleri Nelerdir?

1) Identity Specification özelliği sadece "Int" data type olarak seçilen sütunlar için kullanabilirsiniz.

2) Identity Specification özelliği "Yes" yapıldığı taktirde 1 den başlayıp kayıt eklendiği sürece otomatik artacaktır.

3) Bu özellik genellikle no yada id vermede kolaylık sağlamaktadır.

Indentity özelliğimizi ekledikten sonra diğer sütunlarımızı oluşturabiliriz. İkinci sütun adı olarak "Ad" yazıyoruz.Bu sütunumuzun data type olarak "nvarchar(50) " kullanıyoruz.Bir diğer sütunumuz ise "Soyad" sütunu, bu sütunumuzda da aynı data type kullanıyoruz

1YbQzA.png


Şimdi tablomuzun penceresini kapatıyoruz . "Choose Name" başlıklı küçük bir kutucuk açılıyor ve burada tablomuzun ismini istiyor. Türkçe karakter kullanımına dikkat ederek tablomuzun ismini "Kullanicilar" yazıyoruz ve Ok diyoruz.

5805Az.png


Tablomuzu kurduk eğer databasenize sağ tık yapıp Refresh yaparsanız tablonuz Tables dosyasının içine gelecektir

6ZB3Yl.png


Tablo Oluşturma İşlemi Bu Kadar

Tabloya Veri Ekleme

WVzJr4.png


Artık kodlamaya başlayabiliriz.Açılan penceremizde şu kodları kullanacağız


PHP:
Use [MaxiGame CottonCandy] 

insert into Kullanicilar 

(Ad,Soyad)

Values ('MaxiGame','CottonCandy') 

select * from Kullanicilar

Kodlarımızı yazdıktan sonra Execute(F5) e basıp işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Burdaki kodlarımızı biraz açarsak eğer Use komutu kullanılacak olan databaseyi gösterir.Insert komutu yeni bir değer ekleme yaparken kullanılacak komuttur. Kullanicilar yazan kısım ise tablomuzun adı.insert into nun hemen altındaki (Ad,Soyad) kısmı içine veri eklenecek sütunların adıdır ve values değerleri gösterir. Yani burada veritabanımızın Ad bölümüne MaxiGame Soyad Bölümüne CottonCandy verisini yolladık peki Id sütunu nerede ?

Eğer ki Id sütunumuzu Identity yapmasaydık burda bir değer girmek zorunluluğu oluşucaktı.Identity özelliklerinden bahsederken ilk kaydın 1 olarak ve diğer kayıtlarda otomatik olarak artacağını söylemiştik.Bu yüzden Id kısmı otomatik olarak ekleneceği için bizim burda bir değer girmemize gerek yok.

Gördüğünüz gibi bir de select komutu var.Select komutu ile veri tabanımızdaki bilgileri getirebiliyoruz.Kodumuzu biraz açarsak eğer * yazan kısım o tablonun verileri gelirken tüm sütunların içindeki verileri getiriyor.Eğer biz sadece adını istiyorsak yıldız yerine Ad yazmamız yeterli olacaktır. from Kullanicilar komutu yine tablomuzu belirlemek amacı ile kullanılır.

Bu komutlarımızın kısa anlatımı olarak öncelikle insert ile ekleme işlemi yaptırıyoruz ve ekleme işlemi yapılmış mı diye select komutu ile kontrollerini yapıyoruz.Results kısmında bize çıktımızı veriyor



 
Geri
Üst