• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

StarCraft 2 Oyun İçin Terimler / Kısaltmalar ve Anlamları - StarCraft II

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell

StarCraft II
’ de kullanılan sözcük ve terimlerin tanımını aşağıdaki listede bulabilirsiniz.


Genel Oyun Terimleri


1A: Micro atak yapmak yerine sadece atak komutuyla yapılan basit bir saldırıdır. “Rakibimin üstüne 1A ile saldırdım ve ordusunu yok ettim.” Cümlede geçen “1” ile kontrol grubundan üniteyi seçerek “A” saldırı tuşu ile düz mantık saldırıya geçtiğini belirtmektedir.

4G: 4 Warp Gate ile saldırmak yada açılışını yapmak.

6 Poll: 6/10 Spawning Pool yapmak (Zerg Stratejisi)

7RR: 7 Roach Saldırısı

20 NR: 20 Dakika saldırı yapmamak. Yeni oyuncular arasında özellikle kapalı kutu (turtle-kaplumbağa tarzı) oynayanlar için ilk 20 dakika boyunca saldırı yapılmayacağına dair anlaşmak

A


AA: Anti-Air: Havaya saldırabilen üniteler yada binalar ile rakibin hava ünitesine saldırmak ( Örneğin: Spore Crowler, Turret vs)

AG: Anti-Ground: Yerdeki ünitelere karşı saldırıda güçlü olan üniteler (Örneğin: Marauder’lar)

All-In: Oyuncuların rakibine karşı bütün gücü ile saldırmasıdır. Hatta bazı oyuncular işçileri de dahil ederler. Eğer bu saldırı işe yaramazsa saldıran oyuncu çoğu şeyini feda ettiğinden dolayı oyunu hemen hemen kaybeder.

All-Kill Format: Takım oyunlarında rakibin her ünite ve binasını yok ederek oyunu kazanmak.

AoE: Alan Efekti – Skill yada özellik olarak belirli bir alan kısıtlaması dahilinde etki etmek (Örneğin: EMP, Fungal Growth, Nükleer füze gibi)

Artosis Pylon: Kritik Pylon: Birçok binaya çalışması için enerji veren tek pylondur.

Archon Tuvaleti: Teknik olarak Mother Ship’in Votex özelliği ile düşmanı kara deliğe alarak içine Archon ünitelerini göndermektir. Oyunun ilerleyen zamanlarında Vortex özelliğini kullanarak rakibi tuzağa düşürüp kendi Archon ünitelerini gödererek, kara delik bitiminde rakibin ünitelerine Archon’un AoE özelliği ile büyük zarar vermektir. Genelde Ağır ünitelere (Broodlord, Void Ray ve Battle Cruiser gibi) karşı yapılır.

APM:
Dakikada gönderilen komut sayısı: Bir dakika içerisinde ki tıklama ve verilen komutları sayar

B


Base Race – Üs değiş Tokuşu: İki tarafın birbirlerinin üssüne saldırarak rakibinden önce karşı tarafın üssünü yok ederek oyunu kazanma girişimidir.

Backstab – Arkadan vurmak

  1. Rakip ordunun arkasından dolaşarak zayıf yerinden vurmak.
  2. Müttefiğinize saldırmak
Ball – Top: Haritada ünitenizi toplu biçimde dolaştırmak.

Baneling Land Mine – Baneling Mayını: Banelingleri yere gömme özelliği ile gömerek rakibinize tuzak kurmak. Genelde Terran’a karşı yapılır ve Marineler üstünden geçerken patlatılır.

BM (Bad Manner) – Kötü Tavır: Rakibinize karşı saygısız bir tutumda bulunmak.

BO (Build Order) – Açılış Taktiği: Oyun başında rakibinizi ezici bir üstünlükle yenmek için yapılan açılış taktikleridir. Örneğin 4G, 7RR gibi..

Boa Constrictor – Boa Yılanı: Rakibinizin etrafını kuşatıp belli noktaları tutarak sürekli baskıda bulunmak. Genelde Siege Tank gibi üniteler kullanılır.

BoX – En İyi X: İki oyuncu arasında galibi belirlemek için kullanılan tur serisidir. Bo3 (3 round) Bo5 Bo7 gibi. Genelde turnuvalarda yapılır.

Bombing – Bombalamak: Rakibinizin üstüne bölgesel zarar verecek üniteleri (Baneling) bırakmak yada rakibin bölgesel zarar veren ünitelerini kendi ünitelerine zarar verme amacıyla (Siege Tank) rakibe saldırmak.

Bronze Prof.: Rakip (hatta yeni oyuncular) tarafından kolayca çürütülebilecek basit strateji yada açılışlar yapmak

Build Order Win – Lose: Açılış Taktikleri ile kazanmak yada kaybetmek – Rakibinizi yenmek yada kaybetmek için fazla çaba sarf etmeden karşı konulması güç belirli açılış taktikleri yapmak.

C


CG: Custom Game – Liderlik sıralamasına dahil olmayan oyunlar

Cheese – Sürpriz: Oyun başında rakibe karşı sürpriz taktikler yaparak oyunu kazanmak. Eğer erkenden gözlemlenmez ise karşı konulması çok güçtür.

Chobo – Yeni Oyuncu: Chobo Korece bir terim olup, oyuna yeni başlamış oyuncuların rakibi karşısında işe yaramaz taktikler sergilendiğinde kullanılan bir lakaptır. İngilizce Noob gibi...

Choke – Darboğaz: Chokepoint – İki alan arasındaki dar geçite verilen ad.

Concave – Konkav: Geniş alanlarda ordunun saldırma tarzıdır. Ön çatışmalarda, saldırmadan önce orduyu gruplara ayırarak gelecek hasarı azaltmak ve saldırı emrinde ordunun en ön safhaya atak moduna geçmesi için oluşacak karışıklığı gidermektir.

Contain – Hapsetmek: Rakibin çıkışını ünite veya binalar ile kuşatıp dar bir alana hapsetmektir. Genelde rakibin genişlemesini ve harita kontrolünü kısıtlamak için yapılır.

Creep: Zerg ana binaları (hatchery), overlord ve creep tümörlerin saldığı koyu grimsi dokuya Creep denir. Zerg oyuncularının harita kontrolünü ve görüş açılarını arıtmak için çok kullanışlıdır. Creep aynı zamanda rakibininin ve müttefiğinin Zerg ünitelerini %30 hızlandırır.

Creep Bridge or Creep Highway: Creep Yolu – Genelde overlordları kullanılarak yapılır. Özellikle zerg oyuncularının ve rakibin stratejik noktalarını hızlıca ele geçirmek için kullanılır.

Critical Mass – Kritik Çoğunluk: Tek bir ünite ekleyerek var olan ünitelerin marjinal faydasını artırmaktır. Örneğin tek Void Ray’in sayısının 2’ye çıkardığınızda rakip için güçlü bir üstünlük sağlarsınız. Aynı zamanda 6 Void Ray’i 7’ye çıkardığınızda ise 1’den 2’ye çıkardığınızdan daha fazla etki görürsünüz. Böylece 6 Void Ray’in kritik çoğunluk oluşturmaktadır. Kritik çoğunluk sadece range ünitelerle sınırlı olup, alana efektif eden üniteler alana etki etmeyenlere oranla daha güçlüdür.

D

Death Ball – Ölüm Topu: Rakibinin karşılık vermesi veya yok etme olasılığı düşük olacak şekilde ünite kompozisyonu kurmak. Bu kompozisyona Ölüm topu denir. Genellikle Collosus/Void Ray/Stalker, Tank/Viking/Raven ve Infestor/Brood Lord şeklindeki kompozisyonlardan oluşur.

Defensive Nuke – Defansif Nükleer: Rakibi nükleer füze ile saldırı amacıyla kullanmayıp rakibin saldırısından caydırma amaçlı avantaj sağlamak için kullanmak.

Distance Mining – Uzaktan Mineral Toplamak: İşçilerin kaynak alanında olmayan bir üsse uzak mesafeli mineral taşımasına denir.

Doom Drop – Ölümcül İndirme: Ordunun büyük – kayda değer- bir bölümünü rakibin üssüne indirmek. Örneğin 7-10 Medivac dolusu ünite indirmek.

Droning – Dronlamak: Zerg olarak drone basmak. Diğer ırklara göre farklı olarak, mevcut kaynağını larvalardan basılacak drone sayısını belirlemek stratejik önem arz etmektedir.

Drop – İndirmek: Saldırı ünitelerinizi, hava üniteleri (medivac, warp prism, overlord) ile rakip bölgeye indirmek.

DPS: Saniyede verilen hasar – Bir ünitenin 1 saniye içerisinde verdiği toplam hasardır.

E

Ekonomi: Oyuncuların kaynak gelirleri ve işçi sayılarının birbirine kıyaslanması.

Elevation – Merdiven: Hava taşıma ünitelerini (medivac, warp prism, overlord) kullanarak orduyu alçak bir yerden yüksek bir yere taşımak. Merdiven/asansör sistemi gibi.

Elimination Race – Eleme Yarışı: İki rakibinde çok az yada hiç ekonomi durumunun olmaması durumunda kalan mevcut üniteler ile birbirlerini yok etmek için yarışmasıdır. Base Race – Üs değiş tokuşu da diyebiliriz.

Expo – Doğal Üs: Ana Üs’ sünüzün hemen yakınında bulunan doğal üstür.

EAPM: Dakikada Verilen Efektif Komut Sayısı – Bir dakika içerisinde fare ile tıklayara ve tuşlar ile komut verme sayısıdır. Sürekli aynı kısayol tuşlarına basılırsa bunlar toplam sayıdan düşer.

F

FE: Hızlı bir şekilde 2. üs almak. Genelde 20 nüfusa ulaşmadan yapılır.

FFE: Protoss oyuncularının Zerg oyunculara karşı kolayca savunabilecek Doğal Rampa bulunan haritalarda ( Shakuras, Tal’Darim Altar gibi) Forge binası atıp ardından hızlı bir şekilde üs kurmak.

FG

  1. Fake Gaz – Sahte Gaz: Rakibi kandırma amaçlı fazladan gaz binası kurmak.
  2. Fungal Growth: Infester ünitelerine ait özel güç/yetenek
Flanking – Kanada Almak: Saldırırken yada savunurken rakip orduyu sağlı sollu, önlü arkalı gibi daha iyi bir konkava alarak rakibe vereceğiniz hasar oranını artırmaktır.

Float – Kaynak Birikimi: Aşırı miktarda Mineral ve Gaz biriktirmek. Genelde kaynak kullanımını ayarlayamayan zayıf makro kontrolüne sahip oyuncularda yada maksimum nüfusa ulaşmış oyuncularda olur. Oyun içerisinde çoğunlukla özel zamanlamalar için kaynak ayırma gereği duyulduğunda yapılır. Örneğin çok sayıda Mutalisk basabilmek için Spire tamamlanana kadar kaynak biriktirmek.

Food – Nüfus: Terran için supply depot, Zerg için overlord, Protoss için pylon.

G


Gas Steal – Gaz Çalmak: Rakibin gaz kaynağına gaz binası kurmak.

GG: Good Game – Genelde kaybeden oyuncunun oyundan çıkmadan önce centilmeklik adına rakibini tebrik etmesi. “İyi Oyundu”

GLHF: Good Luck Have a Fun – oyun başında oyuncuların birbirlerine şans dilemelesi “İyi oyunlar bol şanslar”

GM

  1. Grand Master: Büyük Usta; En üst ligtir.
  2. Good Manner: Rakibe oyun içerisinde saygı göstermek.
Gosu- Ustalık: Korece bir terim olan ” Usta El / Ustalık” anlamına gelen bir terimdir.

Greedy – Aç Gözlülük: Oyuncuların büyük bir ekonomi yapmak için büyük bir risk almasıdır. Örneğin Zerg oyuncularının spawn pool kurmadan 2. hatta 3. üssü alması.

GTS: Oyun Zamanı: Oyun zamanının Gerçek zamana uyarlanmasıdır. Oyunda 1 saniye 0.75 saniyeye eşittir.

H

Harass – Taciz Etmek/Yağmalamak: Rakibin üssüne hızlıca girerek işçileri yada kritik binalara saldırarak geri çekilerek yapılan taciz saldırısıdır. Genelde Reaper, Banshee ve Mutalisk gibi üniteler ile yapılır.

Hard Counter – Sert Atak/Strateji: Bir ünite yada stratejinin karşı ünite yada stratejisi karşısında ezici şekilde üstün gelmesidir.

Hasu – Çömez: Korece bir terim olan bu sözcük zayıf rakiplere karşı alaycı bir tavır anlamında çömez olarak söylenir.

High yield or Gold – Altın Madeni: Mavi minerallere göre daha fazla kaynak getirisi olan sarı renkte altın madenleridir.

I

Imba – Dengesiz: Imbalanced tan gelen bu kelime oyun içerisinde ırkları, üniteleri ve binaları çok güçlü anlamda dengesiz olarak adlandırılması.

K

Kiting – Vur Kaç: Uzun menzilli üniteleri kısa menzilli üniteler karşısında iyi bir mikro ile vur kaç yaptırmaya denir. Genelde atak – ilerle komutları ile yapılan, hasar almadan rakip üniteye zarar vermek.

L


Late Game – İleri Safha Oyun: Haritadaki kaynakların tükenmeye yakın olduğu zamanlamalara oyunun ileri safhası denir.

Lag – Gecikme: Oyun sırasında internet bağlantısının zayıflaması veya bilgisayarın özelliklerinin yetersiz kalması gibi durumlarda oyunun anlık yavaşlamaları ve verilen komutlara geç cevap vermesi durumuna denir.

M

Macro -Makro: Macromanagement – Ünite, Bina, ArGe basımı ve genişlemeler (expansions) adına her şey makroya girer.

Magic Box -Sihirli Kutu: Ünitelerin bir araya gelerek küme oluşturup gelen AoE (Alan Etkili) hasarları azaltmak amaçlı toplanmasıdır. En çok Thorlara ve Archonlara karşı Mutalisklere gelecek hasarı azaltmak için yapılır.

Main – Ana üs: Oyuncuların oyun başında başladıkları yerdir.

Map Control – Harita Kontrolü: Oyuncuların harita üzerindeki görüş üstünlüğüdür.

Maxed Out – Maksimum Nüfus: Oyuncuların 200/200 nüfusuna ulaşmasıdır.

Maynarding – İşçi Transferi: İşçilerin bir kısmını kurulumu bitmekte olan 2. üsse göndererek efektif bir şekilde kaynak gelirini artırmaktır.

MBS: Çoklu Bina Seçimi – Ünite üreten binaları seçerek toplu ünite basımı yapmaya denir. StarCraft Brood War versiyonunda bu olay mümkün değildi.

Mechanics – Mekanikler: Oyunda Çoklu Görevlendirme yaparak mikro ve makro yapımıdır.

Micro – Mikro: Micromanagement – Oyundaki üniteleri en efektif şekilde kullanma şeklidir.

Mid Game – Orta Safha Oyun: Oyunda T2 ünitelerinin basılmaya başlanması, ArGe’lerin seçilip yapılması ve saldırıya çıkıldığı zamanlamasıdır.

Mineral Line – Mineral Yolu: Mineral kaynaklar ile üs (Hatchery/Command Center/Nexus) arasındaki işçilerin çalıştığı alandır. Bu alan rakibin en çok taciz ettiği alandır.

N

Natural/Nat – Doğal Üs: Ana üssünüze yakın doğal üs alanıdır.

Ninja Expansion/ Ninja Üs: Rakibinizin Gözlemlemediği bir yere üs kurarak gizlice mineral toplamak.

Noob/Newbie/Nub/n00b – Çömez: Tecrübesiz veya kötü oyunculara takılan lakap. Hasu gibi.

O

Omega 6 pool – Çoklu 6 Pool: Takım oyunlarında en az iki müttefik zerg oyuncusunun 6 pool taktiği yapmasına denir.

OP – Olağanüstü Güçlü: Overpowered tan gelen bu kelime oyun içerisinde ırkları, üniteleri ve binaları olağanüstü güçlü anlamında adlandırılmasıdır.

Opening – Açılış: Oyun başında bir kaç ünite ve bina kurulumunun çeşitli şekillerde sıralandırılmasıyla yapılan taktiklerdir. Açılış Taktiği.

Overkill: Düşman ünitelerine görünmeden çok fazla sayıda rakip ünitesini yok etmektir. Bu şekilde bir kombat anında alacağınız DPS oranını büyük ölçüde azaltmış olursunuz. Ayrıca görünür üniteler ile rakib üniteleri yok etmekte bu tanıma girer.

P


Peon – İşçi: Çeşitli ırklarda Drone/SCV/Probe ‘lara verilen genel ad.

Proxy: Oyuncunun üssü dışında başka bir yerde ünite üretmek yada ArGe araştırmak. Proxy binalardan ünite üreterek rakibe giderken harcanan zamandan kazanç sağlıyarak stratejik üstünlük sağlamak için yapılır. Proxy ArGe ise rakibinizin görmesini istemediğiniz araştırmaları başka yerde gizlice yapmaktır.

Push – Baskı: Rakibe doğru adım adım saldırı ordusunu ilerleterek rakibinizi yenilgiye zorlamak. Rakibin kırılması güç defansını karşı ağır adımlarla ilerleyerek kırmak.

Q


Queuing – Kuyruğa Sokmak: Ünite üretebilen binalara gereğinden fazla ünite basımı komutunu vererek basımları kuyruğa sokmaktır. Genelde kötü Makro olarak geçer, çünkü kuyruğa sokulan ünitelere harcanan kaynak daha faydalı kullanılabilir.

R


Run-by: Oyunun ilk safhalarınad rakip bölgeye doğru hızlıca saldırma taktiğidir. Rakibi hem gözlemleyip ArGe tercihlerini görebilir ve rakibin mineral yolunu yağmalayabilirsiniz.

Rush – Hızlı Saldırı: Ortalama bir ünite sayısı ile rakibe karşı kurulan yapılan baskıdır. Hızlı saldırı All-In gibi çok riskli değildir. Hızlı saldırı yaparak ünitelerinizi kaybetseniz dahi kaybettiğiniz üniteleri tekrar basarak telafi edebilirsiniz.

S


Sac/Sacrifice – Fedakarlık: Bir üniteyi feda ederek rakip karşısında üstün konuma, pozisyona yada stratejiye geçmek.

Saturated – İdeal Ekonomi: Belli bir oranda işçi sayısı elde ederek ideal ekonomiyi sağlamak.

Scouting – Gözlemlemek/Keşif yapmak: Rakibin oyun stratejisini öğrenmek amacıyla veya bilgi alma amacıyla bir üniteyi rakip bölgesine sokmak.

SimCity: Saldırı yapmadan defansif şekilde gelişmek. Run-by’lardan, Rush’lardan ve saldırılardan yoksun oyun oynama tarzı.

Smart Firing


Snipe – Nişanlamak: Rakibin stratejik ünite yada binalarını nişanlamak.

Soft Counter – Hafif Atak/Strateji: Bir strateji yada ünitenin rakip strateji yada ünitesinin karşısında bazı avantajlara sahip olması ama yeterince üstünlük sağlayamamasıdır.

Special Tactics: Ünlü protoss oyuncusu White- Ra’nın ürettiği bir terim olup rakip karşısından beklenmedik bir taktik ile çıkmaktır. Eğer rakip önceden farketmesi ve karşı koyması dahilinde sizi oyundan düşürmeyecek yöntemlerdir. Eğer ki rakip oyuncu farkedemez veya karşı koyamazsa Cheese getirebilir.

Spooning – Çin işkencesi: Rakibi kasıtlı olarak çok ağır şekilde yok etmek. Kaşıkla birisini öldürmek gibi.

Stalemate – Beraberlik: Beraberlik durumu.

Starving out – Aç bırakmak: Yağmalayarak yada rakibi bir bölgeye hapsederek; yeni üs almasını engellemek veya kaynak toplamamasını sağlamak. Böylece rakip bir süre sonra kaynağı tükeneceğinden kendini savunacak durumu olmayacaktır.

Static Defense: Kombat yeteneği olan binaları takviye olarak bölgeye konumlandırmak. Örneğin Spore Crawler, Photon Cannon and Missile Turret.

Stream cheating: Canlı stream yapılan maça bakarak rakibinin ne yaptığını görmek ve nasıl yenebileceğini tasarlamak.

Stutter Step: İleri bir mikro tekniği olup atak komutu verdiğiniz move yapar gibi atak modunda ilerlemektir. Kiting’e çok benzer. Örneğin Marinelere stim basıldığında çok seri bir şekilde (nerdeyse durmaksızın) atak yaparlar. Move yaparken bile atak ediyormuş gibi gözükürler. Stim bitene kadar bu mikroyu sürdürebilirsiniz. Bu şekilde rakibe maksimum seviyede hasar verebilir, rakibinizi kovalayabilir yada kaçmasını sağlayarak daha üstün bir pozisyon elde edebilirsiniz. Stutter Step yapımına örnek video.

Supply Block: Oyuncunun mevcut nüfusa oranla daha fazla ünite üretememe durumu yada maksimum nüfusa ulaşma durumudur. Nüfus bloke (supply block) durumunu kaldırmak için Supply Depot, Overlord, veya Pylon yapmalıdır.

T


T1, T2, T3
Irkların Teknoloji sıralamasına(T1, T2,T3) verilen tanımlardır.

  • Terran – T1 = Barracks, T2 = Factory, T3 = Starport
  • Zerg – T1 = Spawning Pool, T2 = Lair, T3 = Hive
  • Protoss – T1 = Gateway, T2 = Stargate/Robotics Facility/Twilight Council, T3 = Templar Archives/Dark Shrine/Fleet Beacon/Robotics Bay
Örneğin; hellin T2 gurubudur çünkü factory’den üretilir. Bazen oyuncular bunlara istinaden yarım ekleyerek T1.5 gibi tanımlamalarda bulunabiliyorlar. T1.5 demek oluyor ki T1 teknolojisinden daha fazla ama T2 teknolojisine geçmeyecek kadar olmalıdır.

Örneğin Baneling yapabilmek için Baneling Nest gerekir onunda Spawning Pool’a ihtiyacı vardır. Bu durumda Baneling T1.5 olur, Spawning Pool dan fazla ama Lair kadar değil.

Tank: Yüksek yaşam puanına sahip üniteler daha fazla hasarı kaldırabileceğinden dolayı arkasındaki zayıf ünitelerin saldırılarda sağlam kalmasına olanak sağlar. Immortal, Thor, Ultralisk gibi ünitelere bu yüzden tank olarak hitap edilir.

Tilt: Oyuncuların heyecanlandıklarında verdikleri yanlış kararlardır.

Timing Attack: Oyun zamanına odaklanarak belli zamanlarda yapılan saldırılar.

Timing Window: Zamanlamaları göz önüne alınarak yapılan saldırılar, rastgele yapılan saldırılardan daha etkili olur. ArGe çalışmaları ve genişlemeler bu periyodlara göre yapılır.

Townhall: Irkların ana üslerine verilen isim.

Toss: Protoss’un kısaltılmış hali.

Turtling: Oyuncuların saldırmaktan daha çok savunarak oynamalarına verilen ad.

U


UMS: Use Map Settings – Genel StarCraft haritaları dışında eğlence amaçlı oynanan şekil ve tarz bakımından farklı oyun haritalarıdır. Örneğin Tower Defense, Dota vs..

V


Vision Advantage – Görüş Avantajı: Bazı üniteler görüş açılarından daha geniş menzile sahiptirler. Bu tür ünitelerin maksimum menzille savaşabilmesi için hava üniteleri ile yada binaları havaya kaldırark görüş açılarını artırabilirsiniz.

W


W-L: Won – Lose: Galibiyet – Mağlubiyet

Wall-in – Duvar Örmek: Erken rush saldırılarına karşı binaları rampa veya darboğazlara yan yana bitişik şekilde duvar gibi konumlandırılması.

Whiffing: Hasar vermeyen saldırılar.

Worker Rush: Oyun başında işçileri rakibe saldırıya göndermek

WO – Walk Over: Oyunu kaybedince sıfır puan almak.

WP – Well Played: Oyun bitişinde genelde kaybeden tarafın kazanan tarafı “WP” “Güzel Oyundu” şeklinde tebrik etmesidir.

Protoss


Chargelots or Speedlots: Charge araştırmalı Zealotlar

Core: Cybernetics Core

DT: Dark Templar

FF: Force Field

Gate: Gateway veya Warpgate

FFE: Forge Fast Expand – Doğal üs bölgesine 1 Forge, 1 Gateway ve 1 Photon Canon’u duvar şeklinde kurarak hızlı 2. üssü kurmak

GS: Guardian Shield

HT: High Templar

Lot: Zealot

Obs: Observer(s)

Robo: Robotics Facility

Storm Drop: Rakibin mineral hattına High Templar indirerek işçilere Psionic Storm atmak.

WG: Warpgate

Terran

111: 111 Açılımı – Terran oyuncularının 1Barrack, 1 Factory ve 1 Starport kurmasına denir.İlk sayı barrack’aların sayısını, ikinci sayı factorie’lerin sayısını ve üçün sayı starport’ların sayısını temsil eder. Bu durumda 3-1-2 demek 3 barracka, 1 factory ve 2 starport kurulumudur.

BC: Battlecruiser

Bio – Biyolojik: Barrack’adan çıkan ünitelerdir (Marine/Marauder/Reaper/Ghost)

CC: Command Center

Dropship: Medivac

E-bay: Engineering Bay

HSM: “Hunter” Seeker Missile

Infantry: SCVs, Marines, Marauders, Reapers and Ghosts

Mech – Makine: Factory’ ‘den çıkan ünitelerdir (Thor/Tank/Hellion)

MMM: Marine, Marauder ve Medivac

OC: Orbital Command

PF: Planetary Fortress

PDD: Point Defense Drone

Rax: Barracks

Zerg


Bling: Baneling

Baneling Bust: Baneling’leri kullanarak rakibin duvarını yada darboğazı yoketmek

Cracklings: Spawning Pool’dan Atak (Adrenal Glands) ve Hız (Speed) geliştirmesine sahip Zerglingler

FG: Fungal Growth

Hatch or Hat: Hatchery

Hydra: Hydralisk

Ling: Zergling

Macro Hatch: Mineral toplamak yerine daha çok ünite basmak için kurulan Hatchery’dir

Muta: Mutalisk

NP or Mind Control: Neural Parasite

Pool: Spawning Pool

Power Droning: Az bir saldırı ünitesi yaptıktan sonra sürekli olarak Drone basarak ekonomiye yönelmek.

Speedlings/Slings: Hız araştırması yapılmış Zerglingler

Ultra: Ultralisk

Turnuvalar


DH: DreamHack

GSL: GOMTV Global Starcraft II League

GSTL: GOMTV Global Starcraft II Team League

HSC: HomeStory Cup

IEM: Intel Extreme Masters

IPL: IGN ProLeague

MLG: Major League Gaming

NASL: North American Star League

TSL: Team Liquid Starleague

Oyun Sırasında Kullanılmayan Terimler

AI: Yapay zeka botlar.

Beta phase 1: Starcraft II’nin 17 Şubat 2010 ile 7 Haziran 2010 arasında çıkan ilk beta yüzü.

BYOC: Bring Your Own Computer – Bazı organizasyonlarda oyunculardan bilgisayarlarını kendilerinin getirilmesi istenir.

Cheerful: Turnuva maçlarında taraftalar/fanlar arasında oyunculara yada takımlara takdir amaçlı komik yollar ile yapılan afişler. (Örnek: MLG Anaheim’dan cheerful gösterisi )

Foreigner – Yabancı: Güney Kore’li olmayan oyunculara denir. Brood War’dan kalma bir terimdir.

GE: Galaxy Editor

Smurf

  1. Tecrübeli oyuncuların çömez oyuncu nickleri ile oynaması
  2. Tecrübeli oyuncuların diğer oyunculardan stratejilerini ve planlarını gizlemek amacıyla gerçek hesabını gizlemeleri.
  3. Bulduğu yeni taktikleri sıralamadaki yerini kaybetmeden deneme amaçlı test etmesi.
TBA: To be announced – Turnuva hakkındaki soruların cevaplarının henüz ilan edilmemesi

TBD: To be determined – Turnuva hakkında katılımcıların, harita bilgilerini veya başlangıç tarihinin henüz kesinleşmemiş olması

WoL: Wings of Liberty. SC2 ‘nin Terran hikayeli versiyonu ve ilk piyasaya çıkan versiyonu

HotS: Heart of the Swarm. SC2 ‘nin Zerg hikayeli versiyonu ve ilk piyasaya çıkacak ek versiyonu

LotV: Legacy of the Void. SC2 ‘nin Protoss hikayeli versiyonu ve ikinci piyasaya çıkacak ek versiyonu
 
Geri
Üst