• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

The Elder Scrolls Online (ESO) Detaylı Tank Rehberi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell
maxigamebanner1.png

maxayrac3.jpg

[RESIZE=900]
f5bc33a31fda6fa4e3.jpg

[/RESIZE]
Merhablar

herkese. Önce bu yazının yeni başlayan tanklara yönelik olduğunu söylemek isterim . Ama belki siz de bir şeyler öğrenebilirsiniz . Belli olmaz . Bu tür bir yazıya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum çünkü ESO'da tank rolü diğer oyunlardaki gibi değil . Değinmemiz gereken belli başlı konular var . Elimden geldiğince hepsini anlatmaya çalışacağım.


1 - Aggro

Diğer oyunlarda yaratıkların arasına dalıp yere bir alan atıp bütün aggroyu alırız ve combat bitene kadar elimizde tutmaya çalışırız . Bosslar için de aynı şekildedir . Hedef üzerinde yarattığımız ve bize saldırmasını sağlayan ''threat'' dediğimiz şeyi yüksek tutmaya çalışırız . Diğer takım üyelerininkinden yüksek olduğu sürece hedef bize saldıracaktır . Diğer oyunlarda Aggro böyle işler . ESO için tamamen farklı . Aggro denilen şey oyunda sadece 2 skill ile sağlanabiliyor . Bu iki skillden biri tanklar için kullanılması kaçınılmaz olan Kılıç / Kalkan yetenek ağacından Puncture , diğeri ise Undaunted guildinin yetenek ağacından olan Inner Fire . Bu skillerin en önemli özelliği üzerinde kullandığınız yaratığın 15 saniye boyunca size saldırması . Diyelim ki 30 level bir karakteriniz var . Bir yaratığa Inner Fire attınız . v16 ( maksimum level ) biri gelip o yaratığa bütün gücüyle vursa bile , o yaratık size saldırmaya devam edecektir . Tabii ki bunun istisnaları var . Taunt skilleri ( puncture , inner fire ) biri tarafından kullanılıp çok zaman geçmeden başkası tarafından kullanılırsa , düşman sonradan kullanan kişiye saldırır . Böylece bir tankın başına bir şey geldiği zaman ikinci tank Aggroyu rahatlıkla alabilir . Ancak bunun da bir sınırı var . Eğer sınırı olmasaydı en güçlü bossları iki tank sürekli Aggroyu değiştirerek çok kolay hale getirirdi . 10 saniye içinde aynı düşmana 3 tane taunt skilli ile saldırılırsa , düşman 10 saniye boyunca Aggrosu alınamaz hale gelir ve bu süre içinde her taunt kullanıldığında bu 10 saniye resetlenir . Takımda laf anlamayan ikinci tanklar yüzünden sinirden alt+f4 çekmenin sınırına çok kez geldim . Böyle şeyler yaşamayın/yaşatmayın diye bunları bilmeniz çok önemli . Özet olarak , taunt skillerini arka arkaya vurmanıza gerek yok . 15 saniye sürüyor Aggro ve her vurduğunuzda 15 saniye yenilenir . Ama taunt skilleri Stamina ya da Magicka harcadığı için arka arkaya vuruyorsanız hiç bir yararını görmezsiniz üstüne zararı boldur.

2 - AOE Aggro

Bu kısmı yukarıdan ayırdım çünkü ESO'da bunu yapmak biraz farklı bir olay . WoW'daki gibi Thunder Clap atınca hepsi bize dalmaya başlamıyor maalesef . Şimdi size böyle bir durumla karşılaşıldığında iyi bir tankın yapması gerekeni anlatacağım . Skillere şöyle bir göz atanlar fark etmiştir . Oyunda AOE Taunt skilli yok . Peki karşıdan 20 tane düşman geliyorsa ne yapacağız ? Çok basit . Hepsine taunt ... Şaka şaka yok öyle bir şey. Böyle durumlarda göreceğiniz şey şudur . 2-3 tane çok fazla vuran ya da CC ( stun , root , disorient , knockback vs. ) kullanan düşmanlar olur . Sadece bunlara taunt atmanız yeterli olacaktır . Tabii ki onlara taunt attıktan sonra diğerlerini salmıyoruz . Her classın kendine has CC skilleri var . Ben mesela Dragonknight oynayan biri olarak yaratıkların toplu olduğu yere Cinder Storm atıyorum ( %70 slow ) , uzaktan vuran düşmanları Unrelenting Grip ile diğer düşmanların arasına çekip Choking Talons ile oldukları yere kitliyorum . Böylece yavaş hareket etmelerinin yanında Talons aktif olduğu sürece hareket edemiyorlar bile . Böylece DD olanlar ( damage dealer , grupta hasar verme rolünü üstlenen oyuncular ) çok fazla hasar almıyor ve daha rahat bir şekilde işlerine bakabiliyorlar . Yani hepsini birden almanın hiç bir getirisi yok . Bu taktikler önemli gibi gözükmese bile uzaktan ok atan bir düşmanı kendinize çekmek DD lerden birinin hayatını kurtarabilir . DDlerin AOE skillerinin yetişebildiği noktaya getirdiğimiz için diğer düşmanlara vuran skillerin ona da vurmasını sağlayıp combatın kısa ve kolay olmasını sağlar.

3 - Resistance

Karakter ekranınızı açtığınız zaman iki tane özellik göreceksiniz . Spell Resistance ve Physical Resistance . Spell resistance dediğimiz şey büyülerden ve diğer elemental ataklardan aldığımız hasarı azaltırken , Physical Resistance ise kılıç , balta , kazma , kürek ve yay gibi silahlardan aldığımız hasarı azaltır . Şimdi ilk düşünce şu oluyor : '' Ben bunu hayvan gibi yüksek yapayım . Ölmem , öküz gibi olurum .'' . En azından ben oyuna başladığımda aklımdaki düşünce buydu . Sonradan öğrendim ki bunların belli bir sınırı var . Şimdi size işin matematiğini anlatacağım . Maksimum levelda 33500 Resistten sonrası işinize yaramıyor . Örneğin 33500 resisti olan adamla 1 milyon resisti olan adam yan yana gelsin . İkisi de birbirlerine aynı silahlarla vursunlar . Biri 100 hasar alıyorsa diğeri de 100 hasar alır . Resist dediğimiz stat bizim aldığımız hasarı en fazla yarıya kadar düşürebilir . Yani , 33500 Resist = %50 daha az hasar almak . Oyunda bir çok Resist buffı bize 5120 ( tam sayıyı hatırlayamadım bu civarda bir şey ) Resist veriyor . 33500 %50 ediyorsa 5120 % kaç eder diye hesaplarsanız , %8 ettiğini görürsünüz . Kısaca Resist dediğimiz şey yüzdelerle alakalı , sayılarla değil . Örnek olarak : 0 resistle 10000 hasar vuran bir ataktan 33500 resist ile 5000 hasar alıyoruz.

4 - Block

Block bir tankın canıdır , ciğeridir , oğlundan değerlidir . Bu kadar değerli olmasının sebebi block dediğimiz şeyi bir yere kadar yapabilmemiz . Block denilen şey aldığın hasarı %50 azaltır . Hemen şöyle düşünmeyin : '' 33500 resistim var . Block yapsam hasar almayacak mıyım yani ? '' . Öyle bir şey yok . 33500 resist olduktan sonra , kullandığın her hasar düşüren efekt çarpım şeklinde ekleniyor . Yani %50 azalttık . 10000 vuran 5000 oldu . Sonra o 5000 i %50 azalttık . 2500 oldu . Matematiği böyle işliyor . Ondalık sayıları biliyorsanız şöyle anlatabilirim : 0,5 x 0,5 = 0,25 . Bu da %25 eder . Hasar düşüren efektlerinizin ondalık halini yanyana koyup çarparsanız çıkan sonuç , toplam saf hasarın ne kadarının size etki edeceğini gösterir . Şimdi block'un oyun içinde kullanılışına göz atalım . Karakter sayfasına girince gördüğünüz gibi Health , Magicka ve Stamina diye 3 tane statımız var . Her block yaptığında Staminan azalır . Atıyorum , her block 500 stamina yesin . 20000 Staminan varsa her block yaptığında 19500 , 19000 , 18500 diye git gide azalır . Şimdi block'u değerli yapan şey Staminamızın sınırsız olmaması . Staminamız bitmesin diye şekilden şekile gireceğiz . Çünkü dikkat ederseniz karakter ekranınızda Stamina Recovery diye bir stat var . Bu isterse 1 milyon olsun . Block yaparken hiç bir işe yaramaz . Çünkü Stamina Recovery block yaparken 0 olur . Oyun mekaniği . Recovery dediğimiz stat , atıyorum , 2000 olsun . Bu 2000 Staminayı block'u indirdiğimiz anda almıyoruz . Bütün recovery statları 2 saniyede bir etkin olur . Yani block'u indirdikten sonra o 2000 Staminayı almak için 2 saniye boyunca Block yapmamak gerekiyor . Ben şimdiden kendinizi Block'u hiç düşürmemeye alıştırmanızı öneririm . Çünkü end-game bossları block yapmıyorsanız tek atıyor . Affetmezler . Üstüne üstlük combat uzun sürebilir gruba bağlı olarak . Kendinize uzun süre blockta kalabileceğiniz buildler oluşturun . Bu dediğim sadece end-game için önemli . Diğer bütün contentleri Tank / DD modundayken de fazla blocklamaya gerek duymadan tanklayabilirsiniz.

5 - Block Casting

Block yaparken skill kullandığınızda skillin animasyonu gözükür ama block düşmez . Bu kadarını söylemem yeterli sanırım.

6 - Animation Cancel ( daha fazla bilgi için yazının sonunu okuyun )

KO oynayanlar bilir . Warriorda ''R combosu'' vardı . Normal atağın gözükmez de vurduğun skill de gözükür gözükmez arası bir şey . ESO'da ona yakın bir muhabbet var . Bunu anlatmam gerçekten çok uzun ayrıca anlatılacak bir şey değil . Gösterilmesi gerek . Aynı zamanda yanında doğru yaptığını doğrulayan biri de olmalı . Ben kısaca bahsedeyim . Oyunda yaptığımız her şeyin bir animasyonu var . Örneğin light attack attıktan hemen sonra bir skill kullanırsanız light attack animasyonu kesilir ve hemen skill animasyonu başlar . Ama light attack yine hasar vurur ve Ultimate doldurur . Ama block düşürmemiz gerekiyor light attack atmak için . Tek atan bossları tanklarken de şöyle bir taktik izlemek durumundayız . Bossun iki saldırısı arasında hemen bir light attack yapıp light attack'ın animasyonunu block yaparak kesmek . Karakter kriz geçiriyor gibi gözükse de bu yapmak durumunda olduğumuz bir şey . Bu mesela tank olan herkesin en çok kullandığı animation cancel çeşididir . Bunun çok fazla çeşidi var ve hepsini öğrenmeniz gerek . Sadece tank olmak için değil , bütün roller için animation cancel öğrenilmek zorundadır ve PvP'de animation cancel bilmiyorsanız hiç girmeyin bile . Çünkü sizden çok daha kötü eşyaları olan bir adam bile siz daha ne döndüğünü anlayamadan öldürür . En hızlı şekilde öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

7 - Magicka ve Stamina Tank

Oyunda iki farklı Tank çeşidimiz var . Magicka ve Stamina . Health tank diye bir şey yok arkadaşlar onu söyleyeyim . Eğer 50-60k canı olan bir adam gördüyseniz , bilin ki o adam aslında tank değildir . Fazla canın getirileri var , özellikle PvPde . Büyük ihtimalle PvP için bir build hazırlamıştır . Şimdi Magicka Tank dediğimiz tank türüyle başlayalım . Magicka Tank healer olmadan idare edebilen tanktır . Çünkü oyundaki çoğu healing Magicka ile çalışır ve Magicka Tanklar kendi kendine ayakta kalabilme özelliğine sahiptir . Stamina Tanklar ise Magicka Tanka kıyasla daha az Healing yapan ama daha uzun süre block tutabilen tanklardır . Şöyle genel karşılaştırmalar yapabiliriz:

-Magicka Tank healing olarak Stamina Tanktan üstündür.

-Stamina Tank daha uzun süre block tutup uzun combatlarda ve kendini Heal yapmaya adamış bir oyuncunun olduğu gruplarda üstündür.

-Magicka Tank kısa combatlarda kendi kendini iyileştirerek Healer'ın DPS'e ( saniye başına verilen hasar ) katkıda bulunabilme olasılığını arttırır.

-Stamina Tank uzun vadede daha az hasar alacağından dolayı Healer'ın üzerindeki yükü azaltabilir.

Bunlar sadece şimdilik aklıma gelen genellemeler . Tekrar söylüyorum. Genelleme. Stamina daha uzun süre block tutabilir derken Magicka Tank'ın block'u hemen düşer falan demiyorum. Deneyimli bir Magicka Tank seçtiği class el veriyorsa çok uzun süre Block tutabilir. Staminası %50 nin altına düşmeyen 12k Staminalı Sorcerer Tank da gördüm . 30k Staminası olup 1 dakika dayanamayan Dragonknight da gördüm . Her şey sizin oynayışınıza bağlı.

8 - Pozisyon Alma

Bu kesinlikle çok önemli . Eğer boss size doğru koni şeklinde bir AOE atak kullanıyorsa ve o koninin içinde diğer parti üyeleri varsa ; ya onlar kaşınıyor ya da siz yanlış yerde duruyorsunuz demektir . Bossu her zaman takımdan farklı yöne çevirmeniz gerekli . Daha da önemlisi Bossu sürekli olarak aynı pozisyonda tutmaya çalışmalısınız . Çünkü DDler belli bir bölge içindeki düşmanlara hasar veren uzun süreli skiller atıyorlar . Eğer o bölge içinden çıkarırsanız bossu o skill hasar vurmayacaktır. Hem sen tanksın . Niye kaçıyorsun ki . Aslanlar gibi durup hasarı alacaksın. Görevin o. Tabii bazı mekanikler var bazı bosslarda yuvarlanman gerekecek , taklalar ata ata bir hal olacaksın , kuyruğunu kıstırıp ağlayan çocuklar gibi de kaçacaksın gerekirse. Ama gerekmiyorsa ve yine de kaçıyorsan ; sen kötü bir tanksın . Bossun 2 adım sağa yürümesi bütün düzenin 2 adım sağa geçmesini gerektirir . 12 kişilik partilerde diğer 11 kişinin bütün düzenini bozmak demek bu . Eğer tanıdık değillerse partiden atarlar , başka tank bulurlar . Oyun sonu dungeonlarında listeye girmeye çalışan gruplar böyle hataları kaldıramaz.


Alıntıdır.
 
Geri
Üst