• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Windows PC ile Ağ Oluşturma [Mac-Os]

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell
2q0tzbq.png


Bu belgede, bir Macintosh’u bir PC’ye veya aynı ağdaki başka bir bilgisayara bağlamayla ilgili seçenekler hakkında genel bilgiler sağlar. Bu makalede, bir "PC", Microsoft Windows kullanan, bir AMD veya Intel mikroişlemcili bir bilgisayardır.

Özet

Bir Windows PC’ye bağlanmanın birçok yolu vardır. Önce, iki bilgisayaraı bir ağa fiziksel olarak bağlamalısınız. Bu, tek bir kabloyla ikisini bağlamak kadar koly olabilir. Bu yapıldıktan sonra en azından iki bilgisayarın birinde bir tür paylaşma (ya da dosya servisi) başlatmalısınız.

Paylaşan bilgisayar, bir sunucu olarak bilinir. Buna bağlanan bilgisayara da istemci denir.
Bağlanmak için istemci bilgisayarın, yalnızca sunulan türde servise bağlanabilecek bir uygulama programına gereksinimi vardır. Bazen bu uygulama, Mac OS X Finder veya Windows dosya tarayıcı gibi işletim sisteminin yerleşik bir parçasıdır.
İki bilgisayarı birbirine bağladığınızda "istemci" ve "sunucu" sözcüklerinin ne anlama geldiğini bilmek iyi olur. Bir servis sunan her bilgisayar bu bağlamda bir "sunucu"dur. Bu terim aynı zamanda özellikle bu amaç için tasarlanmış bir bilgisayar veya işletim sistemi için de kullanılır; örneğin, Mac OS X Server gibi. "İstemci" sözcüğü, bilgisayarı tanımlamanın yanısıra belirli bir servise bağlanmak için kullanılan yazılımı tanımlamak için de kullanılır.

Bir iş ortamında en büyük kolaylık için ağdaki herkesin serbestçe birbirlerinin bilgisayarına bağlanabilmesini isteyebilirsiniz. Bu, her bilgisayarın hem paylaşıp hem de başka bir bilgisayara bağlanabildiği iki yönlü servis elde etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bir Mac OS X 10.2 bilgisayar ve bir Windows 2000 bilgisayar örneğinde bu, her bilgisayarda paylaşmayı açmaktır. Aşağıdaki diğer örneklerde bunu başarmak için ek yazılım gerekebilir.

Fiziksel bir bağlantı kurma

Bir ethernet ağının fiziksel öğeleri, Mac OS, Microsoft Windows, Linux ve UNIX gibi birçok farklı işletim sistemi kullanan bilgisayarlarla uyumludur. Bu bilgisayarların tümünü, kablolu ya da kablosuz (örneğin, AirPort) olabilecek aynı fiziksel ağa bağlayabilirsiniz.

Bir servis bağlantısı kurma

Dosyaları, web sayfalarını veya baskı işlerini aktarma gibi çeşitli işler için servisler tasrlanmıştır. Kullanabileceğiniz yaygın örnekler şunlardır:
AppleShare (aynı zamanda AFP, Kişisel Dosya Paylaşma, Apple Dosya servisi olarak da bilinir)
File Transfer Protocol (FTP)
Hypertext Transfer Protocol (HTTP, öncelikle web sayfaları için kullanılır)
LPR (Line Printer Request, baskı için yaygındır)
SMB (Windows dosya paylaşma)
Aynı ağdaki iki bilgisayın birbiriyle iletişim kurmasını sağlamak için ikisinde ortak olan bir istemci-servis ilişkisi belirlemelisiniz. Ağınızda farklı işletim sistemleri kullanan bilgisayarlar olduğunda bu, her işletim sisteminin sunduğu servisleri listelemesine yardımcı olur. O zaman her işletim sisteminin Chooser (Mac OS 9), Suncuya Bağlan komutu (Mac OS X), Windows dosya tarayıcı veya bir Web tarayıcı gibi kendi yerleşik istemci yazılımını kullanarak bağlandığı servisleri listeleyebilirsiniz. İstenen istemci-sevis ayarlamasında boşluklar belirlerseniz üçüncü parti yazılımlar, kayıp öğeleri sağlayarak "kutuda" olmayan olasılıklar ekleyebilir. Burada birçok örnek bulabilirsiniz:

Her örnek senaryo için başka seçenekler de vardır. Bağlanabilmeniz için önce bir servisin, onu sunan bilgisayarda isteyerek açılmış olmalıdır. Daha fazla bilgi için aşağıda bağlanılan belgelere bakın.

Windows 2000 ’i Mac OS X 10.2, 10.3 veya 10.4’e bağlama
Mac OS X 10.2 veya daha yei sürümler, Windows Dosya Paylaşma’yı (SMB) sağlar. Windows, SMB’ye bağlanır.

Mac OS X’i Windows 2000’e bağlama
Windows 2000, SMB servisi sağlar. Mac OS X 10.1 veya daha yeni sürümler Finder’da SMB servisine bağlanabilir.

Windows 2000’i Mac OS X 10.1’e bağlama
Mac OS X 10.1, Paylaşma tercihlerinde bulunan FTP servisini sağlayabilir. Windows 2000, bir çok Web tarayıcı içeren standart herhangi bir istemci kullanarak bağlanabilir.

Mac OS 9’u Mac OS X’e bağlama
Mac OS X, dosya paylaşma servisi (AppleShare) sağlar. Mac OS 9, Chhoser’dan AppleShare’e bağlanabilir.

Windows 98’i Mac OS 9’a bağlama
Mac OS 9, düzgün ayarlandığında Web sayfalarını ya da dosyaları aktarmak için kullanılabilen HTTP servisini sağlar. Windows 98 (ve diğer bir çok işletim sistemi) standart bir Web tarayıcı ile bağlanabilir.

Mac OS 9’u Windows 98’e bağlama
Windows 98, SMB servisi sağlar. Mac OS 9’a üçüncü parti SMB istemci yazılımı yüklerseniz SMB’ye bağlanabilir.
 
Geri
Üst