• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

World of Tanks (WoT) Kamuflaj, Görüş Mesafesi ve Spot Mekanikleri Rehberi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell
maxigamebanner1.png

maxayrac3.jpg

Merhaba arkadaşlar.

Bildiğiniz üzere forumda Kamuflaj, Görüş Mesafesi ve Spot hakkında çok fazla soru soruluyor. Bu konuları, bu başlık altında elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.

KAMUFLAJ

Her tankın büyüklüğü ile orantılı taban kamuflaj değerleri vardır. WoT'taki en küçük tank olan Fransız 3. kademe tank avcısı UE 57, oyundaki en yüksek taban kamuflaj değerine sahiptir. WoT'taki en büyük tank olan Alman 10. kademe tank avcısı Wt auf E100 ise oyundaki en düşük taban kamuflaj değerine sahiptir. Taban kamuflaj değerleri 4 gruba ayrılır.


  • Sabit haldeyken.
  • Hareket ederken.
  • Sabit halde beklerken ateş ettikten sonra.
  • Hareket halindeyken ateş ettikten sonra.
Bu değerler ne kadar yüksek olursa, tankı spotlamak da o kadar zor olur (sebebini ilerde açıklayacağım).

Örnek 1: UE 57
Sabit haldeyken: %27.1
Hareket ederken: %16.3
Sabit halde beklerken ateş ettikten sonra: %10
Hareket halindeyken ateş ettikten sonra: %6.1

Örnek 2: Wt auf E100
Sabit haldeyken: %0.51
Hareket ederken: %0.31
Sabit halde beklerken ateş ettikten sonra: %0.01
Hareket halindeyken ateş ettikten sonra: %0.01

Yukarıdaki sayısal değerlerden anlayacağınız üzere UE 57'de görünmezlik pelerini varken, Wt auf E100 için haritanın her yerine serpiştirilmiş ve bulunduğu konumu ok işaretiyle gösteren tabelalar var.

Bir tankın kamuflaj değerlerini arttırmak için hangi teçhizatlar ve yetenekler kullanılabilir?

a-) Kamuflaj Ağı: Bu teçhizat kamuflaj yeteneği tankın sınıfına göre belirli bir miktar arttırmakta.


  • Ağır tanklar için: %5
  • Orta tanklar için: %10
  • Hafif tanklar için: %10
  • Tank avcıları için: %15
  • KMT'ler için: %5
Kamuflaj ağının çalışabilmesi için tankınızın en az 3 saniye hareketsiz halde beklemesi lazım. 3 saniye geçtikten sonra kamuflaj ağı devreye girecek ve kullandığınız tankın sınıfına göre yukarıdaki bonus değerlerden faydalanabileceksiniz.

UYARI: Kamuflaj ağı; sabit halde beklerken ateş ettiğinizde de size kamuflaj bonusu sağlar. Ancak yukarıdaki değerler kadar değil. Kullandığınız tankın taban kamuflaj değerleriyle orantılı seviyede bonus verir.

b-) Kamuflaj yeteneği: Tüm mürettebanızda bu yetenek %100'e ulaştığında, kullandığınız tankın taban kamuflaj değeri %81 oranında artar. Tankınızın 6 mürettebatı varsa ve 3 tanesinde kamuflaj değeri %100, iki tanesinde %50, bir tanesinde ise yoksa tankınızın taban kamuflaj değeri ne kadar artar? Matematiksel hesabı yapmak size kalmış.

c-) Geliştirilmiş Havalandırma, Silah Arkadaşlığı, Kola, Çikolata, Kahve vs.: Bu teçhizat ve yetenkler de tankınızın taban kamuflaj değerlerini arttırmakta.

d-) Ağaçlar ve çalılar: Bu tür transparan objelerin kamuflaj bonusları vardır. Tankınıza 15 metreden daha uzaktaki çalılar transparan değildir ve katı bir objeymiş gibi kamuflaj bonusu sağlarlar. Merkezinde tankınızın buluğunduğu 15m'lik daire içerisinde yer alan bütün çalı ve ağaçlar, sağlıyor oldukları kamuflaj bonusunu, siz ateş ettiğiniz an kaybederler (%30 oranında). Ancak tankınıza 15 metreden daha uzakta yer alan çalılar katı bir objeymiş gibi iş gördükleri için size sağladıkları kamuflaj bonusunu kaybetmezler. Bu yüzden bir düşmana, çalının arkasından ateş ederken, çalının transparan olmamasına dikkat edin. Aranızda en az 15 metre mesafe olsun.

UYARI: Otların, çimenlerin kamuflaj bonusları yoktur.

GÖRÜŞ MESAFESİ

a-) Görüş mesafesi: Tankınızın özelliklerinde belirtilen görüş mesafesi; düşman tankını spotlamaya başlayacağınız maksimum mesafedir. Örneğin Wt auf E100'ün 420 metrelik görüş mesafesi var. Yani kendisine 420 metreden daha fazla yaklaşan düşmanları spotlamaya başlar. Bu konuyu az sonra detaylarıyla anlatacağım.

Görüş Mesafenizi Arttıran Unsurlar.

Teleskopik Dürbün: En az 3 saniye hareketsiz bekledikten sonra devreye girer ve görüş mesafenizi %25 oranında arttırır.

Kapalı Optik: görüş mesafenizi %10 oranında arttırır.

Silah Arkadaşlığı: Tüm mürettebatta bu yetenek %100'e ulaştığında görüş mesafeniz %2.15 oranında artar.

Geliştirilmiş Havalandırma: Görüş mesafenizi %2.15 oranında arttırır.

Keşif Yeteneği: Görüş mesafenizi %2 oranında arttırır.

Durumsal Farkındalık Yeteneği: Görüş mesafinizi %3 oranında arttırır.

Kola, Kahve, Çikolata vs: Görüş mesafenizi %4.3 oranında arttırır.

UYARI: Teleskopik Dürbün ve Kapalı optik tanımlarında yer alan "Görüş mesafenizi en fazla 500 metreye çıkarabilirsiniz" açıklaması, Görüş mesafenizin maksimum 500 metre olabileceği anlamına gelmemekte. Görüş mesafenizin limiti yoktur. Ne kadar arttırırsanız, düşmanı o kadar çabuk spotlarsınız. Birazdan daha detaylı bir şekilde açıklayacağım.

b-) Maksimum Spot Mesafesi (445 metre): Bir düşmanı spotlayabileceğiniz maksimum mesafedir. Görüş mesafeniz ister 500 metre olsun, ister 1000 metre, fark etmez. Size, 445 metreden daha uzaktaki bir tankı spotlayamazsınız.

c-) Render Mesafesi: Bir tankı görüp, ateş edebileceğiniz maksimum mesafedir. Bu mesafe, merkezinde tankınızın yer aldığı bir karedir. Tankınızın kenarlara olan uzaklığı 500 metre, köşelere olan uzaklığı ise 707 metredir. Bu karenin içerisinde yer alan tankları görebilir (spotlandıysalar eğer) ve ateş edebilirsiniz. Bu karenin dışındaki tankları göremezsiniz. Ama kör atışlar yapabilirsiniz. Mermiyi denk getirirseniz eğer düşman tankı hasar alacaktır.

Resimde görmüş olduğunuz Kırmızı Kare; Render mesafenizi, Yeşi Daire ise bir tankı spotlayabileceğiniz maksimum mesafeyi göstermekte. Tankınızın Görüş Mesafesi de bir dairedir (yeşil daire gibi). Tankınızın görüş mesafesi ne kadar düşükse, daire de o kadar küçük olacaktır.

e-) Sinyal mesafesi: Kendi takımınızdaki tankları görebileceğiniz ve onlarla iletişim kurabileceğiniz mesafedir. Merkezinde tankınızın bulunduğu bir daire şeklindedir. Bu dairenin dışında yer alan takım arkaşlarınızla iletişim kuramaz, onların spotladıkları düşmanın konumunu öğrenemezsiniz.

SPOT MEKANİKLERİ

Maksimum Spot Mesafesi (445 metre): Daha önce de belirttiğim gibi; görüş mesafeniz ne kadar yüksek olursa olsun, size 445 metreden daha uzaktaki bir düşmanı spotlayamazsınız.

Minimum Spot Mesafesi (50 metre): Size 50 metre veya daha fazla yaklaşan tankları otomatik olarak spotlarsınız (o da sizi spotlar). Aranızda ev, bina, kaya gibi katı objelerin olmasının bir önemi yoktur. Spotlar / spotlanırsınız.

ANLATM

Açık arazide bir tankı spotlayacağınız zaman, iki temel unsur göz önüne alınır. Sizin Görüş Mesafeniz ve düşmanın Kamuflaj değeri. Bunlar için şöyle bir formül uygulanır:

Spot mesafesi = (Görüş mesafeniz) - [(Görüş mesafeniz - 50) x (Düşmanın Kamuflaj değeri)]

Bunu bir örnek ile açıklarsam daha anlaşılır olacak.

Örnek 1: Siz, Wt auf E100 kullanıyorsunuz, düşman takımında da UE 57 var. İkiniz de açık arazidesiniz ve UE 57 hareketsiz bir halde bekliyor, siz ona doğru yaklaşıyorsunuz. UE 57'yi hangi mesafede spotlarsınız?

Bildiğiniz üzere Wt auf E100'ün görüş mesafesi 420 metre.

UE 57'nin hareketsiz halde beklerkenki kamuflaj değeri ise %27.1

Bu verileri formülde yerine koyacak olursak:

Spot mesafesi = 420 - [(420-50) x %27.1] = 319.73 metre.

Yani Wt auf E100, açık arazide hareketsiz halde bekleyen UE 57'yi spotlayabilmesi için ona 319.73 metre veya daha yakın olması gerekmekte.

Örnek 2: Siz Wt auf E100 kullanıyorsunuz. Görüş mesafenizi arttırabilecek bütün teçhizat, yetenek ve yiyeceklere sahipsiniz. Maksimum Görüş mesafeniz 582 metreye ulaşmış durumda. Karşıdan ise düşman Wt auf E100 size doğru yaklaşmakta. Onu hangi mesafede spotlarsınız.

Wt auf E100'ün hareket halindeki kamuflaj değeri: %0.31

Formülde yerine koyacak olursak:

Spot mesafesi = 582 - [(582 - 50) x %0.31] = 580 metre.

Yani karşıdan gelen düşman Wt auf E100'ü 580 metrede spotlamanız gerekli. Ancak Maksimum Spot Mesafesi kuralı yüzünden, Wt auf E100'ü ancak 445 metrede spotlayabileceksiniz.

Soru: Gariban IS3 vs Pislik Rhm Borsig: Her ikisi de açık arazidler, Rhm sabit halde bekliyor, IS3 ise ona doğru hareket ediyor.

Rhm borsig, görüş mesafesini ve kamuflaj değerlerini arttıracak bütün yetenek ve teçhizatlara sahip. Dolaysıyla Rhm'nin Görüş Mesafesi 555 metre, hareketsiz haldeykenki kamuflaj değeri ise %57.

IS3'te ise hiçbir şey yok. Görüş mesafesi 350 metre, hareket halindeki kamuflaj değeri ise %3.7

Rhm'nin IS3'ü spotlayacağı mesafe 445 metre. IS3'ün Rhm'yi spotlayabileceği mesafe ise 150 metre. Yani IS3 spotlandıktan sonra, Rhm'yi spotlayabilmesi için 292 metre daha yol kat etmeli.


Alıntıdır.
 
Geri
Üst