• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Yerli işletim sistemimiz "PARDUS"

Captain Meta

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
22 Nis 2009
Mesajlar
434
Puanı
110
Konum
Loading...
Yerli işletim sistemimiz "PARDUS"

Konuyu bilmeyen arkadaşlar için açtım eminim birçok kişi bilmiyordur kısaca kendim bahsedeyim linux tabanlı açık kaynak kodlu(freesoftware) işletim sistemidir geliştirilmeye değiştirilmeye açıktır.Okumaya üşenenler spoiler içindeki yazıyı ve işartli yazıyı okusunlar.

Pardus oluşumu gelişimi hakkında.
Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sistemi. İlk sürümü, 26 Aralık 2005'te yayımlanmış olup bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü vardır.
Pardus adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan gelmektedir.
2011 yılında TÜBİTAK bünyesinde yapılan yeniden yapılanma çalışmaları neticesinde tüm yönetici ve geliştirici ekip projeden ayrılmıştır. Yeniden yapılanma süresince proje, geçici bir yönetime devredilmiş, yeni bir sürüm çalışması yapılmamış, son sürüm olan Pardus 2011 sürümünün bakımı yapılmamış, teknoloji ve idari olarak köklü değişiklikler yaşanmış olduğundan Pardus projesinin 2011 yılı sonuna kadar olan gelişim süreci sonraki dönemden ayrı olarak değerlendirilmektedir.
Geçici yönetim projenin yeniden hayata geçirilebilmesi için 23 - 24 Mart 2012 tarihlerinde bir çalıştay düzenlemiştir. Çalıştayda Pardus hakkında kararları alacak bir danışma kurulu oluşturulmasına karar verilmiştir.



Pardus, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yürütülen Ulusal Dağıtım projesi kapsamında geliştirilmiş, Linux temelli, ulusal işletim sistemidir.



Pardus, sadece işletim sistemi olarak adlandırılan temel bilgisayar programından ibaret değil. Bir bilgisayarda olması gereken ve iş yaparken kullanılacak pek çok özgür yazılım da Pardus'un içinde yer alıyor. Bunlar arasında "Firefox" Internet tarayıcısı, "openoffice.org" ofis paketi en bilinenleri. ‘’openoffice.org’’ ofis paketinin benzerleri piyasada 400-500 dolara varan fiyatlarla satılıyor. Pardus'ta ayrıca İnternet araçlarından oyunlara, çokluortam oynatıcılarından kişisel bilgi yöneticilerine kadar bir masaüstü kullanıcısının tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek onlarca ücretsiz program bulunuyor.


Kısacası Pardus, özgür olması, bir bilgisayarda kullanılan her türlü yazılımı sunması, virüs gibi zararlı programlara doğuştan bağışıklığı olması, Türkçe desteğini eksiksiz vermesi, kullanım kolaylığı ve bizzat Türk bilgisayar uzmanlarınca Türkiye'de geliştirilmesi nedeniyle benzerlerinden çok farklı bir işletim sistemi olarak öne çıkıyor.


Pardus altyapısı, mevcut Linux dağıtımlarından ve rakip diğer işletim sistemlerinden daha kolay kurulabilecek ve kullanılabilecek şekilde görev temelli ve insan merkezli bir yaklaşımla tasarlanmış, maksimum esneklik ve performansı bir arada sunabilecek modüler bir yapıda oluşturulmuştur. Pardus Genel Kamu Lisansı (GPL) ile özgürce dağıtılmakta ve kullanılmaktadır.


Neden Pardus?


Ülkemizde işletim sistemlerinin bilgi teknolojileri alanında kapsadığı yeri, dolaylı olarak etkiledikleri sektörleri ve genel olarak gelişme hareketi ile ilişkilerini irdelediğimizde şu gözlemlere varılmaktadır:


Ulusal bağımsızlık, güvenlik ve tasarruf amacıyla, kritik uygulamaların üzerinde çalışabileceği, açık ve standart bir veri yapısını destekleyen, güvenlik izlemesine imkan verecek şekilde kaynak kodu açık olan ve finansal yük oluşturmadan yaygınlaştırılabilecek bir işletim sistemine gereksinim duyulmaktadır.
Türkiye’nin bilgi teknolojileri konusundaki etkinliğinin katma değerli projelere yöneltilmesi, araştırma ve geliştirme ağırlıklı yüksek teknoloji üretimi yoluna gidilmesi gerekmektedir.
Bunun bir yandan öncülü ve bir yandan da ürünü olarak yerel bilgi birikiminin, gerek teknolojik alanda ve gerekse iş süreçleri düzeyinde, sağlanması zorunluluğu vardır.
Ülke gereklerine bağlı olarak teknolojik gelişmenin yönünü belirlemek, farklı alanların ağırlığını değiştirmek ve dolayısıyla söz konusu işletim sisteminin yol haritasına hakim olmak tercih edilmektedir.
Bu gereksinimlerden hareketle Linux temelli bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturma işine girilmesine karar verilmiştir.


Pardus Vizyonu


Üst düzeyde çeşitli tercihler ve saptamalar yapabilmek için, Pardus'un zaman içinde kaplayacağı alanı tanımlamak gereklidir.


Pardus, sürümleri farklı dikey pazarlarda, çeşitli kullanım şekillerinde ve alanlarında, toplumun her kesiminde tercih edilen, kullanılan ve yaygınlaştırılan bir işletim sistemi dağıtımı olacaktır.
Kar amacı güdülmemekle birlikte, kullanılacak ve oluşturulacak iş modelleriyle, öz kaynakları ile ayakta durabilen, sürdürülebilir bir organizasyon oluşacaktır.
Geliştiriciler, mevcut teknolojik problemlere, uygulanabilir ve yenilikçi çözümler getirerek küresel düzeyde Linux ve açık kaynak camiasına özgün katkı yapacaklardır.
Pardus'un Hedefleri


Tam Türkçe desteğini, hem karakter yapısının Türkçe’ye uygun (UTF-8 uyumluluğu), hem de kullanıcıya görünen tüm mesaj ve belgelerin Türkçe olması yoluyla sağlaması.
Mevcut Linux dağıtımlarından ve rakip diğer işletim sistemlerinden daha kolay kurulabilen ve kullanılabilen bir işletim sistemi olması.
Araç temelli ve teknoloji merkezli bir tasarım yerine görev temelli ve insan merkezli bir yaklaşımla ve esnekliği ve yüksek performansı sağlayabilecek modüler bir yapıda tasarlanması.
Tarihçe:


2003 yılının önemli bir bölümünde ulusal bir dağıtımın gerekliliği, dünyada benzer uygulamalar, yazılım endüstrisinin mevcut durumu ve eğilimleri araştırıldı. Ülkenin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayinin yetenekleri ve rekabet unsurları incelendi. Tüm bulgular ışığında, 2003 yılı Yazı'nda, bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturmanın yerinde bir karar olduğu sonucuna varılarak somut düzeyde planlama işine girişildi.


Mevcut işletim sistemleri, başta Linux olmak üzere incelendi, açık kaynak yazılım metodolojisi ve felsefesi ayrıntılı olarak çalışıldı. Hedef, bir dağıtım oluşturmanın ötesinde, bu dağıtımı sürekli kılabilecek organizasyonel yapıyı da kurmak olduğundan yazılım endüstrisinde, özellikle açık kaynak çerçevesinde, kullanılabilecek iş modelleri irdelendi.


Bu incelemeler sonrasında, 2003 yılı Güzü'nde, Linux temelli, açık kaynaklı, olabildiğince GPL lisanslama yöntemini kullanan bir işletim sistemi dağıtımı oluşturulmasına karar verildi.


Pardus projesinin hayata geçmesi 2004 yılı başında teknik ekibin çekirdeğinin oluşturulması ile başladı. Bu aşamada Türkiye'nin Linux geçmişi, mevcut ve planlanan dağıtımlar, açık kaynak ve Linux camiası ve girişimleri de göz önüne alınarak, var olan bilgi birikimi ve deneyimden en üst düzeyde yararlanmanın yolları arandı. Sonuçta ulusal işletim sistemi geliştirilmesinde görev alması en uygun kişiler Türkiye'nin dört bir yanından seçilerek TÜBİTAK UEKAE bünyesinde katıldılar.


2004 yılının önemli bir kısmı teknik alternatiflerin değerlendirilmesi ile geçti. Farklı Linux dağıtımları incelendi, mevcut dağıtımlardaki eksiklikler, olası gelişim alanları, yapılması gerekenler ve bunların iş gücü ve kaynak gereksinimleri irdelendi. Hedef kitlenin kim olacağı üzerinde beyin fırtınaları yapıldı, bunun sonucu olarak yol haritası alternatifleri belirlendi.


2004 yılı Ekim ayında bu teknik değerlendirmeler sonuçlandı ve yayınlanan Proje Ana Sözleşmesi ile amaç, yöntem ve takvim belirlendi. Pardus'un “bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen” bir işletim sistemi olmasına, “mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanmasına”, ancak “otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamasına” karar verildi.


Teknik hedefi ve yöntemi belirlenen proje hızla ilerlemeye başladı ve 1 Şubat 2005 tarihinde ilk ürün olan Pardus Çalışan CD 1.0 yayımlandı. Projenin amaçları ve teknik yaklaşımı hakkında Linux camiası ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan Çalışan CD beklenenin üzerinde ilgi gördü. Sonrasında geliştirme daha çok özgün yenilik projelerine yoğunlaştırıldı ve nihayet 26 Aralık 2005'te Pardus'un ilk kurulabilir sürümü olan Pardus 1.0 Web üzerinden yayımlanmaya başlandı.


Pardus 1.1 sürümünün 9 Mayıs 2006'da hazır olması ve internet üzerinden serbestçe dağıtılması beklenmektedir.


Pardus Kullanın, Çünkü Pardus ...


... Özgürdür


Lisansı sizi kısıtlamaz, üreticiyi sizden korumak için değil sizin haklarınızı korumak için tasarlanmıştır.


... Türkçe sever


Çekinmeden Türk alfabesinin tüm harflerini kullanabilirsiniz. Yazım ve sözlük denetimi yapar, sizi güzel bir Türkçe kullanmaya teşvik eder.


... Virüslere geçit vermez


İnternet'ten gelen her dosyayı kontrolden geçirmekle, ya da virüs bulaşmış bilgisayarınızı temizlemekle zaman kaybetmezsiniz.


... Hızlı kurulur


30 dakikada yüklenir. Tek kurulum işlemiyle bilgisayarınıza ofis yazılımı, İnternet gezgini, sohbet programı gibi gerekli bütün programlar da yüklenir.


... Kolay kullanılır


Grafik arayüzleri, menüleri, ikonları ile aklınıza ve güdülerinize hitap eder. Kullanmak için bilgisayar öğrenmek, ikinci bir dil bilmek ya da uzun eğitimlerden geçmek gerekmez.


... Her şey dahildir


Bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılım Kurulum CD'si içinde mevcuttur. İnternet araçları, ofis paketi, her türlü resim, müzik, film için oynatıcı ve düzenleyiciler, oyunlar, aklınıza ne gelirse...


... Özelleştirilebilir


Sistemi, kendi beğeninize göre özgürce değiştirebilirsiniz. Hem görünüş, hem de davranış açısından. Tek sınır, hayal gücünüzdür.


... Şeffaftır


Kaynak kodlarını kendi ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilir, kendi dağıtımınızı üretebilirsiniz. Ne yaptığını ve ne yapmadığını kaynak koduna bakarak bilirsiniz.


... Çok dil bilir


Ayrı ayrı CD'ler ile tekrar yükleme yapmadan, iki dokunuşla Türkçe'den İngilizce'ye dönüşür. Herhangi başka bir dilin desteğini eklemek de son derece kolaydır.


... Eğlencelidir


Kaptan Masaüstü, PiSi ve ÇOMAR ile bilgisayar kullanmanın keyfini, tam Türkçe desteği ile bilgisayarınızı kendi dilinizde kullanmanın kolaylığını yaşarsınız.

Yazılar bölüm bölüm alıntıdır.





 
Birkaç resim olsaydı fena olmazdı.

Yazıları okuyamadım ama :D
Spoiler içindekileri okusaydın bari.

123Pardus_screenshot_1024_786.jpg

800px-Pardus_2011.2_Cervus_elaphus.png

 
Pardus iyidir hoştur da,artık daha iyisini bekliyoruz

Kaç sene geçti çok ufak adımlarla ilerliyor proje

Bizim elin gavurundan neyimiz eksik?
 
Pardus iyidir hoştur da,artık daha iyisini bekliyoruz

Kaç sene geçti çok ufak adımlarla ilerliyor proje

Bizim elin gavurundan neyimiz eksik?
Haklısın yeni sürüm ve ek modül çıkarılmalı .exe için yoksa çok kesata bağlar zaten açık kaynak kodlu yazılım bilen herkez geliştirebilir.
 
Valla iyi düzeyde gelişirse daha da iyi olursa Türk işletim sistemini kullanırım. niye yabancı kullaniyimki
 
Bu yıl, Açık Kaynak İşletim Sistemi adlı dersimizde "Pardus" işletim sistemini görüyoruz.Fakat göründüğü kadar kolay değil. :D Gerçekten yapan arkadaşlarımız,abilerimiz çok emek harcamış özellik ile "Panel ve Pardus Menüsü" çok hoşuma gitti. :)

4iol5d.jpg
 
Bu yıl, Açık Kaynak İşletim Sistemi adlı dersimizde "Pardus" işletim sistemini görüyoruz.Fakat göründüğü kadar kolay değil. :D Gerçekten yapan arkadaşlarımız,abilerimiz çok emek harcamış özellik ile "Panel ve Pardus Menüsü" çok hoşuma gitti. :)

4iol5d.jpg
Kolay olmamasının sebebi ilk bilgisayar ile tanıştığında Windows'un olması eğer ben bilgisayar ile ilk tanıştığımda Linux yada Pardus olsaydı alışmak o kadar da zor olmazdı :)
 
Son düzenleme:
pardus 2009 var elimde leptopumda onu kullanıyorum fazla verim alamıyorum ama yinede fena değil
 
Ama ben bi şekilde geçtim geçen sene notları görsen :D

O dersten ve sınıfı bende geçeceğim bir şekilde onda sorun yok. :) Geçen yıl I. dönem 7 tane 1 vardı bende. :D II.dönem 1 taneye düşürdüm.(Oda 44'ten 1 düştü.) :D Ortalamayla geçmiştim. Bu yıl ne olacak bakalım. :D
 
Aslında indirip hatta kurup destek vermeyeliz fakat bir çok oyun için uyumsuzluk gösterir kesin :S
 

Alan dersleri :) Yanlış anlama da onlar bu durumda ise bu bölümü okumanın pek bir anlamı yok.

II.dönem hepsini düzelttim sadece "coğrafya" kaldı.Oda 44'ten.Bu yıl ise meslek derslerimden sadece 2 tanesi zayıf (AKK - Grafik ve Animasyon) onlardanda geçeceğim. :)
 
Geri
Üst