IMLEGEND
Aileden
Genel Bakış
Kısayollar(Hotkeys) kullanmak sizi daha hızlı ve etkin haraket etmenizi sağlar. Önceden tanınlanmış kısayol tuşları etkin haraketi sağlar ve mid-game (oyun ortasında) değiştirilemez; Örneğin Barrack’ı (Baraka) seçip A tuşuna bastığınızda bir tane Marine üretimi başlar. Bu metodu kullanmak Barakayı seçip Marine tıklayarak üretime geçirmekten daha hızlıdır. Ayrıca kısayollara ünitelerinizi, binalarınızı yada haritadan istediğiniz bölgeleri atayabilirsiniz. Ünite ve binalarınızı 1’den 9’a kadar 0 da sona dahil olmak üzere, bölgeleri ise F5’ten F8’e kadar numaralandırabilirsiniz. İstediğiniz üniteleri veya binaları numaralandırmak (bazen kontrol grubu da denebilir) için; seçtiğiniz üniteleri yada binaları Ctrl + # (# yerine istediğiniz numara koyabilirsiniz) tuşlarına basmanız yeterlidir. Eğer sonradan bu kontrol gruplarına ünite yada bina eklemek isterseniz; herşeyi baştan yapmadan sadece istediğiniz üniteler/binalar ı seçip Shift + # tuşuna basarak kontrol grubuna dahil edebilirsiniz.
Kısayolları Kullanmanın Faydaları
Bir çok oyuncunun kısayolları hatırlamakta ve kullanmakta sıkıntı yaşadığını ve şikayet ettiğini duymuşsunuzdur. Eğer daha hızlı bir oyun oynamak istiyorsanız, kısayolların kullanımının APM’ i ( Dakida Verilen Komut Sayısı /Action Per Minute) artırmada ne kadar önemli rol oynadığını bilmelisiniz.
Örneğin Terran oyucususunuz ve düşmanı SCV’niz ile gözetlemek ( scout ) yapmak istiyorsunuz. Gözetlerkende bir taraftan hızlıca Marine üretmeniz gerekiyor diyelim:
Kısayolları kullanmayan Terran 1 oyuncusunun yapması gereken komutlar;
1.Ekranın sol alt köşesine bakın.
2.Minimapten düşmanın bölgesine SCV’yi gönderin.
3.Ekranda ana bölgenize geri dönün.
4.Baraka’yı seçin.
5.Ekranın sağ alt köşesine bakın.
6.Marine tuşuna tıklayın.
7.Ekranın sol alt kısmına bakın.
8.Minimap te scout’ta olan SCV’nin bulunduğu yere tıklayın.
9.SCV’nizi seçin.
Kısayolları kullanan Terran 2 oyuncumuza baktığımızda ise (4’e SCV’yi atamış, 5’e ise Barakayı atadığnı varsayaraktan);
- 5’e basın (Barakayı seçer)
- A’ya basın (Marine üretir)
- İki defa 4’e basın ( Scouttaki SCV’nize geri döner.
Tanımlar
Kontrol Gurup Kısayolları: En önemlilerden biri olarak Micro yaparken kontrol gurubu oluşturup ünitelerinizi hızlı bir şekilde kullanabilmektir. StarCraft II ünitelerinizi ve binalarınızı 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0 tuşlarına kontrol gurubu atamanızı sağlar. Bu gurupları istediğiniz zaman oyunun her anında oluşturabilir ve yeniden düzenleyebilirsiniz.
Komut Kısayolları :
Komut kısayolları; Ünite veya binalar seçildiğinde komut vermeye yada üretim yapmaya yarayan tuşlardır.
Kamera Kısayolları : F5′ ten F8′ e kadar olan bu tuşlar mevcut ekran görüntüsünü haritada özel olarak ayarladığınız ekranlara hızlıca geçişi sağlar.
Ünite / Bina Kısayolları: StarCraft II ünitelere ve binalara komut vermek için kısayolları önceden tanımlamıştır. Bu kısayolları oyun ayarlarından düzenlenebilir. Oyun sırasında düzenlenemez.
Kullanıcı Arayüz Kısayolları: Bu kısayollar oyun içinde komut vermek için kullanıcı tarafından ayarlanabilen kısayol tuşlarıdır.
Gurup Kısayolları
StarCraft II ‘de klavyenizin üst tarafında bulunan numara tuşları 10 guruptan (1-9,0) oluşup ünitelerinizi ve/veya binalarınızı seçmenize ve komut vermeye yarar.
Oluşturulması
Kontrol gurubu oluşturulması ve numaralandırılması:
1. İstediğiniz metod da kullanmak için bina yada üniteleri seçin
- Mouse ile kutu içine alın
- Yada üniteyi seçin ve Shift + Sol Click ile seçmeye devam edin
- Yada Ctrl + Sol Click ile tek tip ünitelerin hepsini tek seferde seçin ( Sadece marine ler gibi)
- # tuşu yerine 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0 tuşlarından koymak istediğiniz tuşu seçin
Düzenlemek
Teknik olarak üniteleri guruplardan silemezsiniz. Fakat ünite ekleyip çıkararak yeniden düzenleyebilirsiniz.
Değiştirmek istediğiniz gurubun numarasına basarak seçin.
- Shift + Sol Click ile eklemek yada çıkarmak istediğiniz üniteleri seçin ( Eğer herhangi bir gurup yoksada oluşturacaktır).
- Ctrl + Shift + Sol Click ile tek tip üniteleri ekleyebilir yada çıkarabilirsiniz.
- Ctrl + # (atamak istediğiniz numara) ‘ya basarak istediğiniz numaraya atayabilirsiniz.
Büyütmek
Seçtiğiniz üniteleri Shift + # ile hızlıca istediğiniz guruba ekleyebilirsiniz. Seçtiğiniz ünitelerin bir kısmı zaten o gurubu dahil ise dahil olmayanlarda eklenmiş olacaktır. Bu metod ordunuzu güçlendirmek için çok uygun bir yöntemdir. Ayrıca yeni çıkan ünitelerinizi grubunuza ekli olup olmadığından emin değilseniz ( yada kazayla çıkarmış olduğunuz) bu şekilde garantiye alabilirsiniz.
Binaları Guruplandırmak
Binalarınızıda aynı şekilde guruplandırabilirsiniz. Çoğu oyuncu genelde ünite üreten binaları tercih eder. Terran’lar Barakaları aynı guruba atayabilir yada Protoss’lar Robotic Facilities’leri tek gurupta toplayabilirler.
Ünite üretmek istediğinizde bu guruplara kullanarak ünite üretebilirsiniz. Eğer Terran iseniz ve gurupta iki Baraka var ise A’ya iki kez tıkladığınızda iki adet marine her bir barakanızdan birer olmak üzere üretime başlar.
Ayrıca guruplanmış binalardan çıkacak üniteleri haritada istediğiniz yere Sağ Click yaparak Rally Point vererek çıktıklarında oraya gitmelerini sağlayabilirsiniz.
Stratejik Kullanımı
En yaygın olarak yapılan şey kontrol guruplarını Üniteler ve Binalar olarak ikiye ayırmaktır. Bir çok StarCraft II oyuncusu 1- 4 arası kontrol guruplarını üniteleri için; 5 – 0 arası kontrol guruplarını ise binalar için guruplandırmakta kullanır. Bu şekilde guruplandırarak ünite ve binalarınızı daha etkili ve verimli bir biçimde kullanabilirsiniz.
Düzenlediğiniz kısayolları sürekli kullanmak her zaman en iyisidir. Hiçbir zaman düşman Zergling rush yaparken karşı cevap vermek için hangi tuş ünitelerimdi diye paniğe kapılmak istemezsiniz.
Kesin bir yöntem olmamakla beraber bu durumdan kurtulmanın en yaygın yolu tüm ordu ünitelerinize bir tane çoklu guruba koymaktır. Örneğin bir Terran oyuncusu olduğunuzu var sayaraktan marine ve marauders tan oluşan bir ordunuz var. Düşman ile karşılaştığınız zaman Marauders larınızı düşmanın armorlu ünitelerine saldırtmak istersiniz. Tüm ordunuzu (marine ve marauders) 1 nolu tuşuna atayarak düşmana doğru hareket ettirir ardından sadece maraudersları atadığınız 2 nolu tuşu seçerek rakibin armorlu ünitelerine atak ettirebilirsiniz.
Komut Kısayolları
Önceden tanımlanmış komut kısayolları ile ünitelerine ve binalarınıza komut verebilirsiniz. Bunlar genel kısayollar olup; her ırkta (Zerg, Protoss, Terran) aynı tuşlardan oluşur ve bina/ünite lerinize komut verebilmeye yarar.
Birkaç başlık altında örneklendirirsek:
Atak/Saldırı Tuşu
Atak tuşu başlangıçta “A” (Atack) tuşuna atanmış olmaktadır. Eğer “A” ya basıp düşmanın ünitesine yada binasına sol click ile tıkladığınızda seçili üniteler verdiğiniz hedefe saldırıya geçecektir. Eğer “A” ya basıp haritanın herhangi bir yerine sol click yaparsanız, seçili üniteler o yöne doğru ilerlemeye başlıyacaktır ve herhangi bir düşman ünitesi yada binasıyla karşılaşırsa otomatik olarak saldırıya geçecektir.
Ayrıca “A” tuşu ile kendi ünite ve binalarınıza da komut verip saldırtarbilirsiniz. Bu şekilde ünitelerinizin geçişini kısıtlayacan yanlışlıkla kurduğunuz binaları yok edebilirsiniz.
Durdurma/ Dondurma (Pozisyon Koruma) Tuşu
“S”(Stop) tuşuna basarak ünitelerinizi haraket halinde olsun olmasın bir işlev görürken durdurabilirsiniz. Ayrıca ünitelerinizi “A” atak yaptırmadığınız zaman herhangi bir direnişe karşı etkili olurlar.
Durulmuş (stop) üniteler istemsiz olarak hareket edebilirler. Eğer bir rampayı yada bir darboğazı bloke etmeye çalışıyorsanız “H” (Hold position) dondurma tuşuna basmalısınız. Bu komutla rakip üniteleri saldırıya gelse dahi yerlerinden hareket etmezler ve saldırılara karşı koyabilirler.
Devriye (Patrol) Tuşu
Devriye tuşu “P” (patrol) dir. Devriye yapan üniteler iki nokta arasında Atak modunda dolaşırlar. Normal Atak komutundaymış gibi herhangi bir düşman ünitesi geldiğinde atağa geçerler. Eğer düşman ünitesi devriyede olan ünitenize saldırı yaparsa ünite devriye rotasını bırakıp karşı saldırıya geçer.
Kaynağa Geri Dön (Return Resource) Tuşu
Ufak bir el çabukluğu ile herhangi bir bina kuran yada işlevde olan işçinizi tekrar geri mineral toplamaya geri döndürmeye yarar. Bina tamamlandıktan sonra işçinizi seçerek sadece “C” (Return Resource) tuşuna tıklayarak işçinizi hızlıca bina kurmadan önceki mineral toplama işine geri göndermiş olursunuz.
Kamera Kısayolları
StarCraft II de önceden atanmış olan F5’ten F8 e kadar olan bu tuşlar ile mevcut ekran görüntüsünü haritanın başka bir yere ayarladığınız bölgeler arasında hızlı geçiş yapmanızı sağlar.
Oluşturulması
Kamera kısayollarına bölgeyi kaydetmek:
- Hatırlamak istediğiniz bölgeyi ekran görüntünüze ayarlayın
- Ctrl + F# tuşuna atayın
- F# tuşuna F5, F6, F7, F8 i kullanabilirsiniz.
F5’ten F8’e kadar olan tuşlar ile ayarladığınız yerler/bölgeler arasında geçiş yapabilirsiniz. Genellikle şu tür bölgeler ayarlanır:
- Expansion’lar
- Düşman bölgeleri
- Kontrol noktaları
“Spacebar” (Boşluk) tuşuna basarak oyunda son ikaz aldığınız bölgeye hızlıca geçiş yapabilirsiniz.
Bine ve Ünite Kısayolları
StarCraft II Ünite ve binalarınıza komut vermek için klavyenize bir çok ön tanımlı tuş atamıştır. Bunları Irklara Özel Kısayollar kısmından görebilirsiniz.
Kullanıcı Arayüz Kısayolları
Oyun İçi Kısayollar:
F9 = Ödülleri açar
F10 = Ana menüyü açar
F11 = Chat penceresini açar
F12 = Yardım penceresini açar
Alt + G = Haritada mevcut bölgeye ping (sinyal) gönderir
Alt + T = Mini mapte yer şekillerini gösterir/gizler
Alt + F = İttifak özelliklerini açar
Ctrl + Alt + F = FPS (Frame Per Second)’ yi gösterir
Page Up / Page Down = Yüksekligi ayarlar
Mouse Wheel = Yüksekliği ayarlar
Shift + Komut = Komut serisi oluşturur
Spacebar = Son ikaz verilen olayı gösterir
Backspace = Base’i gösterir
Alt = Sağlık barlarını açar/kapar
F1 = Boştaki işçiyi seçer
W = Tüm warp gate’leri seçer
Ana Menü Kısayolları:
O = Ayarlar
H = Kısayolları
P = Oyunu durdurur
U = Oyunu devam ettirir
N = Teslim olmak (Kazanmadan oyundan çıkmak)
G = Oyuna geri döner
Replay ve İzleyici Kısayolları:
A= Ordunun mineral gaz ve popülasyan üzerinden harcamasını gösterir
D = Üretilen üniteleri, kurulan binaları ve araştırılan geliştirmeleri gösterir
I = Bir dakika içerisinde işçilerin topladığı mineral ve gaz toplamını gösterir
L = Kaybedilen ünitelerin maliyetini gösterir
Shift + C = EPM’i (Effective Action Per Minute) gösterir
M = APM’i (Action Per Minute) gösterir
R = Mevcut mineral gaz ve popülasyonu gösterir
S = ünitelere ve araştırmalara harcanan toplam kaynağı gösterir
U = Mevcut bütün üniteleri gösterir
N= (None) Karşılaştırma pencelerini kapatır
E = Bütün oyuncuların görüş alanlarını gösterir
F1 – F8 = 1’den 8’e kadar bütün oyuncuları tek tek seçer
C = Mevcut oyuncunun ekran görüntüsüne geçer
H = Sağlık barını açar/kapatır
+ / – = Oyun hızını artırır/yavaşlatır
P = Oyunu durdurur/devam ettirir
V = Seçilen ünite sahibinin görüş alanını gösterir
Ctrl + N = 1v1 İsim panelini açar
Ctrl + I = 1v1 Kaynak panelini açar
Ctrl + A = 1v1 Ordu/işçi karşılaştırma panelini açar
Ctrl + R = 1v1 Ölen ordu/işçi karşılatırma panelini açar
Ctrl + W = Alttaki komut, minimap vb penceleri kapatır/açar