• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

[Rehber] Linux Nedir?

Linux'ün Üstünlüğü

Linux’un Üstünlüğü -1-

jsfss1.png


Linux nedir ve Nasıl ortaya çıkmıştır ?

Linux bir işletim sistemidir ve Finlandiya Helsinki Universitesi ‘ inde bilgisayar mühendisliği öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında geliştirilmiştir. Linus minix ile ilgilenirken , küçük bir unix sistemi ve minix standartlarını aşan bir sistem geliştirmeyi düşündü. Bu işe 1991 yılında başladı ve ilk versiyon olan 0.02 versiyonunu çıkarttı.

1994 yılına kadar sürekli çalışmalarda bulunarak Linux kernel 1.0 versiyonunu çıkarttı. Kernel Linux sistemlerinin kalbidir. GNU - General Public License ( Genel Kamu Lisansı ) altında yayımlandı ve kaynak kodu herkeze açıktı.

Linux’un üstünlüğü ;

Şuan için birçok Linux dagıtımı mevcut. Bunların %99’u tamamı ile açık kaynak kodludur. İsteyen herkez istediği sistemi ücretsiz olarak indirebilir.

İstediğiniz şekilde de düzenleyebilirsiniz. Kod bilginiz var ise sistemi geliştirebilirsiniz. Kendi özel sisteminizi oluşturabilirsiniz.

Tamamı ile şeffaftır. Hiç bir gizlisi saklısı yoktur.

İşletim sistemlerinin kalbi olan kernel , Linux’ta herkeze açıktır. The Linux Kernel Archives adresinden indirilebilir.

Peki bu kadar şeffaf olması güvenlik açığı doğurmaz mı gibi bir soru oluyor akıllarda.

Hayır , olmaz . Nedeni ise ;

Yüzlerce , binlerce geliştirici tarafından incelenmekte. Bir kişinin yaptığı hatayı diğeri , diğer geliştiricinin yaptığı hatayı diğeri kapatmakta , düzeltmekte .

Dağıtımlar direkt olarak kararlı halde sunulmamakta. alpha , beta , rc sürümleri çıktıktan sonra stabil yani kararlı sürümü çıkartılmaktadır.

Her çıkan sürüm , denemek isteyen herkez tarafından değerlendirilmekte , test edilmektedir. Bulunan bug lar ilgili dagıtımın bugzilla’sına bildirilir ve kısa bir zaman zarfında o bug giderilmiş olur.
Bu süre o hatanın önemine göre değişiklik göstermektedir. Eğer hata güvenlik yönünden tehlike oluşturuyor ise iyileştirilmesi , sorunun giderilmesi 1-2 gün hatta saatler içerisinde yapılmaktadır.

Bu kadar gönüllü çalışanı çok olan Linux’ta güvenlik zaafiyeti çok çok azdır. Virüsün bilgisayarınızda etkili olabilmesi için root (yönetici) haklarına sahip olması gerekmektedir. Siz istemediğiniz sürece o hakkı zorla alamaz. Nereye gitmeye çalışsa sistem ona soracaktır ; buraya girmek ve bu işlemi yapmak için hakkın varmı ? Olmadığı içinde engellenecek ve sisteminize zarar veremeyecektir. Bu yüzden de virüsler Linux’ta tehdit değildir.

Programları yine açık kaynak ve ücretsizdir. Binlerce program mevcut. Sizin yapmanız gereken kullandığınız dağıtımın deposunda arama yapmaktır. Paket yöneticisi ile . Konsole’dan da bu işlem yapılabilir. Alternatifler çoktur. İstediğiniz bişeyi farklı farklı yollar izleyerek yapabilirsiniz. Paket yöneticisinde yapmanız gerekenler ise ;

Programı aratmak ve bulmak. Sonrasında programı işaretleyip uygulama demek. Paket yöneticisinden kurulum için yapmanız gerekenin hepsi bu kadar.

Konsole’dan kurulum ise ;

Kullandığınız dağıtıma göre komutlar değişir. Gentoo için "emerge" Debian ve türevleri için "apt-get" Pardus için "pisi" vs. Öncelikle konsole’da root olunur. sonrasında gentoo için ; emerge program_adı ,Debian ve türevleri için ; apt-get install program_adı vs... root olmadan kurmak için ise sudo kullanabilirsiniz. sudo apt-get install program_adi.

Peki ya aradığım program depolarda yoksa ?

Programın sitesine yada dağıtımın yapıldığı yere gidip kaynak kodunu indirerek , kaynak kodundan kurulum yaparsınız. İndirdiğiniz programı arşivden çıkarttıktan sonra konsole üzerinden o dizine gidip şu komutlar ile yaparız. ./configure , make , make install genel olarak bu şekildedir.

Fakat indirdiğimiz programın içinde read me dosyası olur. O dosyanın içinde programın kurulması ile ilgili bilgiler mevcut. O dosyayı okuyarak program kurulumu yapılır.

Gördüğünüz gibi kısaca 3 farklı yol anlattım sizlere. Kısacası Linux’ta program kurulumu çok kolaydır.

Tek bir masaüstü grafik yöneticisi yoktur. Gnome , Kde , xface gibi farklı masa üstü grafik yöneticileri mevcut. İstediğinizi kurabilirsiniz. Hangisi sizin kullanımıza uygun hangisi görsellik yönünden size daha iyi geliyor... İstediğinizi kullanırsınız.

Size illa şunu kullanacaksınız diye bir dayatma yok. Ayrıca bu grafik yöneticilerini zevkinize göre istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz.

Tek masa üstü ortamı yoktur. 4-5-6 vs. Masaüstü oluşturabilirsiniz. Her masa üstünde farklı programları çalıştırabilirsiniz.

Swap alanı vardır. Nedir bu swap alanı ?

Sizin ek ram miktarınızdır. Ram’inizin 1 bucuk yada 2 katı olarak oluşturursunuz. Bu size ram’inizin yetmediği yerde ek ram sunar ve bilgisayarınızda kasma yavaşlama yada sınırlı sayıda program kullanma oranını en aza indirger.

Diyelimki makinanızda 2 Gb ram var. 2 Gb da swap alanı ayırdınız. Yani sizin 4 Gb ram ’iniz oldu. Swap alanı ram ’inizin yetmediği yerde devreye girer ve sisteminizi rahatlatarak çalışmalarınıza devam etmenizi sağlar.

Herhangi bir sorunla karşılaştınız ve nası düzeltemedeniz sorunu...

Yapmanız gereken kullandığınız dağıtımın bulunduğunuz ülkedeki forumuna giderek orda o sorunla ilgili araştırma yapmak yok ise konu açmaktır. Yüzlerce binlerce gönüllü yardım için hazır beklemekte. Dil sorununuz yoksa tabi kullandığınız dağıtımın farklı dillerdeki forumlarında da araştırma yapar ve konu açarsınız. Sorununuz kısa sürede çözüme kavuşmuş olur. mail ağlarına kayıt olur sorunlarınızı orda dile getirebilirsiniz. Tüm dünyadan binlerce gönüllü orda da yardım için hazır beklemekte.

Kısaca sorunlarınızı çok kısa süreler için de halledilebilmekte.

Linux’un bazı özelliklerini anlatmaya çalıştım. Ücretsiz , Bu kadar şeffaf , bu kadar kolay , bu kadar güvenli , bu kadar stabil ve bu kadar yardım sevdalısı olan bir sistem.

Yoksa siz hala Linux ile tanışmadınız mı ? O zaman ne bekliyorsunuz ?

jsfss1.png


----------

Linux’un Üstünlüğü -2 -

jsfss1.png


Linux tamamı ile şeffaf demiştik.

windows(vindoz) tamamı ile kapalı kaynaktır. İçinde ne olduğu sadece microsoft(mikrofoş) tarafından bilinmekte. İçinde zararlı uygulama yok diyorsa inanmak zorundasınız. Kısaca microsoft(mikrofoş) ne dedi ise sizlerin inanmaktan başka çareniz yok. Hemen güzel bir örnekle açıklayalım ;

Lisanssız kullandığınız xp’leri microsoft(mikrofoş) ekranlarını karartmıştı. Oturduğu yerden. Bunu nasıl yaptı ? Hiç düşündünüz mü ? Sadece bir örnek...

Linux’u istediğiniz şekilde değiştirebilir ve geliştirerek kendi özel dağıtımınızı yapabilirsiniz demiştim.

Peki ya windows(vindoz)’da ?

İstediğiniz şekilde değiştiremezsiniz. Kaynağıyla oynayıp kendinize özel bir dağıtım yapamazsınız. microsoft(mikrofoş) size ne verdiyse onla yetinmek zorundasınız.

Güvenlik Linux’ta yüksek düzeyde demiştim. Ev kullanıcısı olarak ek önlemler almadan güvenli bir şekilde kullanabiliyorduk.

Ama bunu windows(vindoz) ’da anti vürüs programları , firewall ’lar anti-adware vs... Ücretli programlar ile sağlamaya çalışıyoruz.

Peki bunları yaptığımız zaman güvenliğimizi sağlamış olabiliyormuyuz ? Hayır . Kullandığımız programlar bize %100 güvenlik sağlayamıyor. Sağlayamadığı gibi biz bunları para vererek alıyoruz.

Düşünün hem güvenliğinizi sağlasın diye para veriyorsunuz hem de %100 güvenlik sağlayamıyorsunuz. Ama Linux’ta böyle bir durum yoktu. Herşey ücretsizdi.

Linux’ta yüzlerce binlerce gönüllü geliştirici vardı.

microsoft(mikrofoş) ’ta sadece belirli sayıda. Hiç bir zaman da Linux’taki gönüllü emek verenlerin sayısına ulaşamayacak. Arada çok büyük fark var.

Güvenlik önemi yüksek bir açığın kapatılması Linux’ta 1-2 gün hatta önemine göre saatler içinde giderilebiliyordu.

Windows(vindoz)’da haftalar hatta aylar alabiliyor. Neden peki ?

Hemen yukarda demiştim geliştirici sayısı arasındaki uçurum.

Ve bu tespit Linux’ta çok kısa sürede iken windows(vindoz)’da uzun sürede oluyor. O tespit yapılana kadar da isteyen istediğini elde edebiliyor.

Program kurma’yı açıklamıştım Linux’ta. İsmini yaz arattır , işaretle ve onayla. Bu kadar basitti. windows(vindoz) ’da ;

Önce programı bul. Lisanslı ve full olarak kullanmak istiyorsan para verip satın al. Sonra programı indir. Daha sonra çift tıkla kuruluma geç. Sonra Lisans sözleşmesini oku (pek kimse okumuyor ama) sonra ileri ileri ileri tıklamalar ile programı kur. Ve o programın kaynagı yok.Yani yayımcı o programın içine ne koyduysa siz onu kurarak baştaki lisans anlaşmasında kabul etmiş oluyorsunuz.

Hem para verip satın al hem sana desinler şunları şunları kabul ettiğini tahattüt et sonra da kur. Ben ne dersem onu yapacaksın. Microsoft (mikrofoş) mantığı.

Masaüstü grafik yöneticilerinden bahsetmiştim. Gnome , Kde , xface vs. İstediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz demiştim.

windows(vindoz)’da tek bir yönetici. Sen para veriyorsun sana diyorki ben sana bu verdim. Bundan başkasını kullanamazsın. İstediğin gibi özelleştiremezsin.

Linux’ta çoklu masaüstünden bahsetmiştim.

windows(vindoz) ’da bu durum sabit. Tek bir masa üstünüz var. Artık tek bir masa üstünde neler yapabilirseniz...

Swap alanı yani ek ram den bahsetmiştim.

windows(vindoz)’da yok. Bilgisayarınızda ne kadar ram’iniz varsa onu kullanmak zorundasınız. Ram’in yetmediği yerde ya mavi ekran hatası alacaksınız ya size diyecek program kapat yoksa ben kapatırım... Siz maalesef onun dediklerini yapmak zorundasınız...

Program yüklüyorsunuz. Bi aksilik çıkıyor. Görev yöneticisini açıp sonlandırmak istiyorsunuz yaptığınız işlemi. Ama o da ne ;

Görev yöneticisi sistem yöneticiniz tarafından devre dışı burakıldı... Eee ben buna para verdim aldım hani sahibi bendim ? Sistem benimdi ? Değil ...

Herhangi bir hata ile karşılaştığımızda o hatanın sebebini bize Linux açık bir şekilde söylüyordu. Ve forumlarda yüzlerce binlerce gönüllü size yardım için hazırdı.

windows(vindoz)’da hata kodları... O kodu alacaksın google’da yazacaksın aratacaksın.. İlgisi alakası olmayan birsürü siteye yöneleneceksin vs. vs. vs. Ve o hatayı daha önce hiç karşılamaşmamış büyük bir çoğunlukla karşılaşacaksın.

Herşeyi paralı , herşeyi gizli saklı , bu kadar zor ve meşaggatli , bu kadar güvensiz , size her dediğini zorla yaptıran bir sistem...

Yoksa siz hala windows(vindoz)’mu kullanıyorsunuz ? Linux ile tanışma vakti sizce daha gelmedimi ?


jsfss1.png


----------

Linux’un Üstünlüğü - 3-

jsfss1.png

Linux’un üstülüğü yazı dizimize devam ediyoruz. Bu makalede diğer bazı özelliklerinden bahdeceğim... Birçok farklı dağıtım olduğu olduğu için tek tek o dağıtımlar üzerinde durmak yerine genel özelliklerden bahsediyorum. Hemen hemen tüm Linux dağıtımlarında olan özelliklerden. Tek tek başlıklar halinde değil gen olarak bilgiler veriyorum.

ext4 dosyalama sistemi ile açılış ve kapanış süreli çok çok kısaldı. Tamamen optimize edilmiş bir sistemin açılış süresi 10 sn kadar kapanış süresi ise 7 sn kadar sürmekte. Normal kurulmuş bir sistemin açılış süresi 15-20 sn ve kapanma süresi 10-15 sn arasında değişmekte. Bu kadar hızlı açılış ve kapanış süresi bizlere zamandan çok çok tasarruf ettirmekte.

Bilgisayar açıldığı andan itibaren istediğimiz işlemlere hemen başlayabiliyoruz. Hiçbir bekleme süresi yaşanmamakta. Bunun nedeni ise servislerin açılış esnasında yüklenmesinden kaynaklanmakta. Sistem açılırken bizim istediğimiz ve gerekli olan servislerin otomatik olarak başlatılmasıdır.

Linux bize üstün bir şekilde güç tasarrufu ve performans sunuyor.Sistem bizim yaptığımız işlemleri otomatik olarak algılayarak işlemci frekansını otomatik olarak ayarlıyor. Yaptığımız işlemlere göre işlemcimizi çalıştırıyor.

Tabi bu sistemi kendinizde ayarlayabilirsiniz. İstediğiniz seviyede çalışma ortamına sahipsiniz. Windows(vindoz)’daki gibi , ben çalışma yapacağım performansı yükseğe çıkartayım işim bitti performansı düşüreyim gibi can sıkıcı işlemlerle uğraşmıyoruz. Sistem bizi anlıyor ve bizim davranışımıza göre davranış sergiliyor. Ve bilgisayarımız yormayarak bilgisayar ömrünün uzamasına katkıda bulunuyor.

Pc’mizde ki donanımların %99’unu otomatik olarak tanımakta. Sistem bize herşeyi hazır sunuyor. Kurulum bitti driver yükleme derdi yok. Windows(vindoz)’u kurduktan sonra driver yüklüyoruz ve her bir driverı yükledikten sonra sistemi yeniden başlatıyoruz. Fotmat süresi herşeyi ile birlikte 2 saati buluyor ve hatta geçiyor. Driver yüklemesi araması vs...

Linux’ta ise format atma süreniz donanım ve kurduğunuz normal dağıtıma bağlı olarak 15 dakika ile 45 dakika arasında değişiyor. Zamandan büyük bir tasarruf sağlıyoruz.

Windows(vindoz) çöktüğünde veri kayıpları yaşıyoruz. Ve bu kayıpları en aza indirgemek için live cd ler vs. kullanarak sistemden veri kurtarmaya çalışıyoruz.

Linux’ta ise böyle bir derdimiz yok. Kurulum esnasında "/"root ve /home dizini oluşturarak kurar isek sistemimiz çökse bile biz direk kurtarma yada format atabiliyoruz.Hiç bir veri kaybımızda olmuyor. Nedenine gelirsek ;

Sistemimizi biz "/" dizinine kuruyoruz. Verilerimizi ise /home dizininde muhafaza ediyoruz. Herhangi bir sorunda hiçbir çaba sarfetmeden ve en önemlisi veri kaybına uğramadan format atabiliyoruz.

Gnome masaüstü ortamı çok esnek bir ortam sunuyor. İstediğimiz her şekilde düzenlemeler yapabiliyoruz. Tamamen sizin hayal gücünüze kalıyor.

Compiz Fusion yardımcı aracı ile görsel efektler verebiliyoruz. Pencere davranışları dosya davranışlar ortam değişkenleri vs. İstediğimiz şekilde efektler uygulayabiliyoruz. Bunlarda bazıları ise ;

Pencere dekorasyonlarında ; Katlama , havadan süzülme , kağıt uçak şekli , alev , ışıma gibi efektler verebiliyoruz.

Ekrana alev şeklinde yazılar yazabiliyoruz.

Ekranımızı su damlacıkları ile kaplayabiliyoruz.

Pencereleri sürüklerken pencerelerimizin sallanmasını sağlayabiliyoruz.

Masaüstleri arasında animasyonlu geçişler yapabiliyoruz.

Çalışan programlarımız arasında animasyonlu şekilde geçişler yapabilmekteyiz.

Masaüstü küp , daire ,silindir vs. oluşturabiliyoruz.

Pencere dekorasyonları için emerald theme meneger ile pencerelerimize özel efektler verebilmekteyiz.

Bu saydıklarım sadece bazı özellikleri.

Linux bize sistem kaynaklarını en az düzeyde kullandırarak görsel bir şölen sunuyor.

Diğer makalelerimde güvenlik konusuna değinmiştim fakat tekrar değinmek istiyorum ;

Linux’ta portlarımız kapalı olarak gelmekte. Sizler isterseniz istediğiniz protu açabilirsiniz. Buda sistemimizi büyük bir güvenlik açığından kurtarmakta. Ek olarak Linux altında port taramalarınızı yapabilirsiniz. Gerek yok ama firewall kullanabilir ve trafiklerinizi tamamı ile kontrol altına alıp izleyebilirsiniz. Ve yine antivirüs programı kullanarak windows(vindoz) altında bulunan virüslerinizi temizleyebilirsiniz.

Bunları anlatmamın nedeni ise ;

Windows(vindoz) ’dan alışıla gelmiş bir alışkanlıktan kaynaklanmakta. Kullanıcı bakıyor antivirüs programı yok , firewall yok ... Kendini kısa sürede olsa rahatsız hissedip bu tip programlara ihtiyaç duyabiliyor. Sadece edindiği alışkanlıklardan dolayı.

Ayrıca virüs programları sürekli işlemde ve çalışır durumda değil. Sürekli sistemi takip etmiyor. Sadece siz istediğiniz zaman çalışıyor. Bazı kullanıcılar bu tip programları sadece windows(vindoz) altında bulunan virüsleri temizlemek için kullanıyor.

Bunların yanı tor kullanarak nette dolaşırken kendinizi gizleyebilirsiniz.

Kısaca Linux’ta iken güvendesiniz... Paralı sisteminizi yoran ek program ve programcıklara ihtiyacınız yok. Sistem tamamı ile sizin kontrolünüzde .


jsfss1.png


----------

Linux’un Üstünlüğü - 4-

jsfss1.png

Bu makalede Linux için virüs yazma ve çeşitli programlardan bahsetmeye çalışacağım.

İlk olarak Linux’a virüs yazan birinin yaptıklarını anlatalım...

‘‘ Linux’un acik kaynak kodlu olmasi, virus yazmak icin elverislidir. Örnegin ’Konqueror’ tarayıcısına bir virus yazdınız, çok iyi bir "C" uzmanıysanız, bu yazılımın kaynak kodunu okumanız yaklaşık 15 gün sürer. Aklınızın hayalinizin alamayacağı kadar çok iş için fonksiyonlar vardır. Bunların bir çoğu da hazır Runlib’lere bağlıdır. O runlib’leri de tekrar decompiler etmeniz gerekir. Ettiğinizi varsayarak, 1 aylık bir kod incelemesi sonucu, bulduğunuz bir açık için virüsü yazdınız. Emin olun, ertesi gün o kod yamalanır... Siz tekrardan uğraşıpta o virusu yazmazsınız ... Gereksiz bir uğraş olur..’’BSD_Daemon

Gördüğünüz gibi yukardaki yazı herşeyi açıklamakta.

Bunlara ek olarak daha öncede bahsetmiştim fakat tekrar değinmek istiyorum. Size gelen bir virüsün etkili olabilmesi için yetkili olması gerekiyor. Yani root izinlerine sahip olması gerekiyor.

Kullandığınız dağıtımın deposundan yada ilgili programın resmi sitesinden başka yerden program indirip kurmaya kalkarsanız derleme esnasında sizden istediklerine dikkat etmeniz gerekir. Fakat buna ihtiyacınız yoktur. Kullandığınız sistemin deposunda ihtiyacınız olan bütün programlar mevcuttur.

Debian’nın unstable deposunda 70.000 testing deposunda 30.000 program mevcut. Aradığınız herşeyi bulabilirsiniz.

Bazı programları tanıtmak gerekirse ;

İlk programımız ‘ oppen office ’. Microsoft Office programımın bütün özelliklerinin yanı sıra PDF dosyalarını açmak düzenleyip kaydetmek oppen office eklentisi ile bu özelliği bizlere sunuyor.

Çoklu format desteği sayesinde sunularınızı ,belgelerinizi , hesap çizelgelerinizi çok farklı formatlarda kayıt edebiliyoruz. Microsoft Office ile yazılmış belgeleri açabilir düzenleyebilir ve tekrar Microsoft Office formatında kaydedebilirsiniz.

Empati ,pidgin gibi programlar ile google talk , yahoo , msn ,Jabber , AIM , ICQ gibi sohbet programlarına bağlanabilirsiniz. Bunların yanı sıra Amsn , skype gibi programlar kullanabilirsiniz.

Rhythmbox Music player , kaffeine , audacious , Mplayer vs. ile video ve müzik lerinizde farklı programlar kullanabilirsiniz.

Brasero ,K3b gibi programlarla cd ve dvd lerinizi oluşturabilirsiniz.

İnternet tarayıcıları olarak Opera , Mozilla firefox , Konqueror gibi tarayıcılar kullanabilirsiniz.

wine emulatörü ile windows altında çalışan programlarınızı Linux altında çalışabilir hale getirebilirsiniz.

PlayOnLinux sayesinde windows altında oynadığınız oyunların büyük çoğunluğunu Linux altında oynayabilirsiniz.

Samba ile dosyalarınızı paylaşabilirsiniz.

Gparted sayesinde disklerinizi biçimlendirebilir ve yeni disk bölümleri oluşturabilirsiniz.

Gimp ile fotoğraflar üzerinde oynama düzenleme yapabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiklerim binlerce programdan sadece bazıları. Sırf yukardaki yazılanlara bakarak Linux’taki çeşitliliği görebilirsiniz. Hangisini kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış durumda. Şu ağa girmek için zorla bunu kullanman gerekir gibi saçma sapan bir dayatma yok.

Çok çeşit programlar arasından size uygun olanı seçiyorsunuz.

Buda Linux’un alternatifler dünyası olduğunun bir göstergesi.




jsfss1.png
 
Süper konu ama

Linux kurdum diyelim linuxta silkroad ve sbot çalışıyomu bunu söyle ona göre geçicem!

Anlatılana göre çok daha iyimiş linux :D
 
evt oynayabilirsin.
PlayOnLinux 3.8 - Oyunlar - Özgürlük için...
yukardaki linkteki program sayesinde rahatlıkla windowsta çalışan oyunları linuxta çalıştırabilirsin. ayrıca linkte ayrıntılı olarak program hakkında bilgi verilmiş ve pc ye kurmakta resimli anlatım var :)

merak etme çok denedik biz bunları, silkroadı açıyorsun fakat o dikdörtgen olan loading ekranında kalıyor. Çalışmıyor yani...
 
Linux Nedir ? (Çok Geniş Açıklama)

Linux, serbestçe dağıtılabilen, çokgörevli, çok kullanıcılı UNIX işletim sistemi türevidir. Linux, İnternet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.

UNIX 70li yılların ortalarında büyük bilgisayarlar üzerinde çok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir. Zaman içerisinde yayılmış ve birçok türevi ortaya çıkmıştır. UNIX ismi UNIX Research Laboratories INC şirketinin tescilli markası olduğundan dolayı birçok şirket, aynı temele dayanan işletim sistemleri için değişik isimler kullanagelmişlerdir. Örnek olarak

Hewlett-Packard HP-UX
IBM AIX
Sun Microsystems SunOS
kullanmaktadırlar. Bugün kişisel bilgisayarlardan süper bilgisayarlara kadar biçok bilgisayar için yazılmış bulunan UNIX türevleri mevcuttur. Ne var ki bu türevlerin çoğu gelişimi belirli bir noktada durmuş ve yüksek fiyatla satılan ticari yazılımlardır.

Linux, temel olarak Finlandiya Üniversitesinde öğrenci olan Linus Torvaldsın ve İnternet üzerinde meraklı bir çok yazılımcının katkıları ile geliştirilmiştir. Linux gelişimi açık bir şekilde yapılmaktadır. Bunun anlamı, işletim sisteminin her aşaması açık olarak İnternet üzerinde yayınlanmakta, dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tesbit edilerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Geliştirmede yer alan bu açıklık Linuxun en büyük avantajlarından biridir. Gelişimi evrimseldir, hatalar anında kullanıcılar tarafından tesbit edilip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir. Bazı işletim sistemi sürümleri saatler içerisinde güncellenebilmektedir.

Linux, Andy Tannenbaum tarafından geliştirilmiş olan Minix işletim sistemine dayanmaktadır. Linus Torvalds boş zamanlarında Minixten daha iyi bir Minix işletim sistemi yaratmak düşüncesiyle 1991 Ağustos sonlarında ilk çalışan Linux çekirdeğini oluşturdu. 5 Ekim 1991 tarihinde 0.02 sürümü Linux ilk defa tanıtıldı. Linus, comp.os.minix haber grubuna gönderdiği yazıda yeni bir işletim sistemi geliştirmekte olduğunu ve ilgilenen herkesin yardımını beklediğini yazmıştı. İşletim sisteminin çekirdeği için verilen numaralar kısa sürede bir standart kazandı. a.x.y seklinde belirtilen çekirdek türevlerinde y bulunulan seviyeyi, x gelişim aşamasını göstermektedir. Tek sayılı xler geliştirme aşamalarını çift sayılı x ler ise güvenilir Linux çekirdeklerini göstermektedirler. a ise değişik Linux sürümlerini belirtir. Bu yazının hazırlandığı Ağustos 1997 içerisinde en son güvenilir (kararlı) Linux çekirdeği 2.0.30, en son gelişim aşamasındaki çekirdek ise 2.1.47dir.

Linux gerçekten son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiş, çesitli ülkelerden birçok kullanıcıya erişmiş ve yazılım desteği günden güne artmıştır. Değişik kuruluşlar Linux sistemi ve uygulama yazılımlarını biraraya getirerek dağıtımlar oluşturmuşlar ve kullanımını yaygınlaştırmışlardır.

1.1 Linuxun Desteklediği Donanımlar
· · · Linux şu anda başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere Apple, Atari ve Amiga gibi 68000 tabanlı bilgisayarlar üzerinde, Sun Sparc işlemcili iş istasyonları, Alpha işlemcili kişisel bilgisayarlar, MIPS, PowerPC, HP PA-RISC ve ARM mimarilerinde çalışmaktadır.

· · · IBM uyumlu kişisel bilgisayarlar üzerinde 80386 ve üzeri (80486 80586 Pentium PentiumPro ve türevleri) değişik üreticilerin işlemcileri ile sorunsuz olarak çalışmaktadır. 80286 ve 8086 işlemcili bilgisayarlar için sınırlı kabiliyette Linux uygulamaları mevcuttur.

· · · PCI, VESA, ISA ve MCA mimarilerinde her türlü anakartı desteklemektedir.

· · · Teorik olarak 4 Gbytea kadar RAM desteklenmektedir.

· · · AT uyumlu diskler (IDE, EIDE ve 16 bitlik MFM,RLL veya ESDI) desteklenmektedir. Kontrol kartına uyumlu destek bulunduğu sürece SCSI diskler ve diğer cihazlar desteklenmektedir.

· · · IDE-ATAPI CD-ROM sürücüleri, ve bazı özel CD-ROM kontrol kartları desteklenmektedir.

· · · Metin ekranlarda CGA, EGA, VGA, Hercules veya uyumlu kartlar desteklenmektedir. X Window ortamında genel VGA ve SVGA uyumlu kartlar ve S3, ET4000, 8514/A, ATI MACH8, ATI MACH32 gibi birçok görüntü kartı desteklenmektedir.

· · · Birçok 10 ve 100 Mbit ethernet kartı, ISDN, ATM, FDDI, SLIP, CSLIP, PPP desteği verilmektedir.

· · · Başta SoundBlaster,Gravis Ultrasound olmak üzere birçok ses kartı desteklenmektedir.

Linux altında hangi donanımların desteklendiği ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Hardware-HOWTOdan alabilirsiniz. HOWTO dökümanları hakkında daha geniş bilgi ve nereden temin edeceğiniz kitabın sonunda detaylıca anlatılmıştır.

Makinanızda Linux çalıştırmak için kullanacağınız uygulamalara bağlı olarak en az bir 386SX işlemci ve 4 Mbyte RAMa ihtiyaç duyacaksınız. Sabit disk üzerinde ise en az 40 Mbytelik bir alan ayırmanız gerekecektir. Rahat bir kullanım için en az 8 Mbyte RAM ve 200 Mbyte sabit disk ve bir 486 işlemci önerilmektedir.

1.2 Linuxun Kullanım Amaçları
Ücretsiz olarak dağıtılıyor ve gelişiminin hala devam ediyor olması biçcok kişinin Linuxun profesyonel alanlarda kullanılamayacağının düşünmesine yol açmaktadır. Oysa Linux işletim sistemini kullanan bilgisayarlar özel kullanım başta olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Kişisel Kullanım
Linux evinde veya işinde UNIX işletim sistemi altında çalışmak isteyenler için ideal bir platformdur. Özellikle işi veya eğitimi sırasında UNIX platformlar altında çalışmak, uygulamalar kullanmak veya yazılım geliştiren kişiler kendi kişisel bilgisayarlarında benzer ortamı yakalayabilmekte ve işlerini kendi kişisel bilgisayarlarında gerçekleştirebilmektedirler. Bunlara ek olarak Linux altında yer alan uygulamalar giderek sıradan bir kullanıcı için bile bu işletim sisteminin ilgi çekici hale gelmesini sağlamaktadır. Gelişimleri henüz tamamlanmamış olmasına rağmen, herhangi bir kişisel bilgisayardan beklenebilecek yazı editörleri, hesap cetvelleri, çizim yazılımları, veri tabanları birçok ihtiyaca cevap verecek düzeye gelmiştir. Örneğin LaTeX kullanıcıları MS-DOS altında buldukları desteğin çok daha fazlasını Linux altında bulabilmektedirler.

Internet Sunucusu
Linux doğrudan TCP/IP desteği ile gelmektedir. Bu yönü ile TCP/IP temelli bilgisayar ağlarında hem istemci hem de sunucu olarak yaygın kullanım bulmuştur. Üzerinde hali hazırda bulunan servislerin çeşitliliği, yeni çıkan servislere hızlı ayak uydurması, kolay konfigüre edilebilmesi ve özellikle de düşük maliyeti sebebi ile yaygın olarak İnternet servislerinin verilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Zamanla verdiği ağ servisleri başka protokollere destek verecek sekilde genişletilmiştir. Şu anda Linux

WWW sunucu
DNS sunucu
NFS sunucu
NIS sunucu
X Window sunucu
BOOTP sunucu
SMTP sunucu
FTP sunucu
LIST sunucu
NEWS sunucu
gibi yaygın TCP/IP servislerinin yanısıra

NOVELL sunucu (Novell protokolü kullanarak disk ve yazıcı servisi)
· · · SAMBA sunucu (Windows 3.1, Windows95, Windows NT ve WfW için disk ve yazıcı servisi)

· · · APPLETALK sunucu (MacOS kullanan Apple makinalar için disk ve yazıcı servisi) verebilmektedir.

Ağ Elemanı
Linux yazılım desteği ile birçok ağ elemanının yerine geçebilecek bir alternatif olarak kullanılabilmektedir. Birden fazla ağın birbirine bağlanması amacıyla bir yönlendirici (router) olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle farklı protokoller arası bir geçiş elemanı olarak yaygın şekilde Linuxtan yararlanılmaktadır. Ayırca yönlendirici olarak kullanıldığında kolaylıkla güvenlik amacıyla firewall (alev duvarı) olarak konfigüre edilebilmektedir. Buna ek olarak bir ağ üzerinde bulunan iki segmanın trafiğini birbirinden ayıran bir köprü (bridge) olarak da hizmet verebilmektedir. Birçok kurumda bir veya daha çok modemin bağlanması amacıyla bir terminal sunucu (terminal server) olarak Linux kullanılmaktadır.

1.3 Nereden Linux Bulabilirim ?
Linux işletim sistemiminin temelini oluşturan çekirdek, bu çekirdeğin kullandığı destek kütüphaneleri ve uygulama yazılımları bir araya getirilerek, yükleme yazılımları da eklenerek Linux dağıtımları meydana getirilmektedir. Bu dağıtımlar temel olarak bir kullanıcının Linux kullanmak için ihtiyaç duyabileceği bir çok yazılımı bir araya getirirler. Bu dağıtımların çoğu İnternet üzerinde anonim FTP arşivlerinde bulunabilmektedirler. İnternet erişimi bulunmayan kişilerinde (veya Internetten 120 Mbyte kopyalamak istemeyen kişilerin) yararlanabilmesi için çesitli CD-ROM şirketleri tarafından CD-ROM üzerinde dağıtımlar meydana getirilmiştir.

Pekçok insan, ``neden Linux?'' diye sorabilir. Belki de cevap önce kullanıcının kendini tanıması ile bulunabilir. Değişik yerlerde Linux kullanılması ve bunun sonuçları hakkında gözlemlediklerimizin ışığı altında çok kabaca:

Eğer,

Bilgisayarla ilişkiniz belirli paket programlara dayanıyorsa, bilgisayar kullanmak için bilgisayar konusunda bilgi sahibi olmanız gerektiğine inanmıyorsanız, bilgisayar ile uğraşmak hoşunuza gitmiyorsa, sorunlarınızı kendi başınıza çözmeyi denemekten hoşlanmıyorsanız, bir sorun çıktığında para vererek de olsa bu sorununuzu birisi aracılığı ile çözmek istiyorsanız

Linux kesinlikle size göre değil.

Ama eğer,

Bilgisayarınızla ilgilenmekten hoşlanıyorsanız, bilgisayarda çıkan problemlerle uğraşmak hoşunuza gidiyorsa, diğer işletim sistemlerinin sizi sıktığına ve sınırladığına inanıyorsanız, donanımınızdan daha çok performans istiyorsanız, UNIX işletim sistemi ile çalışmayı seviyorsanız

Linux size göre olabilir.

Yararlar;
UNIX işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanmak istiyorsanız ve bu işletim sisteminde platforma bağımlı bir yazılım kullanmıyorsanız, Linux ideal bir çözümdür.

Linux ücretsizder. Sadece işletim sisteminin maliyeti açısından değil, verdiği performans için ihtiyaç duyduğu donanım açısından da çok ucuzdur. Üstüne üstlük çok kullanılan ve bol yedek parçası bulunan bir platform altında çalıştığı için belirli bir Linux sisteminin performansını artırmak için yapılması gereken yatırım başka bir UNIX iş istasyonunu aynı oranda geliştirmek için gereken yatırıma göre çok düşüktür. Herhangi bir Sun bilgisayarın hafizasını iki katına çıkarmak için harcanacak para ile bir Linux-PC'nin hafizasını iki katına çıkarmak için harcanması gereken parayı kıyaslamayı deneyin. Fakat şirketler bazında Linux'un bedava bir işletim sistemi olması genelde gözardı edilir.

Bir Linux makine bu sayede sadece işletim sistemi açısından değil donanım olarak da ucuza gelmektedir.

Linux hızla geliştirilmektedir. Bu gelişimin en büyük yararı, eksikliklerin kullanıcıların talepleri ve çabaları sonucunda hızla giderilmesidir. Linux diğer tüm işletim sistemlerine göre belirli bir donanım için daha hızlı destek verebilmektedir.

Linux çok değişik donanımlar ve servisler icin özel olarak hazırlanır. İşletim sisteminin temelini oluşturan çekirdek kullanıcı tarafından da derlenebildiği için, bu derleme sırasında sadece kullanım amacına yönelik alt programlarla donatılır. Bu genel olarak daha sistemin performansını artırmaktadır. (Örnek olarak SCSI donanımınız yoksa çekirdeğinizde SCSI ile ilgili alt programlara yer vermezsiniz) ı

Zararları;
Linux'un serbestçe dağıtılıyor olması bir çok kişinin bu işletim sistemine güvenmemesine yol açmıştır. ``Ciddi bir şey olsa, bedava olmazdı !'' kanısı oldukça yaygındır.

Linux'un sürekli gelişiyor olması en büyük dezavantajlarından biridir. Henüz tüm ihtiyaçlara cevap vermemesi (hala Windows95 programlarını çalıştıramıyor ), gelişimin bazı aşamalarında topyekün değişiklikler yapılması, gelişimi takip etmek için bazen sürekli yenileme yapılması, birçok kullanıcının bu işletim sistemine güvenmemesine yol açmıştır.

Linux herhangi bir ticari destek altında gelişmemektedir. Bunun en büyük yararı işletim sisteminin ticari kaygılar taşımamasıdır. Ancak bunun yanısıra diğer işletim sistemlerinde olan teknik destek, dağıtım ve belgelendirme alanlarında eksikleri vardır. Özellikle teknik destek eksikliği, anahtar teslim çözümlere alışmış kullanıcıların çokluğu Linux kullanıcılarının sayısını sınırlayan temel faktörler olmuşlardır.

Bu konudaki eksikliği gidermek için çeşitli gönüllü kuruluşlar, kullanıcı grupları oluşmuştur. Zamanla Linux teknik desteği ticari bir konu olarak ortaya çıkmıştır. Şu anda tüm dünyada Linux çözümleri konusunda teknik destek veren danışmanlar bulunmaktadır. Bu kişiler ve kurumlar hakkında ayrıntılı bilgiyi Consultants-HOWTO belgesinde bulabilirsiniz.

Linux işletim sistemini geliştirenlerin ticari kaygılar gütmemeleri bazı ticari yazılımların Linux üzerinde gelişmemesine sebep olmuştur. Linux üzerinde belirli konularda diğer işletim sistemlerinden aşağı kalmayan yazılımlar bulunmasına rağmen, belirli bazı konularda çok zayıf kalmıştır. ( Mesela oyunlar )

Linux üzerinde yer alan çözümlerin hepsi, basit kullanıcıların rahatça kullanabileceği düzeyde değildir. Bazı çözümler kullanıcıların belirli bir yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmalarını gerektirmektedir.

Sonuç olarak: Biz uzun süre Linux kullandık ve çok zevk aldık. Diğer işletim sistemleri ile yapamadığımız birçok uygulamayı Linux sayesinde gerçekleştirdik. Belirli bir donanım ile gösterdiği performansın bir çok işletim sisteminin üzerinde olduğunu gördük. Ne var ki her uygulama için Linux'un ideal bir çözüm olarak ortaya çıkmadığının bilincinde olmak gerekir. Belki ilerleyen senelerde üzerinde geliştirilen uygulama yazılımları daha çok kişiyi başka işletim sistemleri kullanmaktan vazgeçirecektir.


CFJW.png

 
cok yeri okuyamadım yararları ve zararları okudum , mesela benim pc xp vistayamı çeviriyor ? misal ama linux başka birşey galiba :D nasıl bişi özet geçin D:
 
Masaüstünü nasıl böyle yapabiliriz programın adı neydi

CFJW.png
 
Hayır linux windowsdan bağımsız ayrı bir işletim sistemi tavsiye etmem ama..
 
Hayır linux windowsdan bağımsız ayrı bir işletim sistemi tavsiye etmem ama..

Neden tavsiye etmediğini öğrenebilirmiyim?

Linux, Mac ve Windows işletim sistemlerinin hepsini kullandım. Aralarında en kötüsü windows şuana kadar gördüğüm kadarıyla, kullanıcı için herşey kısıtlanmış biçimde ama linux öyle değil. istediğinizi yapabilirsininiz.
 
geçen işletim sitemleri derside de bu konuyu konuşmuştuk;

ders öğretmenimizde zararları olarak bunlardan bahsetmişti;
maddeler halinde sizin yazdıklarınızı çürüteyim ^^

1. bizim (Türklerin) açımızdan baktığınız zaman bedava olması mükemmel bişey. çünkü çok fazla bedavacı bir milletiz. haliyle eksi değil bizim için artı bir faktördür

2. gelişiyo olması eksi değil çok büyük bir artıdır. hala 98 model bir arabayla yola devam etmek mi daha iyi yoksa 6 ayda bir yeni arabaya geçmek mi?

3. resmi teknik destek olmasada linux milyonlarca gönüllüsü bir birine destek vermektedir. bizim için eksi bir konudur çünkü? destek ingilizce olarka sağlanmaktadır. ama son yıllarda pardus ile bu sorunda ortadan kalkmıştır.

4. linuxun amacı kapitalizme karşı dik durabilmektedir. bunun yanında paralı bir şeyler yapmak çok saçma durmaktadır. ama 2012 ile birlikte windows ortamında çalışan bütün oyunlar linux ortamındada çalışır durumda olucak aynı şekilde bütün programlarıda çift tıklayarak linux altına kura bilceksiniz.


5. windows için ne kadar bilgi gerekliyse linux için de okadarı yeterli olucaktır. 2012 itibariyle...


sonuç olarak: linux kullanın, kullandırın. ekonomiye destek olun. çünkü yıllardır ufacık bir otomasyon programını çalıştırsın diye microsofta milyarlarda dolar lisans parası ödüyoruz...
 
konu güncelliğini yitirdiği için yayından kaldırılmıştır. Teşekkürler
 
Geri
Üst