• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Doktora gittim gözlük verdi

Maxigamee

Üye
Aktiflik
K.Tarihi
30 Haz 2014
Puanı
0
Arkadaşlar uzun zamandır uzağı veya uzaktaki yazıları bulanık görüyordum, gözlerimi kısarak zar zor okuyabiliyordum. Bundan dolayı göz doktoruna gittim.
Sol göz 1,25 sağ göz 1,50 numaralı gözlük verdi. Bazı sorularım var. Mesela ben bu gözlüğü sürekli olarak takmalı mıyım yoksa bilgisayar başındayken bir şey okurken vs. arada taksam sıkıntı olur mu? Gözlüğü sürekli tak çıkar yaparsam daha da ilerler mi numara gibi.
Bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Arkadaşlar uzun zamandır uzağı veya uzaktaki yazıları bulanık görüyordum, gözlerimi kısarak zar zor okuyabiliyordum. Bundan dolayı göz doktoruna gittim.
Sol göz 1,25 sağ göz 1,50 numaralı gözlük verdi. Bazı sorularım var. Mesela ben bu gözlüğü sürekli olarak takmalı mıyım yoksa bilgisayar başındayken bir şey okurken vs. arada taksam sıkıntı olur mu? Gözlüğü sürekli tak çıkar yaparsam daha da ilerler mi numara gibi.

Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Ben tıp fakültesi 5.sınıf öğrencisiyim . Konu başlığını görünce bakmak istedim. Gelelim sorunuza. Uzaktaki yazıları, objeleri bulanık görüyorsan miyop bir göze sahipsin diyebilirim sana. Gözlük kullanımınıda aydınlaştırmak gerekirse; birçok hastada düzenli gözlük kullanımı(sürekli kullanmak) gözdeki sıkıntıyı önemsenilmeyecek seviyeye kadar azaltabilmektedir. Doktorunuzun ekstra önerisi olmadığı taktirde gözlüğünüzü sürekli kullanmanızı tavsiye ediyorum... Araştırmalarınızı yapıp kaliteli bir hastanede, uzman hekim tarafından lazerle tedavi olabilirsinizde.

Bu değerler pozitif mi negatif mi? (Uzağı bulanık gördüğünü söylediğine göre değerler negatif, yani miyopsun)
Mesela benim:
Sph (Pwr) = - 0.75 (negatifse miyop, pozitifse hipermetrop)
Astigmat (Cyl) = - 0.50 (Sol 170 derece, Sağ 180 derece)

Gözlüklerini olabildiğince kullan. Gözlerinde astigmat var mı tam reçete elindeyse resim olarak paylaşmanı isterim. Miyopluk gözlük taktıkça gerileyebilen bir göz bozukluğudur. Takılmadığında ilerlemez. Hipermetrop takıldığında gerilemez ancak takılmadığında ilerler. Bunlar genetik faktörler mevcut olmadığında geçerlidir ve kulaktan duyma bilgilerdir.

Miyop veya Hipermetrop bir tür odaklanma bozukluğudur ve bu odaklanmayı göz düzeltmeye çalışırken kendisi sınırlarını zorlar. Bu zorlama sonucunda korneada şekil bozukluğu ilerler ve bu da astigmat olarak adlandırılır. Miyop veya hipermetropun aksine yakın-uzak odaklanması değil, odak kaymasıdır. Yani ortaokul fen bilgisi dersinde öğrendiğimiz sarı noktaya düşmesi gereken görüntünün belirli bir derece yöndeki (örneğin benim 170*) belirli miktarda (-0.75) kaymasını kasteder. Yani bozuk gözler kendilerini yorarken astigmat olarak daha da bozulurlar. Gözlük veya lens bunu engeller.

Önerim bir özel göz hastanesine 40-50 lira muayene ücreti ile gidip lens için de ölçüm alman ve lensi denemen. Böylece gözlüğün toz, kir derdinden kurtulabilir; alerjisiz gözlerin varsa gece gündüz çıkarmadan sürekli net bir görüş elde edebilirsin. Gözlükle devam etmek istersen de mümkün olduğunca çıkarmamanı öneririm. Miyop gözler uzağa odaklanırken çok yorulurlar. Gözlüğü sürekli tak çıkar yapmanın herhangi bir zararı olmaz. Ne kadar süre uzağa gözlüksüz odaklandığın ile alakalı bir durum bu daha çok. Tak çıkar yap ama ağırlıklı olarak takılı olsun yani. 6 ayda bir de kontrolü aksatmaman sanıldığından çok daha önemlidir. Bu gözleri sağlıklı insanların bile yapması gereken birşeydir.

Derecelerin çok yüksek de değil çok düşük de. Astigmat yoksa basit lazer ameliyatları konusunu biraz araştırabilirsin. Yaş ve ilerleme faktörüne göre tamamen kurtulabilirsin. 0.75 ve üzeri astigmat derecesine sahipsen astigmat tedavisine de ihtiyacın olur ki bu miyop-hipermetrop tedavisine göre çok az gelişmiştir. Korneaya dikiş atılması gibi farklı tedavi teknikleri mevcut ve genellikle daha sonra tekrar ortaya çıkabiliyor (doğallığının bozulması konu astigmatken çok kötü oluyor). Bu yüzden Astigmatın varsa gözlük veya lens ile devam etmeni öneririm.

Astigmatlı (toric) lensler normal lenslere göre biraz daha kalın ve sürekli belirli bir derecede durması gerektiğinden değişken bir netlik gösterir ve bazı gözlerde hissedilir. Ama temiz takılan lensler kuruluk veya alerji gibi sebepler olmadıkça hiç bir zaman rahatsızlık yaratmazlar. Kuruluğa karşı su oranı yüksek lensler seçilebilir. Alerji dersek benim alerjim var ama hiç bir sorun yaşamıyorum. İyi haber şu ki lens teknolojisi çok geliştiğinden sürekli aynı açıda durması gereken astigmat lensleri göz kırpıldığında gerekli açıya yerleşecek şekilde tasarlanmış.

Astigmatsız lensler çok daha ince ve kolay kullanılır, sabit netlikte görüntü sunarlar. Astigmat oluşumuna karşı da gözlükten çok daha iyi olduğu iddaa edilir (oldukça gerçekçi bir iddaadır).

Kendi durumumu da örnek olması açısından özetleyeyim;
Benim gözlerim 0.50 miyop ve 0.75 astigmat bozuklukta. Bazıları buna toplam 1.25 diyor. Astigmat odak dereceleri solun 170*, sağın 180*.
Kullandığım lenslerin siparişinden bir ekran alıntısı:
DBA9R1.png

Buradaki Dia kornea çapını kastediyor. Ortalama 14 ama doktorlar önemsiz olduğunu söylüyor. Lenslerim korneamdan biraz büyük ama bir şey farketmiyor. (Hatta daha bile iyi sanırım).
Bc değeri göz eğriliği oluyor bu çok önemli. Her lens üreticisi farklı Bc değerlerinde üretiyor. Acuve Oasys 8.60 ama kızarıklık ve kuruluk yaşadığımdan 0.10 fark olan bu lensleri alıp kullanıyorum. Su oranı daha fazla olduğundan kuruluk ve dolayısıyla kızarıklık olmuyor. Tabi bu küçük farktan ötürü kuru ortamlarda lens kayması gibi çok sorun olmayan problemler yaşayabiliyorum.
Sph değeri miyop-hipermetrop derecesi oluyor.
Cyl değeri astigmat derecesi oluyor
Aks değeri de astigmatın aks derecesi oluyor. 0-180 arasında bir değer bu.

Bu kutuların içinde 6 adet 1 ay kullanmalık lens bulunuyor. Göz derecelerim farklı olduğundan gözlerime birer kutu alıyorum. Toplam 12 adet aylık lensimi 6 ay kullanabiliyorum resimdeki fiyata. Bitmek üzereyken de gözlüklerimi takıp muayeneye gidiyorum.
Hediyedeki 300ml de lens solüsyonu oluyor. Lensleri saklarken veya temizlerken kullanılan solüsyon bu. (nedense hep losyon diyorum buna ben)

Gözlük ile görüntü normale göre çok netleşiyor fakat lens inanılmaz net. Gözleri bozuk olmayanların dünyayı bu kadar net görebildiğine inanamıyorum. Astigmat varken odak kaymasından dolayı renklerin doygunlukları da azalıyor. Yani lensleri takınca dünya daha canlı renklere sahip bir hal alıyor. Bu durum gözlükte de böyle ama lens ile çok daha farkedilir derecede. Ek olarak gözlük çerçeve ile sınırlıyken lens tüm çevresel görüşe sahip olduğundan çok daha konforlu ve kullanışlı oluyor.

İlk başlarda aklıma gelmiş olan tüm soruları senin için cevaplandırdım. Umarım faydalı olur çok geçmiş olsun aramıza hoş geldin :)

Son düzenleme:
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Peki bir şey daha soracağım. Ben uzağı bulanık gördüğüm için doktora gittim ve bu gözlüğü verdiler bana. Ben bilgisayarda gün içinde, gece sürekli vakit geçiren biriyim. Bilgisayar başındayken de bu gözlüğü takmam gerekir mi acaba gözü daha fazla mı yorar?

Gözünün ilerleyip ilerlemeyeceğini doktorununa soracaksın. Bende de miyop var senin numaranda başladım şuan 4 ler de dolaşıyor :D Gözlüğü belli süre taktıktan sonra zaten çıkartamayacaksın çıkarttığında hiçbirşey göremeyeceksin :) Beyin ters köşe yapıyor hemen bağımlılık gibi birşey gözlük :)

[MENTION=270568]kovboi[/MENTION] Kardeşim sen ne yaptın yav gözlük kullanmıyordum ama okurken kör oldum sanırım ben de kullanmaya başlıcam :D

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Peki bir şey daha soracağım. Ben uzağı bulanık gördüğüm için doktora gittim ve bu gözlüğü verdiler bana. Ben bilgisayarda gün içinde, gece sürekli vakit geçiren biriyim. Bilgisayar başındayken de bu gözlüğü takmam gerekir mi acaba gözü daha fazla mı yorar?
Miyop derecen çok yüksek değil gözün yorulmaz ama gözlükle daha sağlıklı olur

Ben uzağı görmede sıkıntı çekiyorum sol gözüm görüyor zaten tek sağ gözde görme kaybı var tamamen ama arada çıkartıyorum genelde evde takıyorum son günlerde pek bi problem olmadı yeni gözlük almak için hastaneye gitmem lazım gidemiyorum randevu almıştım 24 üne ( ayın 1 inde ) ayın 19 unda randevum iptal edildi ve bir dahaki ayın 15 ine kadar randevu alınabiliyor şuan internetten ve 15 ine kadr her gün dolu özelde acaba kaç tl ye muayene ederler bilen varmı

Ben uzağı görmede sıkıntı çekiyorum sol gözüm görüyor zaten tek sağ gözde görme kaybı var tamamen ama arada çıkartıyorum genelde evde takıyorum son günlerde pek bi problem olmadı yeni gözlük almak için hastaneye gitmem lazım gidemiyorum randevu almıştım 24 üne ( ayın 1 inde ) ayın 19 unda randevum iptal edildi ve bir dahaki ayın 15 ine kadar randevu alınabiliyor şuan internetten ve 15 ine kadr her gün dolu özelde acaba kaç tl ye muayene ederler bilen varmı
Özel hastaneler pek pahalı değil ve sigortanız masrafın büyük bölümünü karşılıyor özelde bile. Düzce'de sigortasız 85₺ civarı ve ben SSK olarak normal kimliğim ile 35₺ ücretle muayene olmuştum lens için. Randevuyu telefonla almıştım zaten ücreti telefonda söylüyorlar. Kendine yakın bir göz hastanesini arayıp mesai saatleri içerisinde net bilgi alabilirsin.

- - - Güncellendi - - -

Gözünün ilerleyip ilerlemeyeceğini doktorununa soracaksın. Bende de miyop var senin numaranda başladım şuan 4 ler de dolaşıyor :D Gözlüğü belli süre taktıktan sonra zaten çıkartamayacaksın çıkarttığında hiçbirşey göremeyeceksin :) Beyin ters köşe yapıyor hemen bağımlılık gibi birşey gözlük :)
Gözlük işi çok zor Lens hayattır Gözlük fantazi :)
Güneş gözlüğünü numaralı almak zorunda olmak bir dert, 3D filme gidip 3d gözlükleri normal gözlüğün üzerine takmak ikinci dert, en kral filtreleri yaptırıp halen sürekli silip paklamak üçüncü dert, astigmatlı gözlüklerin ağırlığı da dördüncü dert. Optiklere gidince lens kullanma gözlük sana yakışıyor dediler yine de dinlemedim :D

Gerçekten merak ediyorum bu kadar büyük rakamlarda astigmatsız miyop gözleri nerden buldunuz siz :D
İlk okul 3. sınıfta gözlük kullanmaya başladım. Doktor istersen lazerle kurtulabilirsin dedi. Gözlüksüz, papağan gibi oluyorum o yüzden çizdirmedim. :D Az biraz göz tansiyonum var onun dışında sıkıntım yok. :)

İlk okul 3. sınıfta gözlük kullanmaya başladım. Doktor istersen lazerle kurtulabilirsin dedi. Gözlüksüz, papağan gibi oluyorum o yüzden çizdirmedim. :D Az biraz göz tansiyonum var onun dışında sıkıntım yok. :)
Az biraz dediğin göz tansiyonu Allah göstermesin hastalığı körlüğe kadar ilerleyebiliyor diye duymuştum tedavisi hakkında bilgim yok. Papağan gibi fotoğrafını görmek istiyorum :D Gözlük bana da yakışıyor da kendimi gözlüksüz görmeye alışmışım :)

Geri